Zoek
Sluit dit zoekvak.

VK: Ofcom geeft eerste vergunningen voor mini DAB-netten uit

Mediaregulator Ofcom heeft de eerste vijf kleinschalige DAB-netten vergund. Het gaat om vergunningen in Glasgow, het zuiden van Engeland, Wales, Noord-Ierland en het noordoosten van Engeland.

VK: Ofcom geeft eerste vergunningen voor mini DAB-netten uit De uitgifte van de vergunningen voor de exploitatie van de mini DAB-netten is onderdeel van de plannen van Ofcom om kleinere lokale radiostations, internetstations en community stations een digitale plek in de ether te geven.

De komende jaren zullen er honderden vergunningen uitgegeven gaan worden.

Volgens de laatste cijfers van begin 2020 is bijna 60% van het radioluisteren in het Verenigd Koninkrijk digitaal, waarbij DAB(+) het populairste digitale platform is om radio te luisteren.

Het Verenigd Koninkrijk kent momenteel drie landelijke DAB-multiplexen, enkele regionale en tientallen lokale DAB-netten. De verzorgingsgebieden van deze lokale netten is overigens vergelijkbaar met die van het bovenregionale kavel in ons land waarop de regionale stations uitzenden.

Test
Sinds 2015 wordt er in het Verenigd Koninkrijk op tien plaatsen getest met kleinschalige DAB-netten. In onder meer Londen, Manchester, Bristol, Birmingham, Brighton en Glasgow zijn daarom multiplexen in de lucht met een beperkt bereik.

Met deze test gaf Ofcom gehoor aan de roep van kleine commerciële lokale stations, internetstations en community stations. Vrijwel alle grotere lokale en regionale radiostations zenden momenteel al uit via DAB(+), maar de kleinere stations dreigen de digitale sneltrein te missen door de hoge kosten..

Het voordeel van op software gebaseerde DAB-uitzendingen is dat hiervoor geen tienduizenden euro’s aan hardware nodig is. De software draait gewoon op een simpele (Rasberry Pi) computer. In Nederland wordt deze technologie gebruikt voor diverse lokale DAB+-netten.

Honderden vergunningen
De komende jaren worden er honderden vergunningen voor de exploitatie van kleinschalige DAB-netten uitgegeven. Dit gaat gebeurt in fases.

De eerste fase ging eind vorig jaar van start en bevat 25 gebieden, waaronder Glasgow, Birmingham en Bristol waar al jaren getest wordt. Deze week heeft Ofcom de eerste vijf netwerken vergund. Het gaat om de gebieden waar slechts één partij zich voor de exploitatie gemeld had. De komende weken worden ook de overige regio’s van fase 1 vergund.

Het was de bedoeling dat de verdeelprocedure van fase 2 Komende maand van start zou gaan, maar vanwege corona is dit uitgesteld tot begin juni. Fase 2 bevat 22 gebieden in het noordwesten van Engeland, waaronder Liverpool en Manchester.

De dekking van de kleinschalige multiplexen mag niet groter zijn dan 40% van het al bestaande lokale DAB-net van de betreffende regio.

Partijen die de exploitatie van een DAB-net krijgen toegewezen, mogen deze zelf gaan invullen. Wel dienen zij plek vrij te houden voor drie community stations. Dit zijn kleine lokale radiostations zonder winstoogmerk. Hiervoor worden speciale vergunningen (C-DSP) uitgegeven. Mochten er geen of minder C-DSP-vergunningen voor een multiplex uitgegeven worden, dan blijft deze ruimte leeg. De exploitant van een DAB-net mag deze ruimte niet inzetten voor een ander radiostation.

Vergunde partijen moeten hun netwerk binnen 18 maanden in de lucht brengen. [Radiowereld.NL]