Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zweedse mediaregulator wil DAB+-vergunningen verlengen

Als het aan de Zweedse pers- en mediaregulator MPRT ligt, dan worden de huidige DAB+-vergunningen van de commerciële radiostations met vier jaar verlengd tot en met 2026. Op deze manier lopen de vergunningen voor digitale radio weer gelijk met de FM-vergunningen.

Zweedse mediaregulator wil DAB+-vergunningen verlengen De huidige DAB+-vergunningen werden in 2014 verleend en lopen tot en met 2022.

Echter, doordat de Zweedse overheid besloot om vast te houden aan FM en alle commerciële FM-frequenties in 2017 opnieuw te veilen. Hetgeen de staatskas ruim 130 miljoen euro opleverde.

Het gevolg was dat het tot juli 2019 duurde voordat de eerste commerciële stations begonnen met de uitrol van hun DAB+-netwerk.

Vorig jaar gaf de overheid de MPRT de opdracht om te onderzoeken of de loopperiode van de DAB+ en FM-vergunningen gelijkgetrokken konden worden. Dit moet voor meer rust in de markt zorgen en de kans geven voor bedrijven om zich beter te ontwikkelen. Ze hoeven hierdoor niet om de paar jaar te bieden op frequenties, hetzij voor FM, hetzij voor DAB+.

Twee opties
Volgens de MPRT zijn er twee opties om de vergunning periodes gelijk te trekken. De eerste is om de huidige DAB+-vergunningen te verlengen met vier jaar. De tweede opties is om nieuwe DAB+-vergunningen voor een periode van vier jaar uit te geven.

De eerste optie krijgt van de MPRT de voorkeur, omdat dit eenvoudig en snel geregeld kan worden. Daarnaast zorgt dit ervoor dat de radiostations door kunnen gaan met de uitrol van hun netwerken. Een nieuwe verdeelprocedure zou immers weer voor onzekerheid zorgen, waardoor radiostations gaan sparen voor een eventuele veiling in plaats van investeren.

De commerciële radiowereld heeft verheugd gereageerd op de plannen van de MPRT. Wel zouden zij het liefst zowel hun DAB+-vergunningen als FM-vergunningen verlengd zien worden tot en met 2030. Op deze manier wordt het voor de radiostations eenvoudiger om hun investeringen terug te verdienen. [Radiowereld.NL]
Foto: Radio.NL