Search
Close this search box.

Lokale DAB+-netwerk in de Achterhoek in de lucht

Na bijna een jaar etherstilte is nu ook het lokale DAB+-netwerk voor de Achterhoek in de lucht. Op kanaal 6A zijn nu vier radiostations te ontvangen. Met de start in de Achterhoek zijn nu alle 22 vergunde DAB+-netwerken in de lucht.

Lokale DAB+-netwerk in de Achterhoek in de lucht Een jaar geleden gaf Agentschap Telecom (AT) de eerste vergunningen uit voor lokale DAB+. Het gaat om tijdelijke vergunningen die geldig zijn tot en met augustus 2022.

Het afgelopen jaar zijn stap voor stap alle netwerken in de lucht gebracht en zenden een flink aantal lokale publieke omroepen en internetstations uit op DAB+.

Grote afwezige bleef echter het lokale netwerk voor de Achterhoek. Ondanks dat er al bijna een jaar vergunningen waren uitgegeven voor dit netwerk, bleef het echter stil.

Daar is nu eindelijk verandering in gekomen. Afgelopen zaterdag is het netwerk eindelijk in de lucht gebracht met vier radiostations. Dit zijn de lokale omroepen Optimaal FM, Gelre FM en Leuk FM, alsmede de commerciële zender Hotradio Hits. Uitgezonden wordt op kanaal 6A vanuit Ruurlo.

Pilot
De drie lokale omroepen in de Achterhoek deden in 2017 ook al mee met de pilot van de NLPO en AT. De bevindingen daaruit, zijn nu grotendeel meegenomen. Destijds werd gebruik gemaakt van een handvol zenders met 30 W vermogen, waardoor met name de indoordekking sterk te wensen overliet. Verhoging van het vermogen bleek toen al voor flinke verbetering te zorgen. Daarom staat er nu een sterke zender centraal in Ruurlo opgesteld. [Radiowereld.NL]