Dit wordt de nieuwe kanaalindeling van de regionale DAB+-netwerken

De regionale publieke radiostations en niet-landelijke commerciële radiozenders gaan volgend jaar over op de nieuwe kanaalindeling op DAB+. Dit blijkt uit de consultatie van het Besluit verlengbaarheid vergunningen van de regionale commerciële zenders.

Dit wordt de nieuwe kanaalindeling van de regionale DAB+-netwerken Momenteel zijn alle niet-landelijke commerciële FM-vergunningen en regionale publieke radiostations gekoppeld aan een bovenregionaal DAB+-netwerk, bestaande uit vijf allotments die samen het hele land dekken.

Huidige indeling sluit niet aan
Nadeel aan de huidige indeling is dat deze totaal niet op de provinciegrenzen aansluiten. Zo valt Gelderland onder maar liefst drie verschillende allotments, waardoor Radio Gelderland in vrijwel heel Nederland op DAB+ te ontvangen is. Ook is het verzorgingsgebied van netwerk voor Oost-Noord (6B) met de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en een stukje Utrecht enorm groot.

Om de regionale DAB+-netwerken beter aan te laten sluiten op de wensen van de regionale publieke en commerciële radiostations, is er enkele jaren geleden onderzoek geweest naar de herverdeling van de verschillende DAB+-netwerken. Hieruit is ook een nieuwe indeling van de netwerken van de regionale stations ontstaan.

Van 5 naar 7 allotments
De ingrijpendste wijziging is dat het nieuwe netwerk bestaat uit zeven allotments die gezamenlijk landelijke dekking hebben. De indeling wordt grofweg als volgt: Friesland (5A), Groningen en Drenthe (7C-N), Noord-Holland en Flevoland (8B), Overijssel (6A), Gelderland en Utrecht (12B), Zuid-Holland en Zeeland (5B) en Noord-Brabant en Limburg (7C-Z).

Een andere wijziging is dat de vergunninghouders nu 1/12e deel van een allotoment krijgen toegewezen. Nu is dit nog 1/18e deel. In de praktijk komt het erop neer dat de radiostations hierdoor meer bandbreedte ter beschikking krijgen: 96 kbps in plaats van 64 kbps, wat voor nog betere geluidskwaliteit gaat zorgen.

In principe wordt elk kavel aan één allotment gekoppeld. Van de niet-landelijke commerciële kavels zijn er echter ook diverse kavels die in twee of meerdere allotments vallen. Goed voorbeeld hiervan is Qmusic Non-stop Maximum Hits in de Randstad. Deze wordt in eerste instantie gekoppeld aan het allotment voor Noord-Holland/Flevoland, maar mogelijk komt er ook een koppeling aan de allotments voor Zuid-Holland/Zeeland en Utrecht/Gelderland.

Hierover moet nog een definitief besluit genomen worden en hangt mogelijk ook af van de wens van de vergunninghouder en de ruimte die beschikbaar is..

Uitrol vanaf juni 2022
Het is de bedoeling dat de nieuwe netwerken tussen 1 juni 2022 en 1 september 2022 uitgerold gaan worden. Binnen deze periode moeten de netwerken elk binnen vier weken omgezet zijn. Voor de nieuwe netwerken geldt dat deze elk minstens 90% geografische dekking buitenshuis moeten hebben en 75% binnenshuis. [Radiowereld.NL]

Indeling allotments nieuwe regionale netwerken:

5A Friesland
B10 Waterstad FM
B11 Radio Continu Friesland
B12 RADIONL Friesland
B16 Joy Radio
B27 Lokale Omroep Ameland
B35 Frysk FM
Omrop Fryslân

7C-N Groningen en Drenthe
B13 RADIONL Groningen/Drenthe
B14 Simone FM
B15 Grunn FM
B26 Radio Continu Groningen/Drenthe
B34 Team FM
B37 Simone FM Groningen
Radio Noord
Radio Drenthe

8B Noord-Holland en Flevoland
B01 Decibel Noord-Holland
B02 Wild FM Hitradio
B03 RADIONL Noord-Holland
B04 Ujala Amsterdam
B05 Qmusic Non-stop Maximum Hits
B33 Radio Continu Noord-Holland
NH Radio
Omroep Flevoland

6A Overijssel
B17 RADIONL Lelystad/Zwolle
B18 Joy Radio Twente/Tukker FM
B19 RADIONL Gelderland/Overijssel
B28 Radio Continu
B29 Tukker FM
Radio Oost

12B Gelderland en Utrecht
B09 RADIONL Utrecht
B20 RADIONL Gelderland
B30 Radio Continu Gelderland
B32 Radio Continu Gelderland
B36 Radio Continu Utrecht
Radio Gelderland
Radio M Utrecht

5B Zuid-Holland en Zeeland
B06 Decibel Zuid-Holland/Utrecht
B07 Amor FM
B08 RADIONL Zuid-Holland
B24 RADIONL Zeeland
C12 Vahon
Radio West
Radio Rijnmond
Omroep Zeeland

7C-Z Noord-Brabant en Limburg
B21 Radio 10 Brabant
B22 RADIONL Brabant
B23 Radio JND
B25 Qmusic Limburg
B31 RADIONL Brabant
B38 RADIONL Brabant
Omroep Brabant
L1 Radio