Duitsland: Sportradio van start op DAB+

Duitsland heeft er vanaf zaterdagavond (29 mei) een nieuwe radiozender bij. Om 18 uur start Sportradio Deutschland officieel met uitzenden op DAB+ en internet. Het is de eerste radiozender in Duitsland die 24 uur per dag in het teken staat van sport.

Duitsland: Sportradio van start op DAB+ Geen muziek, geen hitlijsten en geen wereldpolitiek. “We doen iets wat nog niemand in Duitsland heeft gedaan“, zegt programmabaas Alexander Fabian.

“We praten de hele tijd over sport. Onze Sportradio Deutschland is een soort permanente podcast over de mooiste hobby ter wereld.”

Duitsland had in het verleden al eens een sportradiozender in de vorm van 90Elf, maar die zender richtte zich uitsluitend op voetbal. De zender verdween echter nadat het in juni 2013 de uitzendrechten van de Bundesliga kwijtraakte.

Breder
Sportradio gaat echter veel breder. “Wij bestrijken het hele spectrum van sport,” legt Fabian uit. “Van de verschillende sporten, topprestaties, sportgeschiedenis, sportwetenschap en gezondheidssporten met tips over lichaamsbeweging en gezondheid in het dagelijks leven.”

Nieuws krijgt ook een prominente plek op de zender. Maar niet in de vorm van wereldnieuws op het hele uur. In plaats daarvan zendt Sportradio Deutschland elke 15 minuten het belangrijkste nieuws uit de sportwereld uit.

Start na half jaar voorbereidingen
De komst van Sportradio werd eind vorig jaar al aangekondigd. Sinds enkele dagen zijn de testuitzendingen via het tweede landelijke DAB+-netwerk van Antenne Deutschland te horen. Zaterdagavond maken de stadiongeluiden, die momenteel te horen zijn, plaats voor reguliere programma’s.

Sportradio wordt de 14e zender op het netwerk van Antenne Deutschland. Eerder deze maand ging al de vrouwenzender Femotion Radio van start. Dit station komt uit dezelfde koker als Sportradio.

Het concept sportradio is niet geheel nieuw. In het Verenigd Koninkrijk is al jaren Talksport actief. En ook in de Verenigde Staten zijn honderden sportradiostations actief. De bekendste hiervan is WFAN in New York City. [Radiowereld.NL]
Foto: video still Youtube