Nieuw regionaal DAB+-net West-Duitsland vergund

Audio.digital NRW mag de komende 10 jaar het nieuwe commerciële regionale DAB+-netwerk voor West-Duitsland exploiteren. Dit heeft de regionale mediaraad LfM afgelopen vrijdag beslist. Het is de bedoeling dat het netwerk nog dit jaar van start gaat met 16 radiostations.

Nieuw regionaal DAB+-net West-Duitsland vergund Met de toewijzing krijgen de lokale commerciële radiostations en de WDR voor het eerst in ruim 30 jaar regionale concurrentie.

Eind vorig jaar startte de LfM de verdeelprocedure voor het nieuwe regionale commerciële DAB+-netwerk voor de deelstaat Noordrijn-Westfalen. In totaal meldden zich 12 partijen voor 13 radiostations, alsmede drie zenderexploitanten voor het netwerk.

Afgelopen vrijdag heeft de mediaraad de exploitatie van het netwerk toegewezen aan Audio.digital NRW, een dochterbedrijf van Media Broadcast die al het technische beheer van de twee landelijke DAB+-netwerken verzorgt.

Voor de toewijzing van het netwerk aan Audio.digital NRW is wel een vergaande samenwerking afgesproken met de andere twee zenderexploitanten die zich gemeld hebben: Uplink en Divicon Media. Zij mogen een deel van het nieuwe netwerk gaan verzorgen.

16 Radiostations
Daarnaast mogen de 13 radiostations die zich ingeschreven hebben gaan uitzenden op dit netwerk. Dit zijn Schlagerradio (voorheen Radio B2), Energy NRW, de christelijke softpopzender Radio Paradiso, Domradio en de kinderzender Radio Teddy.

Radio NRW, die het mantelprogramma voor de lokale radiostations verzorgt, gaat van start met Mydio, terwijl Radio 21 uit Nedersaksen met een editie gericht op Noordrijn-Westfalen komt. Daarnaast start ffn uit Nedersaksen met Radio Bollerwagen.

Sportradio, dat komende zomer via het tweede landelijke DAB+-net gaat uitzenden, komt met een regionale editie voor Noordrijn-Westfalen. Studio Gong uit Beieren, dat aandelen bezit in meer dan 30 radiostations in Duitsland, krijgt twee plekken voor Charthitradio.nrw en Kulthitradio.nrw.

The Radio Group, die diverse lokale stations in Rijnland-Palts bezit, komt met het Engelstalige radiostation Radio Germany One. Daarnaast is er ook nog Top Media uit Beieren dat met Mega Schlager NRW komt.

Tenslotte hebben ook nog drie andere partijen een vergunning gekregen om uit te mogen zenden, maar is nog niet precies bekend wat zij uit gaan zenden. Dit zijn Antenne Bayern (Antenne NRW?), Kiss FM en Teutocast.

Start in 4e kwartaal van dit jaar
Het is de bedoeling dat het nieuwe netwerk voor Noordrijn-Westfalen nog in het vierde kwartaal van dit jaar van start gaat. Uitgezonden gaat worden op kanaal 9D, dat in ons land nog gebruikt wordt door de regionale radiostations in Zeeland en Friesland/Kop van Noord-Holland. Dit gaat overigens nog veranderen.

Volgens Audio.digital NRW  kan vanaf de start ongeveer 87% van de 18 miljoen inwoners van Noordrijn-Westfalen het nieuwe netwerk thuis ontvangen. Ongeveer 92% van de deelstaat wordt gedekt, alsmede 97% van de autobanhen. [Radiowereld.NL]