Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuw regionaal DAB+-net West-Duitsland start via 15 zenders

Het nieuwe regionale DAB+-netwerk voor de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen start via 15 zenders. Dit blijkt uit een kaart die Media Broadcast, eigenaar van vergunninghouder Audio.digital NRW, online heeft gezet.

Nieuw regionaal DAB+-net West-Duitsland start via 15 zenders Het is de bedoeling dat het nieuwe netwerk nog dit jaar in de lucht gaat, al is er nog geen definitieve startdatum bekend. Uitgezonden gaat worden op kanaal 9D.

Langs de grens
Langs de Nederlandse grens komen zenders te staan in Aken, Wesel (halverwege Nijmegen – Venlo) en Schöppingen (bij Enschede). Ook wordt een deel van het grensgebied voorzien van signaal uit Düsseldorp.

Een deel van deze zenders kan in eerste instantie nog niet op vol vermogen draaien, omdat kanaal 9D ook nog in Nederland gebruikt wordt door het bovenregionale netwerk in Zeeland/West-Brabant en Friesland/Kop van Noord-Holland. Pas in de zomer van 2022 komt hier verandering in.

Opvallend is dat de zender Langenberg onder Essen niet ingezet wordt voor het nieuwe netwerk, maar een zender in Essen zelf komt te staan. De 300 meter hoge mast in Langenberg op de Hordtberg heeft namelijk een behoorlijk groot bereik en wordt wel ingezet voor de twee landelijke multiplexen en de multiplex voor de WDR. Mogelijk heeft ook dit te maken met dat er niet teveel signaal richting Nederland mag.

16 Stations
Het zendernetwerk wordt deels verzorgd door Uplink en Divicon Media, twee concurrenten van Media Broadcast. Dit is onderdeel van een overeenkomst, waardoor het netwerk snel vergund kon worden.

Het is de bedoeling dat er 16 radiostations gaan uitzenden via het nieuwe netwerk. De meesten zijn inmiddels al vergund. De katholieke zender Domradio heeft echter al laten weten toch niet te aan uitzenden op het nieuwe DAB+-net. De radiozender krijgt de financiering voor de komende jaren niet voor elkaar. [Radiowereld.NL]