Search
Close this search box.

VK: Eerste reclamecampagne voor upgrade van DAB naar DAB+

In het Verenigd Koninkrijk is de eerste campagne gestart om luisteraars met een oude DAB-radio te laten overstappen naar DAB+. Onder het mom van “Mis niets met DAB+” worden luisteraars gewezen op dat ze nog meer radiostations kunnen ontvangen met een DAB+-radio.

VK: Eerste reclamecampagne voor upgrade van DAB naar DAB+ Ondanks dat in het Verenigd Koninkrijk al jaren voornamelijk DAB+-radio’s worden verkocht, zijn er nog miljoenen oude DAB-radio’s in gebruik, die niet om kunnen aan met de moderne DAB+-standaard. Naar schatting kan op dit moment slechts 30 tot 40% van de digitale radio’s thuis overweg met DAB+.

Vroege start
Dat komt mede doordat in het Verenigd Koninkrijk al halverwege de jaren ’90 gestart is met de implementatie van DAB (MP2). Maar dat DAB+ al in 2007 werd gelanceerd als standaard, werd in het Verenigd Koninkrijk nog lang vastgehouden aan de oude DAB-standaard. Pas in 2016 startte hier het eerste radiostation in DAB+.

De afgelopen jaren schoten de stations die DAB+-gingen gebruiken als paddenstoelen uit de grond in het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast zijn ook al diverse stations overgestapt van DAB naar DAB+, zoals Capital UK, Smooth UK en Radio X. Inmiddels zijn er al meer dan 180 radiostations in het Verenigd Koninkrijk die uitzenden in DAB+, hiervan zenden een slordige 25 stations landelijk uit. Het aantal landelijke stations dat uitzendt in de oude DAB-standaard is de afgelopen jaren gedaald naar 30.

Niet geschikt voor de +
Maar oude DAB-radio’s kunnen deze radiostations dus niet ontvangen. En daarom vindt de radiosector het tijd voor een ‘upgrade’. Middels spotjes op de radio en via social media worden luisteraars er op gewezen dat DAB+ de nieuwe standaard is voor digitale radio en dat daarmee nog meer radiostations ontvangen kunnen worden.

Voor de auto speelt dit probleem overigens minder. Omdat veruit de meeste auto’s met digitale radio aan boord de afgelopen jaren geleverd zijn, kunnen deze veelal al DAB+ ontvangen. [Radiowereld.NL]