In gesprek met: Thorvald de Geus [NoordzeeFM]

Thorvald de Geus begon zijn radiocarriere op 18-jarige leeftijd. Vanaf 1982 was hij te horen op verschillende kleine piratenstations en, vanaf 1985, ook op grote piratenzenders als Focus 103 in Alkmaar, Delta 90 in Nijmegen en Roulette in Baarn. Begin jaren ’90 verdwenen de piraten uit de lucht en was Thorvald te horen bij de lokale omroep: ZFM in Zandvoort. Dit werk combineerde hij met een baan als verkoper van kantoorartikelen.

In 1995 werd Thorvald door medewerkers van jingleproducent Top Format aanbevolen bij Daniel Dekker, programmaleider van de TROS op Radio 3. Dit was het begin van Thorvalds professionele radiocarriere. Bij de TROS presenteerde hij op Radio 3 ‘Nachtwacht’ en ‘De Mega Top 100’. Ook was hij op Radio 2 te horen, als vervanger van Daniel Dekker in de ‘Gouden Uren’.

In 1998 raakte de TROS haar nachtprogramma’s kwijt, waardoor Thorvald genoegen moest nemen met twee uur ‘Mega Top 100’ per week. Dit was voor hem niet voldoende, waarna hij samen met Karel van Cooten vertrok naar Radio Noordzee.

Slechts enkele maanden later gooide Radio Noordzee het roer drastisch om, het format werd jonger en de naam veranderde in Noordzee FM. Van Cooten vertrok even snel als hij gekomen was, maar Thorvald bleef. Momenteel is hij bij Noordzee FM iedere werkdag te horen van 4 tot 7 ’s middags.

Wat zijn voor jou de belangrijkste verschillen tussen de vrijheid-blijheid van de piraten uit de jaren ’80 en de strakke commerciele radio van nu?

Als presentator / maker van programma’s zitten het grootste verschil in de muziekkeuze die je vroeger altijd zelf deed en nu wordt gedaan door de muziekredactie van je station, waarmee je eigenlijk de hele lading dekt. Voorheen maakte je meer een programma voor jezelf dan voor je luisteraar, waarmee je meteen het overtollige geklep over niets uitbant. Meer muziek, minder gelul is een antieke slogan, maar het is de keiharde waarheid… en waar zal ik me druk om maken. Kan over 15 uur programma per week voldoende kleppen hoor (al is het alleen over dit onderwerp)

De piratenstations waar jij gewerkt hebt, hebben veel bekende radiomakers voortgebracht. Heb je nog veel contact met je oud-collega’s?

Ik ga ze allemaal niet opnoemen, want als ik er een vergeet heb ik die op m’n nek hangen, maar om antwoord te geven. Met een aantal heb ik nog een tijd lang goed contact gehad. Helaas is dat zo langzamerhand aan het verwateren. Niks erg hoor, want ook wij leven in het wereldje van druk druk druk. Als je elkaar tegenkomt is het gewoon “ouwe jongens krentenbrood”.

Zou je bij de TROS zijn gebleven als je daar genoeg programma’s had kunnen blijven maken?

Ja.

Enkele maanden nadat je samen met Karel van Cooten van de TROS naar Radio Noordzee ging, werd het format drastisch omgegooid. Omdat het Hollandse lied toen ook verdween, ging Van Cooten al weer snel weg. Heb je ook overwogen om weg te gaan?

Nee.

Wat vond je van het vertrek van Van Cooten?

Karel heeft breeduit in de pers te kennen gegeven waarom hij bij de Tros / Radio 2 wegging. Noordzee FM kon zijn muzikale behoeftes ook niet meer bevredigen na het inzetten van de nieuwe koers. Dan moet je eieren voor je geld kiezen en dat heeft hij ook gedaan. Terecht, want hij heeft nu wat hij altijd al wilde en daar scoort hij met zijn mensen prima in.

Bij Noordzee is het een tijdlang erg onrustig geweest. Medewerkers gingen en kwamen. Hoe heb je die onrustige tijden ervaren?

Onrustig.

Voor de buitenwereld was het vaak onduidelijk waarom bepaalde mensen weer vertrokken. Zijn er in jouw ogen mensen weggegaan die beter hadden kunnen blijven?

Persoonlijk heb ik met een aantal mensen heel erg prettig samengewerkt, wat niet wil zeggen dat ze onmisbaar zijn. Voor ieder vertrek is een reden, dus om van iemand te zeggen dat het beter zou zijn geweest als ze hier nog werkten. Nee.

Nu lijkt Noordzee FM in rustiger vaarwater terecht te zijn gekomen. Hoe komt dat volgens jou?

Duidelijk intern beleid, die automatisch naar buiten straalt.

Hoe zie je de toekomst van Noordzee FM tegemoet?

Ik heb niet zo met glazen bollen, maar laat ik het zo formuleren: Ik geloof erin!

Het huidige Radio Nationaal lijkt erg op Radio Noordzee in de tijd dat je daar kwam werken. Karel van Cooten is daar programmamaker en directeur. Zou je je thuis voelen bij dat station?

Nee.

En zou je je nu nog thuis kunnen voelen bij Radio 3 FM?

Ja hoor. Het vergt wat aanpassingen, maar waarom niet.

Hoe ziet jouw ideale radiostation er uit?

Dat heeft maar heel kort bestaan: Power FM. Als het ooit weer begint……. Mag ik dan ook?

Welk radiostation is (na Noordzee FM uiteraard) het beste station van Nederland en waarom?

538 = 100% doelgroep, om maar 2 slogans van ze door elkaar te halen.

Thorvald de Geus