In gesprek met: Henk Blok [Radio M]

Henk Blok (7-7-1967) is presentator en eindredacteur van het dagelijkse ochtendprogramma op Radio M. Dat doet hij nu twee jaar. Daarvoor was hij zeven jaar lang lezer en redacteur bij het NOS-Radionieuws. Ook werkte hij bij lokale omroepen in Amsterdam en Rotterdam.

In gesprek met: Henk Blok [Radio M]Je bent bekend van het NOS-Radionieuws. Inmiddels doe je al een tijdje de ochtendshow bij Radio M. Waarom de -opvallende- stap van landelijke naar regionale radio?

Ik wilde iets totaal anders. Nieuws lezen en berichten schrijven is leuk, heel leuk zelfs, maar er is natuurlijk wel wat meer op de wereld dan alleen dat. Bij het NOS-Radionieuws had ik collega’s die al dertig jaar of langer hetzelfde werk deden. Daar is op zich niks mis mee, maar voor mezelf moet ik daar niet aan denken. Ik was bang om er vast te roesten. Ik had het er wel gezien.

Ik stapte naar m’n chef, Henk van Hoorn, herinnerde hem aan een eerdere uitspraak, dat ik altijd bij hem aan mocht kloppen als ik wat anders wilde binnen de NOS. Helaas, toen ik om iets anders vroeg, had hij niets voor mij, en hij had ook geen idee of dat er in de nabije toekomst wel inzat. Teleurgesteld ben ik toen om me heen gaan kijken.

Aangezien ik in de provincie Utrecht woon, ben ik als eerste bij Radio M langs gegaan. En daar hadden ze net iemand nodig voor het ochtendprogramma. We waren het extreem snel eens. Dat was op zich al een verademing hoor, in Hilversum gaat alles heel traag. Het was heerlijk om es te ervaren dat het ook anders kan. Daarbij komt natuurlijk dat ik het een hele eer vond, om zo’n ochtendprogramma te mogen presenteren.

Wat vonden je collega’s bij de NOS van die stap?

Dat was heel verschillend. Aan de ene kant had je collega’s die er helemaal niks van snapten. Van landelijk naar regionaal. Is toch minder, vonden ze. Er werd zelfs gesuggereerd dat ik naar de regionale zou gaan, om via een omweg weer bij de landelijke terug te willen komen. Maar die collega’s die kenden me niet goed, want zo’n carrière-planner ben ik nooit geweest en zal ik nooit worden. En trouwens, al zou ik dat willen, wat is daar dan mis mee? Niks toch.

En aan de andere kant waren er gelukkig ook collega’s die het wel begrepen. Dat waren ook de mensen die in een al of niet grijs verleden zelf ook wel es programma’s hadden gepresenteerd. Die begrepen het precies. Je had er zelfs die met ideeën voor het programma aan kwamen zetten. Heel goeie ideeën overigens.

Kan je eens een voorbeeld geven van iets heel raars/geks wat is gebeurd tijdens het nieuws lezen?

Iets specifiek raars weet ik zo gauw niet. Maar wat ik nooit zal vergeten zijn de uitzendingen met extreem belangrijk nieuws. Zo had ik dienst in de nacht dat Prinses Diana verongelukte. Ik heb toen zowel de berichten over het ongeluk geschreven als het nieuws voorgelezen. En ik was erbij tijdens de vuurwerkramp in Enschede. Ik weet nog goed dat we via de telefoon werden getipt. Dat was een kwartier voor de uitzending. Helaas lukte het een collega van me toen niet om het binnen die tijd nog nagebeld te krijgen bij de politie of brandweer. Het was daar een grote heksenketel. Een uur later werd er zelfs nog overlegd of we er wel mee zouden openen. Pas daarna werd voor iedereen de omvang van de ramp duidelijk. Er is toen heel wat gediscussieerd.

Dat kan ik je wel zeggen. Het faillissement van Fokker, ook voorgelezen. Deed me wel wat hoor. Ik woonde toen nog in Amstelveen, daar woonden toen veel Fokker-werknemers. Maar ook leuke dingen hoor. Ik ben een keer in de lach geschoten toen de eindredacteur het halve bulletin had volgestopt met allerlei sportberichten met de meest onmogelijke – veelal Aziatische – namen. Was niet om doorheen te komen. Op het tandvlees toch wel tot het weerbericht gekomen, gelukkig. En ook leuk was natuurlijk het ‘optreden’ in het programma bij Ruud de Wild. Die overviel me vlak voordat ik stopte bij de NOS met allerlei vragen, live bij hem in de uitzending.

Wat vind je van het huidige NOS-Radionieuws?

Het is een tijdje wel wat minder geweest, hoor. En dan bedoel ik vooral de manier waarop er gelezen werd. Door sommigen. Het verloop onder het personeel is een tijdje heel groot geweest. Op een gegeven moment had ik het gevoel dat men zo slecht aan nieuw personeel kon komen dat zelfs stagiaires achter de microfoon mochten. Dat zal nooit het geval zijn geweest, maar zo klonk het af en toe wel.

Ik heb de indruk dat dat de laatste tijd wel weer wat beter wordt. Er is een nieuw chefje, misschien maakt dat uit. Ik heb in elk geval het gevoel dat er de laatste tijd toch weer beter op de stemmen en de manier van lezen wordt gelet. Ze hebben er in elk geval een paar goede nieuwe aanwinsten bij.

Mis je het nieuws lezen?

Ja. Wat dacht je. En zeker vorig jaar op 11 september. Het was toch wel heel leuk werk hoor. Een heel uur lang nieuws verzamelen, persbureaus afstruinen, kranten lezen, dingen nabellen, met het Radio 1-Journaal overleggen. En dan die twee, vijf of acht minuten dat het er op aan komt. Altijd live. Die vraag kreeg ik vaak, of het altijd live was. Ja, dag en nacht. En dat maakte het tegelijkertijd zo leuk. Een paar minuten, en daarna een tevreden gevoel als het lekker liep, en balen als het es wat minder ging.

Het was toch elke keer weer een uitdaging om het zo strak mogelijk te lezen. Nu, met m’n programma komt het daar wat minder op aan. Het moet wel goed natuurlijk, maar het is nu niet erg meer om iets te moeten improviseren, ook het lezen van nieuwsoverzichten doe ik nu wat losser. Al was het alleen maar omdat er een muziekje onder zit.

Je doet nu een ochtendprogramma. Ben jij zo’n ochtendmens?

Nee. Ik ben een radiomens. En de ochtenduren zijn de leukste uren om radio te maken. Vind ik. Dus dan maar vroeg opstaan elke dag. Gaat me de ene dag beter af dan de andere. En hoe dat komt weet ik niet. Ik heb geen vast ritme. Soms slaap ik ’s middags wat, soms ga ik ’s avonds wat vroeger naar bed. Soms slaap ik in het weekend extreem lang bij. Feit is wel dat ik me nog nooit zo erg heb verslapen dat ik te laat in de studio was.

Vertel eens over je programma bij Radio M. Wat is dat voor een soort programma?

Pfoeh. Dat is moeilijk uitleggen. Er zitten nieuwsoverzichten in, die stel ik grotendeels zelf samen, afgewisseld met muziek, interviews, weer, sport. Tja, van alles. En alles in hapklare brokken. Dat klinkt oneerbiediger dan het is. Ik bedoel ermee te zeggen dat er niet oneindig lang op zaken wordt ingegaan. Zo deed m’n voorganger het, en zo doe ik het ook. Er zijn wel plannen om het een en ander te gaan veranderen. Het kan altijd beter, toch? Maar daar mag ik nog niet teveel over kwijt.

In je programma zitten dus ook nieuwsbulletins. Let je nu extra op de vorm en inhoud?

Ja. De nieuwsoverzichten die ik zelf lees, moeten in de eerste plaats natuurlijk inhoudelijk in orde zijn. Daar ben ik vooral zelf voor verantwoordelijk. Daarnaast moeten ze ook goed klinken. Niet te lange kwootjes (zelden of nooit langer dan twintig seconden) bijvoorbeeld. Vorm en inhoud moeten goed zijn, kortom. Daarnaast zijn er ook bulletins (met regionaal nieuws) die door een aparte nieuwslezer worden gelezen. En ik denk dat ik daar zeker anders naar luister dan de gemiddelde luisteraar dat doet. Logisch lijkt me. Vergelijk het maar met een ober. Als hij een avondje uit eten gaat in een ander restaurant, dan zit hij daar anders dan jij en ik. Het is toch je vak. Ik luister kritisch, en hoor wel eens wat ja.

Wat vind je van het (regio-)nieuws op Radio M?

Ik heb in het verleden ook een tijdje bij een omroep in Rotterdam gewerkt. En op de een of andere manier heb ik het gevoel dat er in die ene stad veel meer gebeurde dan in de hele provincie Utrecht bij elkaar. Na twee jaar Radio M weet ik nog steeds niet of dat nou komt doordat er ook daadwerkelijk meer gebeurt in Rotterdam, of dat dat ligt aan de manier van nieuws maken bij de verschillende omroepen. Ik vind wel dat er bij Radio M heel planmatig met nieuws wordt omgegaan. Van alles wordt keurig netjes een agenda bij gehouden. Hartstikke goed natuurlijk.

Alleen moet je ondertussen niet vergeten dat het echt belangrijke nieuws zich niet laat voorspellen, toch? Laatst was er bijvoorbeeld een ernstig ongeluk gebeurd in Bilthoven. Het duurde bijna een uur voordat daar een verslaggever bij was. Of die demonstratie onlangs midden op de Ring van Utrecht. Duurde ook meer dan een uur voordat er een verslaggever over in de uitzending was. Dat vind ik wel jammer. Juist als regionale omroep moet je dan heel snel vooraan staan.

Op vrijdagavond doe je met twee anderen een programma bij de lokale omroep van Wageningen? Hoe ben je daar terecht gekomen?

Die twee anderen deden al een programma bij EFM in Amersfoort. Maar dat ging op de fles. Ze zochten wat nieuws, en kwamen uit in Wageningen. Precies in die tijd kwam een van die twee, Coen Swijnenberg bij Radio M. We konden het vrij snel behoorlijk goed vinden met elkaar, persoonlijk, maar ook op radiogebied. Daar hebben we heel wat over gekletst. Ik kreeg ook allemaal fragmenten te horen uit de EFM-tijd. Ik was daar heel enthousiast over.

En toen Wageningen begon, vroeg Coen mij of ik het leuk zou vinden om ook elke vrijdagavond mee te doen. Ik had wel wat bedenkingen, eerlijk gezegd. Vijf dagen in de week vroeg op, en dan nog es vrijdagavond. Bovendien, presenteren met z’n drieën, dat kan nog wel es erg chaotisch worden. Dus hebben we afgesproken dat ik niet elke week mee ga, maar wel zo vaak mogelijk. Verder vind ik de rolverdeling erg belangrijk. Zij presenteren, en ik doe mee. Als je begrijpt wat ik bedoel.

Het is vooral hun programma, zo voelt dat toch een beetje. En ik vind het gewoon hartstikke leuk om daarbij te zijn. Sommige mensen verklaren me voor gek. De hele week met radio bezig, en dan op vrijdag nog es bij ‘zo’n lokaal omroepje’. Maar het is zo heerlijk om lekker ongecompliceerd los te gaan, want dat is het toch.

Binnenkort word je vader. Is een ochtendprogramma dan wel zo ideaal?

Ach, wat is dan wel ideaal. Elke tijdsindeling heeft z’n voor- en nadelen. Bij de NOS sprak ik wel es met een trotse vader, die zei altijd: “Ik heb m’n kinderen vaker gezien dan vaders die van 9 tot 5 werken”. En daar heeft ie best gelijk in. Vroeg opstaan is zwaar, met een kind erbij nog zwaarder, aan de andere kant is het wel goed voor de opvoeding als papa, als het moet, gewoon om kwart over tien ’s ochtends thuis kan zijn.

Als je naar de toekomst kijkt. Wat doe je dan? (toch landelijke radio, nog steeds Radio M?, helemaal geen radio meer, TV?, nieuws?)

Zoals ik al zei: ik doe niet aan carrière-planning. Dus dat weet ik niet. Ik heb het bij M nog uitstekend naar m’n zin. Maar de omroepwereld is stormachtig op het moment. Er gebeurt van alles. Kijk maar naar Nova nu. Vandaag ben je presentator, en morgen sta je bij het oud vuil. Zo enorm fout, wat ze daar van plan zijn! Eén van de beste interviewers van Nederland inruilen voor twee betweters uit de Amsterdamse grachtengordel. Ik ben daar echt woest over. Een grof schandaal, dat ook nog wordt goedgepraat door zo’n Wolffensperger (NOS-bestuurder).

Zo zal het bij M niet gaan. Hoewel, je weet maar nooit. Straks gaan we samen met de plaatselijke televisie. Geen idee wat daar dan weer uitrolt. Ik hou alles open. Dat lijkt heel diplomatiek en politiek, maar zo is het in feite ook. Ik zie wel. Landelijke radio, of regionale tv, ja zelfs misschien wel helemaal geen radio meer. Kan ook. Heb ik zelfs nog een tijdje overwogen toen ik bij de NOS rondliep. Gewoon helemaal ermee kappen. Ik werd door vrienden voor gek verklaard. Gelukkig maar, achteraf.

Radio M gaat samen met de regionale TV Kanaal 9. Bestaat er een mogelijkheid dat je over een tijdje nieuws gaat lezen op TV?

Ja, die kans bestaat altijd. Ik ben vorig jaar voor de gein es een keertje bij Kanaal 9-Utrecht voor de camera gekropen, en ik vond dat toch wel leuk hoor. Maar ja, dan moet je weer andere dingen op gaan geven hè. En de dingen die ik nu doe vind ik nog veel te leuk. Dusse, ik weet het niet hoor. Maar ik sluit niks uit. Flauw hè.

Wie is de beste nieuwslezer van Nederland?

Ad Valk. En dan een hele tijd niets of niemand. Al jaren. En het is nog de aardigste ook. Ik heb hem leren kennen toen hij een tijdje voor de NOS werkte. Tegenwoordig leest hij het ANP-nieuws op Sky-Radio, Radio 538 en Classic FM. We wonen vlak bij elkaar, dus we spreken elkaar nog al es.

Wie is de slechtste?

Ik heb hem al een tijd niet gehoord, dus misschien leest hij al niet eens meer, maar ik vond het een slechte beslissing van de NOS om Bas Nieuwenhuizen te laten lezen. Een man die al jaren een goede redacteur is, en nu ineens op de zender te horen was. Volgens mij kan hij daar zelf ook niet gelukkig mee geweest zijn. Verder ben ik geen fan van Matijn Nijhuis. Die leest ook bij de NOS. Klinkt te jong, maar wat ik erger vind: te ongeïnteresseerd.

Wat is je favoriete radiozender?

Ik zap heel veel. Dus ik hoor van alles en nog wat. Ik heb geen favoriete zender. Ik heb wel een duidelijke voorkeur voor bepaalde programma’s. Zo ben ik helemaal weg van het Radio 1-programma Standpunt nl. De makers slagen er in om bijna elke dag een goed programma neer te zetten. Elke dag verrassende radio. Knap hoor!

Welke vind je vreselijk?

Radio 5 kan me niet boeien. Het zal wel ergens goed voor zijn, maar wie of wat dat dan is, ben ik nog nooit achtergekomen. Tussen de dominees door hoor je daar programma’s over sex, om vervolgens weer snel verder te gaan met een kwartiertje Turks, Chinees of Marokkaans.

Misschien begrijp ik het wel verkeerd en is Radio 5 gewoon een afspiegeling van onze multi-culturele samenleving. Maar dan wel lekker allemaal apart in je eigen hoekje je eigen programmaatje maken. Kan toch de bedoeling niet zijn. En verder kan Radio 4, na talloze reorganisaties, nog altijd beter. Nog steeds wordt daar mijns inziens veel te veel over muziek geneuzeld.

Wie is je favoriete DJ/presentator?

Ik heb Edwin Evers altijd geweldig gevonden. We zijn bij dezelfde omroep in Amsterdam begonnen. Bij Extra 108. Hij als dj, ik als nieuwslezer. Wel gek, om jaren later weer samen te werken. Maar ja, die heb ik al twee jaar niet meer kunnen horen. Heel af en toe hoor ik hem nog hoor, als ik vrij ben, of op zaterdagochtend. Ja, dat mis ik wel.

Was altijd leuk om bij hem in de ochtendshow op 3FM aan te mogen schuiven, als nieuwslezer. Altijd dikke pret bij hem in de studio. Hij klinkt op de radio zoals hij werkelijk is. En dat is z’n kracht. Ik hoor om me heen ook wel toenemende kritiek op hem. Ik weet niet of dat terecht is, ik kan dat niet meer beoordelen, omdat ik zelf in de ochtend een programma doe. Ik hoop maar dat de critici geen gelijk hebben.

Welke vind je het slechtst?

Ik was geen fan van de manier waarop Wim Rigter de Arbeidsvitaminen presenteerde. En verder valt het me op dat er op veel zenders steeds vaker in de ruimte wordt ge-je-weet-weld. Soms gaat het echt helemaal nergens over. Kan even leuk zijn, maar moet niet te lang duren. Namen heb ik daar niet bij, ik zap meestal gauw weer door dan.

Henk Blok