Search
Close this search box.

In gesprek met: Sjors Frohlich [Radio1]

Sjors Frohlich (35) kreeg al op zijn veertiende de kans om radio te maken op een landelijke zender. Voor de NCRV ging hij het jongerenprogramma ‘Tussenuur’ presenteren. Bij dat programma ontmoette hij Peter Plaisier en vanaf dat moment begonnen Sjors en Peter samen te werken. Tussen het presenteren door probeerde Sjors nog enige tijd een studie Journalistiek af te ronden, maar aangezien hij te weinig tijd had om presenteren en studie te combineren besloot hij zijn studie voor gezien te houden.

In 1989 richtte Sjors samen met Peter Plaisier een eigen productiebedrijf op, Frohlich & Plaisier Mediaprodukties B.V. Met dit bedrijf zijn ze verantwoordelijk voor diverse audiovisuele producties voor onder andere Radio 3FM, John de Mol Producties en een aantal omroepen. Ook is het bedrijf verantwoordelijk voor de creatieve en facilitaire begeleiding van evenementen.

Naast hun bedrijf presenteerden Sjors en Peter een aantal jaren samen het populaire programma ‘The Magic Friends’ bij Radio 3. Elke werkdag waren ze tussen 15 en 17 uur te beluisteren. In 1995 stopte het programma. Peter Plaisier ging door op Radio 3, maar Sjors stortte zich op de meer journalistieke manier van radiomaken. Hier was hij tijdens zijn ‘Magic Friends’ tijd al aan begonnen en dit werd nu verder uitgebouwd. Voor Radio 1 en Radio 2 heeft Sjors de meest uiteenlopende programma’s gepresenteerd, waaronder ‘NCRV op Radio 1’ en ‘Hier en Nu’.

Momenteel is Sjors elke werkdag te beluisteren op Radio 1 met het programma ‘Stand.nl’. Op vrijdag neemt Sjors ook de presentatie van ‘1 op de Middag’ voor zijn rekening. Daarnaast presenteert Sjors elke zaterdagmorgen tussen 9 en 11 uur het programma ‘Capuccino’ bij Radio 2. Verder is hij elke week presentator van ‘NOS Langs de Lijn’ en doet hij jaarlijks voor ‘NOS Radio Tour de France’ vanaf de motor live verslag van de wielerronde.

Naast zijn radiowerkzaamheden en zijn eigen bedrijf is Sjors ook regelmatig te zien op televisie bij de NCRV. Zo wordt ‘Stand.nl’ niet alleen uitgezonden op de radio, via de televisie kunnen mensen ook meekijken in de radiostudio. Sjors presenteert ook regelmatig praatprogramma’s en muziekprogramma’s op televisie.

Toen je op 14-jarige leeftijd bij de NCRV kwam, wist je toen al dat radiomaken iets was wat je je hele leven wilde doen?

Het was in elk geval mijn vurige wens dat ik dit mijn hele leven zou gaan doen. Het was natuurlijk fantastisch om al op 14-jarige leeftijd bij het grote Hilversum 3 in het verre Hilversum te mogen werken. Ik had de smaak toen helemaal te pakken.

Met ‘The Magic Friends’ richtte je je voornamelijk op scholieren, daarna ging je bij Radio 1 en 2 programma’s maken voor een hele andere doelgroep. Was die omschakeling moeilijk?

Nee, want zo is het niet gelopen. Al voordat ik met The Magic Friends begon, werkte ik bij Hier en Nu en op Radio 2 als presentator. Natuurlijk is dat een andere doelgroep, maar ik was en ben overal hetzelfde. Mijn letterlijke nieuws-gierigheid heb ik al mijn hele leven. Ik heb het nooit een probleem gevonden om muziek en journalistiek te combineren. Anderen soms wel, dat is jammer voor hun.

Je hebt zeer uiteenlopende programma’s gemaakt, van muziek tot sport en van een jongerenprogramma tot een actualiteitenprogramma. Welk soort programma vind je het leukst om te maken en waarom?

Dit is een niet te beantwoorden vraag. Elk programma heeft zo zijn charme. Het leukste is natuurlijk als je zelf aan de wieg van een programma mag staan, dat aanslaat. Maar echt een favoriet noemen is onmogelijk.

Je bent ook regelmatig op televisie te zien. Komt er een moment dat je radio voor gezien houdt en je alleen nog maar televisie gaat maken?

Nee.

Sinds ‘The Magic Friends’ is gestopt bij Radio 3 heeft de NCRV nog maar weinig zendtijd op 3FM. Denk je dat de NCRV de jongeren wel voldoende bereikt?

Nee, ik denk het niet. Ik vind het een gemiste kans dat de NCRV die zendtijd op 3 FM heeft laten lopen. Daarover verschil ik van mening met de NCRV-directie die zich primair wil richten op een andere doelgroep. Daar ben ik het op zich wel mee eens, maar ik vind niet dat je de jongeren moet laten lopen. Bovendien worden die vanzelf ook ouder. De weggestopte plek op zondagavond biedt geen mogelijkheden om een brede groep jongeren te bereiken, jammer.

Wie zijn je voorbeelden op radiogebied?

Felix Meurders heb ik geloof ik nog nooit op een slecht programma kunnen betrappen. Die man heeft het medium radio in zijn vezels zitten. Hetzelfde geldt natuurlijk voor Frits Spits. En ik kan nog wel even doorgaan. Ook zijn er veel mensen achter de schermen bij de NOS en de NCRV die ik buitengewoon hoog acht en waar ik veel van leer.

Je maakt bijna dagelijks radio, je bent regelmatig op tv te zien en je hebt een eigen bedrijf. Heb jij eigenlijk nog wel vrije tijd?

Ja hoor, dat is een kwestie van goed plannen en je tijd efficient indelen. Bovendien moet je niet alles wat je doet en vooral jezelf niet al te serieus nemen. Het plezier zorgt er voor dat je af en toe een stapje harder kunt lopen.

Je zit al ongeveer 20 jaar bij de NCRV. Nooit de behoefte gehad naar een andere omroep of zender te verhuizen?

Nee, niet echt. Het is gedurende die 20 jaar wel eens aan de orde gekomen, maar ik kan me bij de NCRV volledig ontplooien en ook mijn licht laten schijnen over programma-ideeen en andere keuzes. Daarnaast nog de werkzaamheden voor de NOS en je begrijpt dat je nu met een gelukkige radiomaker zit te mailen.

Wat is tot nu toe het hoogtepunt uit je radioloopbaan?

Het verslaan van de Olympische volleybalfinale in 1996? Achterop de motor in de Tour? Live-uitzendingen uit Bangladesh, Uganda, Suriname, Sydney? De eerste Stand.nl op Radio, TV en Internet? De Marconi Awards? De gekte rond The Magic Friends? De bomaanslag in Atlanta live verslaan? Het wereldrecord presenteren verbeteren? Het begin van de Golfoorlog? Kiest ú maar! Ik weet het niet…..

Sjors Frohlich