Ronald van der Meijden is al ruim 20 jaar een bekende stem in Rotterdam en omstreken. In 1974 verhuist hij naar Zeeland en start als professioneel clubdeejay. Begin jaren tachtig keert hij terug in zijn geboorteplaats Rotterdam en was hij wekelijks te horen in de bekende Discotheek Bluetiek-inn. Gelijktijdig maakte hij dagelijks programma’s op het Rotterdamse radiostation Transatlantic.
Halverwege de jaren tachtig werd hij gevraagd om leiding te geven aan het programmateam dat vanuit Hilversum o.a. radioprogramma’s produceerde voor de zeezender Radio Monique. Door deze stap naar het Gooi belandde hij in de professionele muziekindustrie. Daar bekleedde hij tot begin 1995 bij verschillende platenmaatschappijen diverse managementfuncties.
Op de radio werd Ronald vooral bekend als presentator bij Stads Radio Rotterdam waar hij medegrondlegger van is. Voor die zender presenteerde hij o.a. populaire programma’s als ‘Stads Radio 40’en het R&B programma ‘The Groove Party’. In deze periode is hij tevens één van de initiatiefnemers en word de stuwende kracht achter het eveneens Rotterdamse SUN FM.Voor dit regionale, multiculturele station was Ronald als algemeen directeur actief op zowel commercieel als programmatisch gebied.
In maart 1999 maakte Ronald de overstap naar de landelijke radio. Hij ging werken voor het multiculturele radiostation Q Radio als commercieel directeur. Door de vele raakvlakken tussen SUN FM en Q Radio was hij door zijn uitgebreide kennis van zaken de ideale persoon om dit station een nieuwe impuls te geven. Op zoek naar een nieuwe financier schreef hij een opvallend businessplan en bouwde hij het station in de zomer van 1999 om naar Q The Beat, dat op 1 augustus van dat jaar van start ging. Begin 2000 stond de zender waarna hij het station verliet.
Al snel daarna besloot hij om samen met nog een partner een nieuw project op te zetten. Dit werd Colorful Radio, het landelijke multiculturele radiostation voor een breed publiek. Sinds februari 2001 is hij daar programma directeur en is hij tevens dagelijks op het station te horen. Samen met DJ DCS maakt hij ’s avond tussen 19.00 en 21.00 uur ‘The Groove Party’. In dit programma wordt de luisteraar op de hoogte gebracht van de nieuwste trends op het gebied van urban music. Vanwege zijn lange muzikale verleden komen hier natuurlijk ook regelmatig de beste jammin’classics voorbij.
Hoe ben je je radio carrière begonnen?
Ik had (denk ik) hetzelfde virus als veel van mijn vakgenoten. Op vroege leeftijd plaatjes kopen van je zakgeld, visnetje aan het plafond, blacklight erboven, kerstverlichting ertussen, twee oude draaitafels op een tafeltje en deejay spelen. Daarna op zaterdagavond het buurthuis in, en een eigen drive-in show opzetten. Totdat je op een goede dag brutaal genoeg bent om een echte discotheek binnen te lopen en te zeggen dat jij de aangewezen persoon bent om de tent succesvol te maken.
Je bent op veel manieren actief geweest in de radiowereld, als algemeen directeur, commercieel directeur, programmaleider en programmamaker. Welke van die functies ligt jou het beste?
Eigenlijk allemaal. Iedere functie kent zijn eigen uitdagingen en spanningsvelden, verliezen en resultaten. Bij succes voel je je goed en wil je meer, bij het uitblijven daarvan voel je je minder goed. Voor mij werkt het laatste echter altijd stuwend en zoek ik de uitdagingen op. Met andere woorden, het wedstrijd element in welke functie dan ook is voor mij persoonlijk vaak dé driving force om iets wel of niet leuk te vinden. “No for an answer” komt in mijn woordenboek niet voor. Het zelf maken van programma’s ligt besloten in de basis, n.l. het bezig zijn met muziek. Dat ben ik dan ook iedere dag.
In 1999 stapte je over van regionale radio naar landelijke radio, maar wel binnen het genre van multiculturele radio. Was die overstap desondanks een grote stap of viel dat wel mee?
Die overstap bracht in eerste instantie niet hetgeen ik had gehoopt. Vanuit mijn functie bracht het eigenlijk alleen maar meer zakelijke rompslomp met zich mee. Ik heb me toen helaas niet echt met de programma’s kunnen bezighouden. Ik was toen meer met de distributieperikelen en financiële zaken belast. Bijvoorbeeld, meer Programmaraden bezoeken om op de kabel te komen -of te blijven, en de zender in de lucht houden. Meer een soort van crisismanager dus. Niet altijd even leuk maar wel uitdagend en leerzaam. Ik heb in die periode enkele interessante mensen ontmoet en heb er een paar goeie vrienden aan overgehouden, ook belangrijk in het leven!
Vind je het jammer dat Sun FM is overgenomen door City FM en niet meer de oorspronkelijke identiteit heeft?
Een vraag die mij na mijn vertrek nog steeds achtervolgd. Het antwoord is simpel, ja! Niet alleen als persoon, of als manager van een bevlogen team, maar ik denk ook oprecht dat het een gemiste kans is. Het heeft niet de tijd gehad om zich echt te kunnen bewijzen. Zakelijk gezien is het echter simpel.De eigenaar is de baas en die bepaalt nu eenmaal wat hij met zijn station doet, en dat is zijn goed recht. In Amerika gebeurt dit met de regelmaat van de klok. Niet altijd leuk, maar je dient dit te respecteren.
Welke van de concurrerende radiozenders in Nederland vind je goed en waarom?
Iedere zender die zich goed en oprecht profileert in de door hen zelf of voor hen gekozen doelgroep en die rekening houdt met zijn luisteraars en aandeelhouders. De meeste commerciële zenders zijn daar, ondanks de (vaak onterechte) klachten, over het algemeen duidelijk en consistent in.
Je bent de laatste 5 jaar voornamelijk werkzaam geweest bij zenders die zich richten op een multiculturele doelgroep. Wat heb jij met multicultureel georiënteerde muziek?
Muziek is emotie. En emotie verschilt niet alleen per werelddeel, per land en per provincie, maar vooral per persoon. De emotie die uit muziek kan voortkomen waar het dan ook vandaan komt, boeit mij enorm. Een fenomeen op zichzelf. Dat wil niet zeggen dat ik alles begrijp of mooi vindt, maar ik probeer wel altijd iets unieks in de muziek te vinden. Ik weet zeker dat ik daar niet de enige in ben. Als clubjock draaide ik vroeger ook alles door elkaar, als er maar ritme in zat. Mijn credo was -en is nog steeds simpel, “If you feel the heat of the beat, it always comes from the street”.
En als de mensen dat ook daadwerkelijk op je zender kunnen voelen dan zit het goed. Basis hierin is dus het ritme. Multicultureel is slechts een woord en dekt nooit de lading van wat het zou kunnen betekenen. Het gaat mij om de vorm van beleving in de breedste zin van het woord. Irritatie, genieten, vrolijkheid of juist verdriet, dat zijn slechts een paar emoties die muziek in combinatie met iemands persoonlijke achtergrond teweeg kan brengen. Door het ritme als basis te nemen krijg je al snel de kans om met de juiste vaktechnische wetten een leuk en divers format te bouwen wat een kamerbreed publiek kan, en naar mijn overtuiging, zal bereiken.
Nederland bestaat net zoals de rest van de wereld uit een mix van culturen en die kan je het best vertalen middels leuke dingen zoals feesten, eten en…muziek! En daar hou ik dus van.
De overheid heeft plannen om in de vier grote steden een multiculturele zender op te zetten, het G4 project. Kun je uitleggen waarom NRG/Colorful Radio zulke grote bezwaren heeft tegen het doorgaan van dit plan?
Voor de duidelijkheid. Het Urban Radio concept voor (in eerste instantie) de vier grote steden is grotendeels van mijn hand en dateert al uit 1995. Door allerlei zakelijk en politiek geharrewar heeft het oorspronkelijke plan nooit tot een echte start kunnen komen. Jammer! Ik persoonlijk ben dus niet tegen G4. Ik juich het zelfs toe. Maar dit initiatief zou beter werken (zoals het oorspronkelijke plan aangaf) als het op commerciële basis zou worden opgestart en uitgevoerd.
Onder de subsidiedruk zoals die er nu voor staat, vrees ik dat het eenzelfde leven zal gaan lijden als de publieke formule van de toegangsradio’s die wij al jaren via de kabel tot ons kunnen nemen. Dat is op zich al een forse belasting op de distributie mogelijkheden via de kabel in ons land. Daar is overigens nog enig begrip voor op te brengen.
Nu boven op de bestaande publieke lokale etherfrequenties ook nog eens een soortgelijk initiatief middels de FM bijkomt, waar een nog grotere schaarste aanwezig is, kan ik me goed voorstellen dat de haren van commerciële marktpartijen overeind gaan staan. NRG is eigenaar van Colorful Radio, en dus ook een commerciële marktpartij met belangen. Hun standpunt hierin hebben zij duidelijk gemaakt.
Wat zou je ervan vinden als er een commerciële concurrent komt die zich op dezelfde doelgroep richt als Colorful Radio, los van het G4 project?
Lijkt me spannend! Je kiest voor een vak en je kiest voor een formule. Als het vak dat je gekozen hebt radio is, en de formule multicultureel, dan is de opdracht simpel. Je dient gewoon de beste te zijn!
Dat werkt (ook voor de consument en de adverteerder) prima als er een gezonde concurrentie is.
Waarom zou juist Colorful Radio één van de twee nieuwe FM-etherpaketten moeten krijgen?
Colorful Radio is zoals iedereen inmiddels heeft begrepen een radiostation dat iets nieuws, iets anders en iets unieks brengt. Daarnaast is het een leuke en mooie aanvulling op de bestaande radiostations. We kiezen niet de makkelijkste weg, maar het is zeker niet onhaalbaar om er een gezonde onderneming van te maken. Ik denk dat we een aardige plaats in de top kunnen realiseren. Om de zakelijke doelstellingen te kunnen behalen moet je dan natuurlijk wel de beschikking kunnen hebben over dezelfde distributiemogelijkheden als je collega’s.
Heb je dat niet dan kun je nooit concurrerend bezig zijn. Je blijft dan altijd dat radiostation waar iedereen maar te pas en te onpas over gilt, “dat is toch dat radiostation dat geen luisteraars heeft”?. Zowel bij SUN als Q als bij Colorful Radio was dit het geval. Onzin zeg ik. Wil je Nederland een leuk radiolandschap geven waar iedereen aan zijn muzikale trekken kan komen, dan kan ik zonder enige schroom melden dat wij de eerste zouden moeten zijn die dat verdient.
Ik hoop oprecht dat er nog snel enkele volgen. Die hebben namelijk hetzelfde probleem.
Nawoord redactie: (gezien de jongste uitspraak van de bestuursrechter in Rotterdam is de mogelijkheid op een FM-frequentie voor Colorful Radio nu binnen handbereik gekomen.)
Wat zou je in de toekomst nog willen bereiken op radiogebied?
Daar kom ik in een ander gesprek graag nog een keer op terug. Te veel om op te noemen namelijk, maar één ding staat hierbij voorop. Ik wens in goede gezondheid 92 jaar worden en hoop dat alles wat ik dan dagelijks op de radio voorbij hoor komen nog steeds met veel helderheid en emotie tot mij kan nemen. Dit weekend word ik 46, dus ik ben al op de helft!
Ronald van der Meijden