In gesprek met: Jente Kater [Kink FM]

De radiocarrière van Jente Kater (30) begon in 1991 bij de lokale omroep Goor. Jente was in Goor echter niet te horen. Omdat hij volgens de leiding niet Twents genoeg sprak, was hij alleen programma-technicus. Later ging Jente bij andere lokale omroepen aan de slag, waar hij wel mocht presenteren.

Zo werkte Jente voor onder meer Favoriet FM (Zevenaar), Delta Radio (Grave) en Trend FM (Huissen). In 1994 kwam Jente bij Hot FM in Haaksbergen terecht. Daar ontmoette hij onder anderen Michiel Veenstra en Barry Paf, die hij later bij Radio 538 opnieuw tegen zou komen.

Na een periode voor Hot Radio in Oost-Nederland te hebben gewerkt, besloot Jente in 1998 bij Radio 538 te solliciteren. Hij werd aangenomen en ging de 53N8 presenteren. Een paar maanden later kwam Jente in de weekendprogrammering terecht. Hij maakte toen wekelijks ‘Een Kater in de Morgen’ op zaterdag- en zondagmorgen tussen 6 en 9 uur en daarnaast op zaterdagmiddag ‘The Catwalk’ tussen 15 en 18 uur.

In 2000 stopte Jente met radio maken, maar na een jaar begon het weer te kriebelen. Hij ging een programma maken bij Kink FM op zaterdagmiddag tussen 15 en 18 uur. Dit heette, evenals bij Radio 538, ‘The Catwalk’. Door het format en de volledig vrije muziekkeuze vond Jente de liefde voor radio al snel weer terug.

In juli 2002 verhuisde Jente van de zaterdag- naar de zondagmiddag, waar hij ‘Outlaw Classics’ ging presenteren. Dat programma doet hij nu nog steeds, maar niet meer op zondag. Sinds januari is Jente elke werkdag tussen 10 en 12 uur te beluisteren op Kink FM met ‘Outlaw Classics’. Bovendien maakt hij elke zaterdag op hetzelfde tijdstip ‘Alternative 80’s’. Daarnaast is Jente verantwoordelijk voor de vormgeving van Radio Veronica en hij is de ‘stem’ van Veronica-televisie.

Bij het eerste radiostation mocht niet achter de microfoon zitten, wat vond je daar zelf van?

Gezien de rede, “Jente je spreekt niet Twents genoeg” moest ik er wel om lachen. Een paar jaar later waren er zomerfeesten in Goor en mochten Peter Jagersma en ik bij de gratie gods het ´onbijtprogramma´ doen tussen 11 en 13 uur. We kozen ervoor om geheel in stijl van de zomerfeesten tijdens het programma veel bier te drinken, waardoor we per ongeluk de juiste snaar wisten te raken bij de luisteraars. Met als gevolg dat de telefoon roodgloeiend stond, we op straat werden begroet door mensen die we niet eens kende en ik nog nooit zovaak ben getrakteerd op gratis bier. De luisteraars hadden er dus minder problemen mee dat ik geen Twents sprak!

Je hebt o.a. voor Favoriet FM, Delta Radio, Trend FM en HotFM gewerkt, wat waren voor jou de grote verschillen tussen deze lokale omroepen in oost Nederland?

Bij de ene omroep ging het er wat professioneler aan toe, dan bij andere. Vooral bij Trend FM en Hot FM creëerde men een omgeving waar creativiteit werd gestimuleerd en waar de lat aardig hoog lag. Dat trok veel jonge, gedreven disc-jockeys aan, die er gewoon voor gingen. Het waren ook stations die je aan hoorde staan als je bij de lokale snackbar kwam en waarvan de bumperstickers niet alleen de auto’s van de eigen medewerkers sierde. Dat gaf natuurlijk een enorme kick.

Na een periode bij het regionale commerciële radiostation HotRadio, kwam je terecht bij Radio 538. Hoe is je dat bevallen?

Radio 538 betekende voor mij het uitkomen van een jongensdroom. Als jongen van 15 zat ik op m’n zolderkamer radioprogramma’s te maken, spijbelde ik vaak van school om naar Veronica’s Volle Vrijdag te kunnen luisteren en ineens mocht ik samenwerken met een groot aantal van mijn (voorheen) Veronica helden.

Ook stak Radio 538 veel energie in het opleiden van disc-jockey’s. Ineens merkte ik dat radiomaken niet alleen bestaat uit een beetje leuk intro-tjes vollullen, maar dat er ook heel theorie bij komt kijken. Ik zal Bart van Leeuwen, Wim van Putten en een eigenlijk ook Rick van Velthuijzen daarvoor eeuwig dankbaar blijven.

In 2000 ben je gestopt met radio maken bij Radio 538. Wat was daar de rede van, en zou je daar nog eens terug willen?

Kort door bocht had ik een verschil van mening met een van mijn managers en zoals het vaak gaat in de radio is het dan knikken, slikken of anders je spullen pakken. Radio 538 is een van de beste radiozenders van Nederland met een muziekkeuze die, ondanks het grote aantal commerciële nummers, waanzinnig fris klinkt (way to go Niels!).

Momenteel ben je weer full-time bezig met radio. Hoe bevalt het nu om elke dag radio te maken?

Na Radio 538 was ik creatief gezien toe aan iets anders en ben ik als copywriter aan de slag gegaan in de reclame. Helemaal te gek, je mag daar een week lang nadenken over een advertentie, commercial of een mailing. Daarbij heb ik het geluk gehad een gelauwerde copywriter tegen het lijf te lopen, die mij heeft leren schrijven en mij heeft laten inzien dat het loont om net zo lang door te ploeteren tot je iets bedenkt waarvan je bloed sneller gaat stromen. Toen ik na anderhalf jaar weer radio ging maken, merkte ik dat ik mede daardoor enorm gegroeid was als disc-jockey. Het is dan ook elke dag weer een feest om radio te mogen maken.

Wat zou je als eerste willen veranderen als je de baas zou zijn van KinkFM?

Ik heb nog nooit bij een bedrijf gewerkt met zo’n liefde voor radio als bij Veronica (en daarmee Kink FM). Radiomakers krijgen bij ons volop de kans om een creatief programma te maken en vooral zichzelf te mogen zijn. Daarnaast doet radiodirecteur Jan Hoogesteijn er alles, echt alles aan om een etherfrequentie voor ons te bemachtigen. Ondanks verwoede pogingen van buitenaf om de frequentieverdeling maar lekker te houden zoal die nu is. Ik zie dan ook geen belangrijke punten die ik zou willen veranderen.

Voor welke landelijke zender zou je ooit willen werken en waarom?

Ervan uitgaande dat je een zender met een etherfrequentie bedoelt, zou ik deze vraag liever pas over een half jaar beantwoorden. Ik ben namelijk erg benieuwd wat er gaat gebeuren met Kink FM als het in de ether komt. Ik ben ook benieuwd of Radio 3 FM wel een passend antwoord heeft als de helft van haar luisteraars merkt dat er meer is tussen hemel en aarde.

Wat is tot nu toe het hoogtepunt uit jou carrière? En wat zou je in de toekomst nog willen bereiken op radiogebied?

Het hoogtepunt tot nu toe vond plaats op een maart/april 1998. Ene Bart van Leeuwen belde mij op met de vraag of ik misschien zin had om een proefprogramma te komen maken. Kippevel. Drie weken later kondigde ik mijn eerste plaat af (dj Formula, ahum) in de 53N8. Nog eens kippevel.

Wat de toekomst betreft, hoop dat ik de stijgende lijn die ik het afgelopen twee jaar als disc-jockey heb gehad nog even door kan zetten.

Voor je bij KinkFM kwam draaide je veel top 40 muziek, bij KinkFM word alleen alternatieve muziek gedraaid. Wat is jou favoriete muziek?

Wat muziek betreft kan je bij mij heel wat kanten op. Maar waar je mij ’s nachts voor wakker kan maken is een vage, melancholische soultrack uit de gloriejaren van Motown of extreem stoere track van Public Enemy of Cypress Hill.

Je hebt in het verleden veel bij Hitradio zenders gewerkt. Nu zit je bij Kink FM. Is dat een andere manier van radiomaken/presenteren?

Ja! Als je bij Kink FM af en toe vergeet diepgang te tonen, krijg je dat op je bord van een deel van je luisteraars. Bij Radio 538 kan je door een deel van je luisteraars op je vingers getikt worden als je af en toe juist te veel diepgang toont, hahaha!

Je bent sinds december 2002 ook de stem (voice-over) van Veronica. Wat houdt dat precies in?

Simpel gezegd spreek je als stem de promo’s in die op tv voorbij komen. Dat is een langgekoesterde wens die is uitgekomen en erg leuk om te doen. Het is totaal nieuw voor mij en erg leerzaam. Het vraagt veel inlevingsvermogen, want elke promo kent een andere sfeer. Daar moet je je stem op aanpassen. Ik hoop dat Veronica TV genadeloos terugkomt na de relaunche op 15 maart. De voorteken zien er goed uit.

Je werkt momenteel 40 uur per week bij KinkFM, heb je nog andere bezigheden op radiogebied?

Naast mijn radioprogramma’s en de voice-overs heeft men mij gevraagd om vormgeving te maken voor Kink FM en Radio Veronica. Veel jingles maken dus, en nog veel leuker, promo’s bedenken en produceren. Voor dat laatste komt mijn ervaring als copywriter erg goed van pas.

Hoe zie je de toekomst van de Nederlandse radio tegemoet na een mogelijke veiling?

Lastige vraag. Laten we ervan uitgaan en hopen dat ze in Den Haag een beetje verstand hebben en niet kiezen voor de makkelijkste weg. En laten ze alsjeblieft een paar frequenties reserveren waarop zenders als Kink FM, Arrow Classic Rock Radio en desnoods Country FM kunnen bieden, zodat de luisteraar na de veiling een wat breder aanbod krijgt zoals nu het geval is. Daarnaast hoop ik dat de zenders die de afgelopen jaren hebben laten zien dat ze uitdagende radio kunnen maken, hun plek behouden of een plek krijgen.

Jente Kater