In de serie ‘In gesprek met’ interviewt Radio.nl regelmatig met mensen die werkzaam zijn in het Nederlandse radiolandschap. Deze keer de eerste vrouw in deze serie gesprekken, Roosmarijn Reijmer, eindredacteur van 3FM Internet.
Roosmarijn is geboren op 26 juli 1979 in Soest. Voordat ze goed en wel kon lezen en schrijven, wist ze allang hoe de radio werkte en welke programma’s op welke dag werden uitgezonden. Roosmarijn werd dan ook van dichtbij met de met radio- en muziekliefde aangestoken. Haar vijf jaar oudere, radiozieke broer gaf haar regelmatig een ‘win met het begin’ overhoring.
Toen het tijd werd om een studie te kiezen, kwam radio echter niet bij Roosmarijn op. Jongens willen bij de radio werken, meisjes niet. Roosmarijn ging journalistiek studeren, met als specialisatie tijdschrift. Al gauw kwam de mogelijkheid om naast haar studie te gaan freelancen voor Muziekblad OOR en VPRO’s 3voor12. Precies na haar afstuderen in juli 2000 werd er een vacature bij Radio 3FM opengesteld voor een internetredacteur. 3FM had nog geen echte internet site, aan Roosmarijn de taak om die op te zetten.
Na de release van de eerste site in november 2000 is het snel gegaan met 3FM Internet. De afdeling kent nu vier medewerkers en zorgt voor veel meer dan alleen 3FM.nl. Alles wat zenderbreed multimediaal geregeld moet worden, komt bij de 3FM internetredactie vandaan. Roosmarijn leidt als eindredacteur 3FM internet alle werkzaamheden in goede banen en werkt daarvoor dagelijks samen met DJ’s, programmamakers, sitebouwers en omroepen.
Op 17 jarige leeftijd ging je journalistiek studeren, specifiek gericht op tijdschrift, vanwaar deze keuze, wilde je later mogelijk gaan schijven voor de roddelbladen?
Ja, ik heb altijd al graag in de bosjes willen liggen voor de deur van Bekende Nederlanders! Eh… nee hoor. Ik wilde erg graag in de media gaan werken, of dat nou bij een tijdschrift of de radio was, als ik maar met muziek te maken zou krijgen. Die tijdschriftspecialisatie vond ik het interessantst op de School voor Journalistiek. De specialisatie Radio richt zich vooral op harde nieuwsberichten, a la radio 1. Daar ben ik gewoon het type niet voor. Maar ik hang niet erg aan specialisaties, ik ben uiteindelijk afgestudeerd op tijdschrift en vervolgens gaan werken bij de radio op de internetafdeling. Over multimediaal gesproken!
Je interesse in muziek is vrij hoog, veel 3FM dj’s komen je vaak om (muziek) informatie vragen. Er wordt wel eens gezegd, dat je een wandelend muziekarchief / hitdossier bent. Hoe kijk je hier zelf tegenaan?
Haha! Nou, mijn kennis is vrij gering vergeleken bij mensen als Rob Stenders of de music director van 3FM Basyl De Groot, hoor! Zij weten veel meer dan ik en ik leer iedere dag van ze. Maar het is me wel gezegd dat het vrij zeldzaam is dat een meisje zoveel muziekkennis heeft. Toen ik net bij 3FM werkte, stonden de muziekmannen behoorlijk te kijken dat ik vrijwel ieder liedje op de radio bij artiest en titel kende en triviale dingen wist als van wie het origineel van ‘A Hazy Shade Of Winter’ van de Bangles is. Dat waren ze nog niet eerder tegengekomen bij een vrouw. Zelf besef ik me dat niet zo, voor mij is muziek zoiets als tandenpoetsen. Het zit in mijn systeem.
Je hebt voor je bij 3FM kwam ook als freelancer gewerkt bij Muziekblad OOR. Wat deed je daar en wat was je leukste ervaring bij OOR?
De leukste ervaring is meteen ook de vervelendste. Ik moest een keer frontman Jay Kay van Jamiroquai interviewen. Hij is altijd zo’n milieubewuste man, maar tegelijkertijd heeft ie wel zo’n tien ferrari’s in zijn garage staan. Dus ik stel daar een kritische vraag over. Jay Kay ontplofte! Hij heeft serieus een kwartier tegen me staan schreeuwen, ik heb zijn hele tirade nog op band.
Hoe ik erbij kwam om hem daarop te bekritiseren, rocksterren mochten toch zeker ook wel hun pleziertjes hebben? Ik kreeg er geen woord meer tussen. Uiteindelijk is hij briesend de interview kamer uitgegaan, mij verbijsterd achterlatend. Tijdens het concert dat hij die avond gaf, was hij nog steeds boos en schold hij de fotopers voor het podium weg. Achteraf kan ik er heel hard om lachen, maar ik had het echt ontzettend benauwd toen Jay Kay zo boos werd. Hij was mijn eerste interview met een grote ster!
Je hebt anderhalf jaar bij de VPRO als interviewer en redacteur in opleiding gewerkt bij 3voor12. Veel mensen vragen zich vaak af wat 3voor12 precies inhoudt. Kun je dat wat meer uitleggen? En deed je zelf voor VPRO’s 3voor12?
3voor12 is ooit ontstaan als protest tegen de horizontale programmering van 3FM die vijf jaar geleden werd ingevoerd. Omdat de VPRO vond dat ze niet hun muzikale en journalistieke ei meer kwijt konden op de radio, begonnen ze een soort guerrilla internet platform. Inmiddels is het dat allang niet meer. 3voor12 is een muziekjournalistieke site die vinger aan de pols houdt in muziekland. Of dat nu de laatste uitgekomen Tom Mc Rae is of de perikelen rond het muziekblad Live XS.
Ik ben heel blij voor ze dat ze dit jaar de PopPersPrijs hebben gewonnen. Ik leerde bij 3voor12 radio interviews maken met artiesten en mensen uit de muziekwereld. Inclusief montage en online-editing. Ook ging ik mee naar de festivals om verslag te doen. Ik moest stoppen bij 3voor12 toen ik voor 3FM ging werken.
Wat vond je van de eerste website van 3FM voordat dit station een professionele website online zette?
Dat was een zwarte website met een groot kuiken erop. De subpagina’s bestonden uit foto’s van evenementen, de programmering en de playlist. De site was vlug opgezet door de broer van Corné Klijn en bijgehouden door eindredacteur Ben Houdijk die dat naast al zijn andere werk deed. Het was heel erg roeien met de riemen die ze hadden.
Hoe ziet een normale werkdag van een eindredacteur van de 3FM internetredactie er uit?
Veel praten en veel htmllen. Ik heb, net als mijn collega’s Wendy, Marinus en Giel, dagelijks contact met DJ’s, producers, samenstellers, internetredacteuren van omroepen en sitebouwers om alle dingen die op 3FM gebeuren zo goed mogelijk te brengen op de site. Alle zenderbrede evenementen worden gedaan via de 3FM site, zoals de NL Top 100 die nu loopt, en natuurlijk ook de themasites zoals de Valentijnsspecial en de aankomende Site van de Nederlandse Popmuziek.
Alle programma’s roepen dan wat ze online willen hebben, dus dat betekent veel overleggen tussen sitebouwers en programmamakers. Verder zorgt de 3FM internetredactie ook voor bijvoorbeeld de Platenkast en de SMS service. Vooral die laatste vergt even veel tijd, want begin maart krijgt 3FM een nieuwe SMS service, compleet met een nieuw nummer. Het opzetten van die service is door mij van a tot z begeleid en vanaf begin maart ben ik dus heel druk met de introductie van dat nummer op de zender.
Kun je ook aangeven hoeveel mensen dagelijks de 3FM site bezoeken. Zijn er ook speciale onderdelen waar de luisteraars veel in geïnteresseerd zijn?
De 3FM site heeft vorige maand ongeveer 1.200.000 pageviews gehad. Populaire onderdelen zijn het Actuele 3FM nieuws, de playlist en de artiestendatabase. In die laatste rubriek kun je bij zo’n beetje ieder liedje dat op 3FM wel eens is gedraaid meer informatie lezen. Een hele berg werk, waar collega Marinus zich iedere dag in vastbijt. Dat zorgt ervoor dat er iedere maand meer mensen op bezoek komen op de 3FM site.
Hoe komt het dat alle radioprogramma’s van 3FM een eigen website hebben, is het niet makkelijker dat alle informatie op een website te vinden is?
Een programmasite wordt gemaakt door de omroep waarvan een programma is. De programma sites vallen dus niet onder de verantwoording van de 3FM internetredactie. Ik vind het juist leuk dat er zoveel verschillende programma sites zijn, ze zijn ook een beetje verlengstuk van het radioprogramma. De 3FM site is de portal van de programma sites, de wegwijzer. Wij linken dus naar de programmasites en maken iedere dag een zo’n goed mogelijke selectie van alle informatie die op die sites verschijnt.
Je bent ook regelmatig op 3FM festivals te vinden, dat heeft toch niets met de 3FM website te maken?
Op festivals wordt de online verslaggeving altijd gedaan door 3voor12. De 3FM site linkt dan door naar 3voor12, het heeft geen enkele zin om een prima rollend wiel nogmaals te willen gaan uitvinden. Ik help op festivals vaak mee aan de live uitzendingen van 3FM als regisseur en ik zorg voor de SMS nieuwsservices die we op Pinkpop en Lowlands hebben. Regisseren lijkt misschien heel ver van mijn gewone werk, maar daarom is het juist heel leuk. We zitten dan altijd met een team van ongeveer 20 man (allemaal 3FM medewerkers) een weekend lang in de modder programma te maken. Heel gezellig!
Vorig jaar mei is Pim Fortuyn vermoord voor de deur van 3FM. Kun je iets vertellen over wat dat met jou persoonlijk heeft gedaan?
Ik was zelf niet op het werk toen de moord plaatsvond. Ik zat te luisteren naar ruuddewild.nl en hoorde na het nieuws van 18 uur Imagine van John Lennon en Overcome van Live na elkaar. Dan moet er iets ernstig mis zijn, willen die twee platen achter elkaar gedraaid worden. Toen ik het nieuws hoorde, wist ik niet hoe snel ik terug naar mijn werk moest komen. In de eerste plaats moest ik de site op zwart gaan zetten en ik wilde er heel graag zijn voor mijn collega’s die de moord voor hun ogen hebben zien voltrekken, maar niets konden doen om het te voorkomen. Wat ik eenmaal terug aantrof, was vreselijk, iedereen is er weken stuk van geweest en sommigen worden ook nu nog wel eens verdrietig. Uiteindelijk hebben we er denk ik wel iets positiefs uit kunnen halen. De eenheid binnen 3FM is groter dan ooit.
Hoe zie je de toekomst van Radio 3FM. Denk je dat de luistercijfers stabiel zullen blijven, en hoe kijk je tegen de bezuinigingen bij de publieke omroepen aan?
Over je eerste twee vragen kan ik niets zinnigs zeggen, dat is koffiedik kijken. Binnen 3FM wordt momenteel druk overlegd over de toekomst van de zender en ik heb er vertrouwen in dat er een goed plan voor de toekomst voor de dag komt. 3FM zal altijd het station blijven waar je de beste nieuwe muziek hoort. Ik hoop op een 3FM dat ik meer dan ooit 24 uur per dag aan wil hebben staan om maar niets te missen aan muziek en spraakmakende radio..
Van de bezuinigingen binnen de Publieke Omroep word ik bepaald niet vrolijk. Veel mensen denken dat wij bij de Publieke Omroep het geld willekeurig over de balk smijten, maar voor mijn geval is niets minder waar. Ik moet voor een nieuwe applicatie op de 3FM site veel moeite doen wil ik budget krijgen. Er wordt echt geen cent belastinggeld teveel uitgegeven. Vijf procent overall bezuinigen vind ik dan ook geen goed idee. Beter vind ik de ingestelde visitatie commissie, die momenteel onderzoekt of en waar precies erop bezuinigd kan worden en hoe relevant de Publieke Omroep nu eigenlijk nog is. Dat leidt tot zinnige maatregelen.
Naast je werkzaamheden als internet redacteur heb je ook een weblog, waar je dagelijks je belevenissen vertelt en van commentaar voorziene links plaatst naar medianieuws. Sommige van je collega’s bij 3FM, zoals Patrick Kicken, Giel Beelen en doen hetzelfde. Is er sprake van een virus?
Een beetje wel. De 3FM Nieuwsredactie heeft zelfs een tijdje gelogd, maar die zijn er ondertussen mee opgehouden. Ze zijn nu een redactie-webcam aan het regelen. Webloggen is inderdaad heel besmettelijk. Ikzelf ben ooit aangestoken door Michiel Veenstra van Veronica, en Giel Beelen is weer door mij aangestoken. Het is ook zo makkelijk: even een leuk verhaaltje met een linkje plaatsen, klaar!
Roosmarijn Reijmer