Rob van Delft werd geboren op 2 juni 1966. Zijn oudere broers waren fan van zeezender Radio Veronica. Thuis werd er driftig geïmiteerd op cassettebandjes die van kamer naar kamer gingen. Rob deed daar al snel aan mee, maar was de enige die uiteindelijk ook buiten de eigen huis -en slaapkamers te horen was.
Zijn eerste etherervaring was in 1983 bij de Zoetermeerse radiopiraat Sweet Lake City. In de piratentijd kwam hij vervolgens ook nog voor langere tijd bij het Zoetermeerse Groeistad en kort bij het Leidse Freewave.
Toen alle piraten zo’n beetje opgerold waren, was Rob veroordeeld tot de legale lokale omroep. Nadat hij een blauwe maandag, samen met Michael Pilarczyk, een jongerenprogramma presenteerde bij de Lokale Omroep Zoetermeer, kwam de voormalige piraat Groeistad legaal op de kabel. Rob was daar dagelijks een uur te horen. Ook presenteerde hij samen met Paul den Hartog elke zaterdagnacht het programma Party Time.
Rob verhuisde daarna naar VLOH FM in Hoofddorp en een jaar later naar Omroep Rijswijk. Daar presenteerde hij samen met Ruud van der Lans o.a. het programma Scheer je Weg. Dat programma was vooral populair onder scholieren en was later ook te horen bij N44 FM in Wassenaar. Rob was vanaf de start bij dat station betrokken. In zijn Rijswijkse tijd was Rob overigens tussentijds nog een paar nachten te horen op Radio 10 Gold. Dat werd geen groot succes, het format bleek (in elk geval toen) niet echt goed bij hem te passen.
In 1998 besloot Rob over te stappen naar de streekzender Dance Radio 916 en vlak daarna naar het nieuwe regionale en commerciële Fresh FM. Daar werkt Rob nu dagelijks, met sidekick Rudo Slappendel, aan de ochtendshow tussen 7 en 11 uur.
Wat zijn je dierbaarste herinneringen aan de piratentijd?
Het was de eerste keer dat meer dan 2 mensen mijn programma hoorden, dat was al heel speciaal (ook al waren het er toen soms ook maar 3, da’s toch 50 % meer). Verder was de onderlinge saamhorigheid bij de piraten waar ik werkte groot. Het was toch een beetje wij vóór de luisteraars en tégen de RCD. De spanning (of ‘romantiek’ hoor je ook vaak zeggen) die hoorde bij het illegale, heb ik overigens nooit als pluspunt ervaren. Wat mij betreft had het toen ook al legaal mogen zijn. Ik heb eigenlijk alleen bij radiopiraten gewerkt omdat er erg weinig mogelijkheden waren om iets legaal te doen. Tegenwoordig is dat natuurlijk heel anders, hoewel het nog beter kan.
Groeistad heb ik alleen in haar tweede leven meegemaakt, dat was wel erg bijzonder. Het bereik was erg groot, maar dat was niet alleen de luisteraars opgevallen. Er werd veel geluisterd, maar als ik nog wel eens bandjes terugluister vraag ik me soms af waarom. Het zal misschien met de tijdsgeest te maken hebben, maar ik vind dat ik toen geregeld een wanprestatie heb neergezet. Maar goed, na zo’n dertig bezoekjes van de RCD was het geld toch op.
Samen met Paul den Hartog had je ook een tv en radioprogramma getiteld Party Time bij Groeistad. Hoe was het om een echte radio en TV ster te zijn?
Dat was in de legale tijd van Groeistad. We waren toen niet alleen te horen op de radio van het Zoetermeerse kabelnet, maar ook via het mozaiekkanaal van de televisie. Je weet wel, al die kleine beeldjes. Op zaterdagavond- en nacht programmeerde Canal Plus, toen ook al, iets wat heel veel mensen aanspreekt. Dat was daar (heel klein) op te zien, waardoor ook ons programma goed werd beluisterd. Nog even om misverstanden te voorkomen: wij waren niet zelf in beeld! Natuurlijk konden we het niet laten om af en toe gepast commentaar te geven bij de beelden…
Inmiddels heb je bij een tiental radiostations gewerkt. Bij welk station zou je nou nog eens terug willen komen en waarom?
Bij geen enkele daarvan, want het is allemaal zo veranderd. Goede herinneringen bewaar ik wel aan N44FM. Dat klonk goed en de sfeer was uitstekend. Maar in een kleine gemeente als Wassenaar is het lastig om een goed station draaiend te houden, het bereik was heel klein.
Radio 10 was de eerste omroep waar je professioneel radio ging maken, is dit de enige omroep waar je toen gesolliciteerd hebt?
Nee, vele landelijke radiostations hebben mijn bandje ontvangen. Ik heb er ook wel eens wat terug ontvangen. Ik was denk ik, zoals Ferry Maat de ‘nét niet hits’ in de Soul Show altijd noemde, typisch ‘bubbling under’ voor de landelijke radio. Ben op demo’s uitgenodigd door de Tros en Paul van der Lugt, en heb dus een paar nachten Radio 10 Gold gedaan. Ik luister wel eens demo’s terug, en zie nu ook in dat ik op bepaalde punten niet sterk genoeg was. Ik heb behoorlijk wat tijd nodig gehad om mijn eigen stijl te ontwikkelen. Inmiddels heb ik die wel gevonden.
Als je 1 dag in de schoenen mocht staan van een andere radiopresentator wie zou dat dan worden, en wie zijn je grootste voorbeelden?
Ik heb niet echt grote voorbeelden, hoewel ik wel een aantal deejays goed vind. Dat zijn toch vooral de mensen die zichzelf zijn, zoals Robert Jensen. Wie ik trouwens vroeger erg leuk vond om naar te luisteren was Willem van Kooten in de tijd van Cable One. Geweldig hoe die man platen aan elkaar praatte door alleen maar te zeggen: môge, môge, môge, Queen hier, wakker worden, môge. Ik bedoel: hij zei soms helemaal niks, maar wist toch een sfeertje neer te zetten. Knap. Wolfman Jack kon dat ook.
Wat zou je als eerste willen veranderen als je de baas zou zijn van FreshFM?
Aan elk radiostation valt wel iets te veranderen of te verbeteren. Maar ik word niet graag de Eddy Poelman van de radio, dus dat bespreek ik liever intern.
Momenteel ben je elke dag te horen op FreshFM. Hoe bevalt het nu om elke dag radio te maken en heb je naast je werk als DJ nog andere bezigheden of hobby’s?
Dat bevalt prima, zeker nu Rudo er sinds januari als sidekick bij is. De tijd vliegt.
Naast dit programma probeer ik de website van Fresh een beetje up-to-date te houden. Hobby’s zijn natuurlijk in de eerste plaats muziek en ik houd ook erg van film. Maar radio blijft mijn passie.
De concurrentie in de ochtend is zeer zwaar, vooral van de landelijke zenders. Waarom zouden mensen toch naar jouw programma moeten luisteren en niet naar andere ochtendshows?
Ten eerste een kwestie van smaak denk ik. De ene disc jockey past meer bij jou als luisteraar dan de ander. Verschil met de andere grote stations (Noordzee, 538, 3 FM) is verder dat in mijn programma in verhouding veel meer muziek wordt gedraaid. Het muziekformat van Fresh FM is daarnaast behoorlijk anders. Kortom, wil je dansend opstaan en af en toe een kort praatje horen, dan luister je naar Fresh FM. Trouwens ook het station dat écht op 102 FM te horen is. Natuurlijk is het feit dat we regionaal werken ook onderscheidend. Je merkt dat we dichtbij huis zitten.
Je hebt ook nog heel even bij Radio 10 Gold gedraaid. Was Radio10 Gold niet enthousiast genoeg over jou, of twijfelde je echt aan het format van het station?
Een combinatie van beide denk ik. Laat ik vooropstellen dat ik heel veel geleerd heb van de korte periode bij Radio 10. Na de eerste uitzending heb ik een lading kritiek over me heen gekregen van de toenmalige programmaleider (Peter Rijsenbrij, hoop dat ik z’n achternaam goed spel). De keer erop ging het veel beter volgens hem…maar volgens mij niet. Ik had mijn stijl aangepast aan het station. Maar dat was dus niet mijn normale stijl. Die keren daarna heb ik ermee geworsteld, maar ik kwam er niet goed uit. Uiteindelijk gaf Peter me te kennen dat we maar beter niet verder konden gaan en dat ik het misschien een jaar later nog eens moest proberen. Dat heb ik niet gedaan, want ik denk dat ik zelfs nu nog niet pas bij Radio 10. Voor mij te keurig, te familie, te rustig. Het station an sich vind ik trouwens wel erg goed, het klopt van alle kanten en klinkt als één geheel.
Hoe ziet jouw ideale radiostation er uit?
Moeilijke vraag. Op dit moment is Fresh FM voor mij het ideale radiostation. Thuis luister ik via satelliet vaak naar Heart 106.2 in London. Dat heeft een mooie sound, een lekker rustig format en draait érg goede platen.
Rob van Delft is niet je echte naam. Vroeger maakte men radio onder een schuilnaam, waarom gebruik jij die nu nog steeds?
Tja, da’s eigenlijk vooral Hollandse zuinigheid. Ik ben al op jonge leeftijd begonnen met het kopen van relatief dure jingles. Op een gegeven moment wil je dat niet meer overboord gooien. Daarnaast zou ik het voor luisteraars raar vinden als ik na twintig jaar in de regio waar ik altijd werkte mijn naam ineens verander. De naam ‘Rob van Delft’ ‘bekt’ ook lekker, vind ik tenminste.
Hoe zie je de toekomst van de Nederlandse radio tegemoet en heeft de commerciële regionale radio (FreshFM) volgens jou nog toekomst? (denk aan het zero base)
Fresh FM heeft absoluut toekomst. Het is alleen te hopen dat we niet te diep in de buidel hoeven te tasten voor een frequentie, want je verdient het regionaal natuurlijk minder snel terug.
Daarnaast denk ik dat het radiolandschap er in het algemeen een stuk beter uitziet dan vroeger, hoewel de politieke besluitvorming daaromtrent natuurlijk nog steeds erg log is.
Rob van Delft