In gesprek met: Rob van Someren [ex 3FM]

Rob van Someren werd op 3 november 1963 geboren. Op jonge leeftijd kwam hij bij de bekende Amsterdamse piraat Radio Decibel terecht en dat was het begin van zijn radioloopbaan. Bij Decibel kwam hij veel mensen tegen die later ook een glansrijke radiocarrière zouden meemaken, zoals Jeroen van Inkel, Adam Curry en Daniël Dekker.

In maart 1988 begon Radio 10, dat toen nog een Italiaanse licentie had, met gepresenteerde programma’s. Rob was één van de eersten die daar begon, samen met onder anderen Ferry Maat, Jeroen Soer en Daniël Dekker.

Na een korte periode bij Radio 10 maakte Rob, evenals Daniël Dekker, de overstap naar de Tros. Hij kreeg programma’s op zowel Radio 1 en 2 als Radio 3. Zo was hij te horen met onder meer Nachtwacht, Havermoutshow, Hart van Twee met Albert West en Somertijd.

Doordat Veronica in september 1995 commercieel ging kreeg Rob het dagelijkse uurtje van Jeroen van Inkel op Radio 3 tussen 17 en 18 uur. Hij ging dagelijks ‘Somertijd’ maken. Later werd het programma uitgebreid tot twee uur (tussen 16 en 18 uur). Ook was Rob op zaterdag te horen met ‘Van Rob Los’, tussen 11 en 14 uur. In 1999 besloot Rob dat het tijd was geworden voor een nieuwe uitdaging. Hij stopte met radio maken en accepteerde een baan bij internetprovider World Online. Toen Worldonline verkocht werd aan het Italiaanse Tiscali en de afdeling waar Rob leiding aan gaf mogelijk overgeplaatst zou worden naar Frankfurt besloot Rob zelf een bedrijf te starten.

Met de mensen die bij Worldonline al op zijn afdeling werkten richtte hij het internetbedrijf Capcave op en ging een intensieve samenwerking aan met het bedrijf van oud-Decibel collega Adam Curry en voormalig HMG direkteur Unico Glorie.

Capcave helpt bedrijven bij het efficiënt inzetten van nieuwe media mogelijkheden. Van Websites tot mailings tot Online-Shops tot en met de technische ondersteuning en uitvoering die daarbij nodig is. Ook de “oude” media neemt Capcave ter hand met bijvoorbeeld de productie van Radio en Televisie commercials en het uitstippelen van marketing/ communicatiestrategieën.

Waarom ben je weggegaan bij 3FM?

Mijn vertrek bij 3FM was een direct gevolg van mijn vertrek bij de TROS. Ik wilde na 11 jaar TROS wel eens iets totaal anders gaan doen. Er zijn dan tal van redenen, en niet echt één reden, die je vertrek dan effectueren. Zo vond ik bijvoorbeeld dat we bij de TROS werkelijk een drol van een programmaleider radio hadden getroffen in de persoon van Klaas Samplonius. Nou vond hij mij een prima radiomaker maar een drol van een werknemer dus dat schiep een band.

Verder werd ik bij 3FM wel eens moe van de discussies over de “publieke taak”. Dat was zo’n gevleugelde kreet die ter hand werd genomen als we weer eens absolute takkeherrie moesten draaien. Die “vernieuwende” muziek moest dan bij 3FM de kans krijgen, omdat de ‘commerciëlen’ dat niet deden.

Toen werden in de diverse overlegorganen al de voorspellingen gedaan die nu bewaarheid zijn geworden. Een voor zo’n zender beschamend marktaandeel met in de ranking nog eens twee/drie/vier stations voor je. Da’s tragisch met de middelen en voorkeursbehandeling die de publieke zenders krijgen ten opzichte van de commerciëlen.

Je hebt lang voor 3 FM gewerkt. Wat vind je van de plannen van de nieuwe zendercoördinator Florent Luyckx om het station commerciëler te maken?

Tja, zie mijn vorige antwoord. Wat heb je aan een zender die de publieke taak dusdanig alternatief interpreteert dat je een station krijgt waar bijna geen mens naar wil luisteren?

In mijn visie moet je zoveel mogelijk mensen binden aan je station en door slim te programmeren die grote groep luisteraars zo nu en dan laten kennismaken met iets nieuws. Dat zet ook voor die nieuwe muziek zoden aan de dijk, wat voor een lans kan je nou breken voor nieuwe muziek als je weinig luisteraars hebt? Als luisteraar mag je toch best ook muziek horen die je kent en leuk vindt?

Heb je geen spijt dat je gestopt bent met radio maken, en zou je ooit nog radio willen maken in de toekomst?

Ik ben na 11 jaar iets anders gaan doen, gestopt met radio maken klinkt zo terminaal. Ik zou maar wat graag na verloop van tijd het radio maken weer willen oppakken. Een paar jaar in het gewone bedrijfsleven actief zijn is overigens erg verhelderend hoor. Dan besef je pas wat een ongelofelijk bevoorrechtte positie je hebt als je van radio maken je beroep hebt kunnen maken. Radio maken is ontegenzeggelijk het allerleukste om te doen!

Als je nu 1 dag in de schoenen mocht staan van een andere radiopresentator wie zou dat dan worden?

Van niemand, ALS ik weer radio ga maken dan zou ik dat weer voor 100% gaan doen en niet voor één dag. Voor één dag is net zoiets als een proefrit maken in een auto, als je gewend raakt moet je ‘m weer inleveren.

Je hebt in je Tros-periode op de meest uiteenlopende uren programma’s gehad. Wat zijn nou de fijnste uren om radio te maken?

Alle blokken hebben hun charmes. Mijn hemel wat heb ik gelachen bij nachtuitzendingen. De ochtenden zijn het dankbaarst om te doen (alleen jammer dat het zo vroeg is). 4 tot 6 ’s middags was ook heerlijk, kortom ik heb echt van alle blokken genoten.

Wie waren vroeger je grootste radiovoorbeelden?

Joost den Draaier (Willem van Kooten) “Joost mag het weten” van 6 tot 7 vond ik als jochie geweldig, en de Dikvoormekaar Show op de NCRV zaterdagmiddag miste ik echt nooit.

Heb je nog veel contact met mensen bij de radio?

Euhm nee, eigenlijk niet. Dat sluipt er in, mensen gaan hun eigen weg, hebben een druk leven en het runnen van een bedrijf vraagt nu eenmaal, ook van mij, veel tijd en aandacht.

Je zat slechts een korte periode bij Radio 10. Hoe kijk je terug op die tijd?

Erg leerzaam, met een hoog pioniersgevoel. Een beetje piraatachtig maar dan toch professioneler omdat iemand als Jeroen Soer natuurlijk uit het ‘opgemaakte bed’ dat Hilversum heet kwam, en best wist hoe hij het uiteindelijk voor elkaar wilde hebben. Radio 10 leed toen een zeer onzeker bestaan, toen ik de kans kreeg om naar de TROS te gaan koos ik voor ook voor iets meer zekerheid want daar werd ik bij Radio 10 toch onrustig van.

Hoe ziet jouw ideale radiostation er uit, en naar welk radiostation luister je tegenwoordig zelf?

Om naar te luisteren of om bij te werken? Een combinatie van 3FM en Radio 538, met in de avond echt wat gespecialiseerde programma’s, zoals bijvoorbeeld de CD show van vroegah (:- zou ik leuk vinden om naar te luisteren.

Wat was het hoogtepunt uit je carrière?

Tja dat was dan ook nog niet eens mijn eigen programma maar een invalbeurt voor Dancetrax van Martijn Krabbe. Toen kwamen op donderdagavond Nile Rodgers en Bernard Edwards naar de studio.

Mijn hemel wat keek ik tegen ze op zeg, de GODEN van Chic, de mannen van Rappers Delight, kerels die met alle grootheden der aarde hadden gewerkt en zelf grootheden waren. Tjonge wat werd dat een leuke avond zeg. Nile vertelde dat hij ooit eens toestemming had gegeven aan ene Rubberen Robbie voor het liedje “Hallo Hallo, ik ben weer op de radio” op Rappers Delight. Hij had het resultaat nooit echt gehoord, dus Ferry Maat (toen afdelingschef van Tros 3FM) op een holletje naar de Fonotheek om die plaat te halen. Ze verstonden er natuurlijk geen jota van maar moesten zooo lachen om dat “say what’ dat steeds terugkwam en de klank van de leadzanger. Het werd te melig voor woorden, zo leuk en je begrijpt dat ik natuurlijk voor de rest van de avond ‘Roeberen Robby’ werd genoemd door ze…

Jammer dat Bernard Edwards zo jong is gestorven, pas 43 en dood gevonden op zijn hotelkamer door….Nile Rodgers.

Tegenwoordig zit je in de IT branche. Er waren jaren terug nog plannen om samen met World Online een internetstation op te zetten. Iedereen dacht, Rob komt terug, maar helaas. Waarom is dit misgegaan?

Tja we zijn nooit uit de test fase gekomen, alles stond klaar, jingles, prachtige studio bekwame mensen als Michel Weber (huidig Noordzee FM) en Jurre Bosman (Huidig NPS/ 3FM) stonden in de startblokken. Wat ging er mis…van alles, niet zozeer met het idee World Online Radio (WOLR) of het station op zich maar met de moedermaatschappij World Online. Daar is dacht ik voldoende over bekend… toch?

Je bent het afgelopen jaar veel in het nieuws geweest naar aanleiding van een conflict met Adam Curry en Veronica. Is dat conflict inmiddels opgelost naar ieders tevredenheid?

Welnee, die zaak is nog altijd ‘onder de rechter’. In het kort heeft Veronica onrechtmatig een contract dat nog een jaar liep opgezegd en is eerder ook al diverse betalingsverlichtingen niet nagekomen. Het is ook moeilijk converseren met Veronica, want ze jagen er daar nogal wat voorzitters en directeuren doorheen.

Via boekingskantoren ben je nog steeds te boeken als dj, kruipt het bloed nog steeds waar het niet gaan kan? ( zie: TVosje.nl)

Ik heb op jouw advies de site van dat kantoor bezocht, maar daar kan je ook Felix Meurders nog als diskjockey boeken…..ik heb in 1998 mijn laatste drive-in show gedaan.

Heb je nog andere bezigheden of hobby’s dan werken voor Capcave?

Oh ja hoor, ik speel 4de klasse competitie tafeltennis, ben een fervent Karper visser, ben seizoenkaarthouder van Ajax en ga regelmatig naar de sportschool, kortom ik verveel me geen moment.

Wat is je grootste blunder op radiogebied?

Er van de ene op de andere dag helemaal mee ophouden……;-)

Nee ik begrijp wat je bedoelt, als ik al enorme blunders heb begaan heb ik ze waarschijnlijk mentaal geblokt, want er schiet me eigenlijk niet zoveel te binnen.

Ik kan me nog wel goed herinneren bij een meer collectieve blunder betrokken te zijn geweest tijdens TROS Nachtwacht in 1992, maar goed da’s nu 11 jaar terug. Ik ben nu 39 dus moet toen 28 zijn geweest.

Samen met Karel van Cooten en Daniel Dekker deed ik toen Nachtwacht op Radio 1 en 2. Het was in het deel dat door Dekker gepresenteerd werd toen Roermond werd getroffen door een toch serieuze aardbeving.

Tja, als je het niet van de instanties bevestigd krijgt, hoe serieus neem je dan de telefoontjes om half 4 ’s nachts van mensen die vragen of het bij jou ook ‘schokt’?

Wij waren al behoorlijk au serieus door vermoeidheid en melige kandidaten in het TROS Nachtwachtwoordspel (een soort galgje, waarbij kandidaten letters moesten raden om tot een woord te komen, er stond al .RAPLEUNING, maar niemand kwam op het idee om de T te roepen).

We geloofden in eerste instantie simpelweg niet dat de melding van een aardbeving serieus was. Stel je voor, in Roermond liepen mensen volledig in paniek over straat, geheel volgens de richtlijn , WAT TE DOEN BIJ EEN CALAMITEIT zetten zij de nieuws en actualiteiten zender Radio 1 aan en horen Dekker de bevolking tot kalmte manen, want er was niets aan de hand, Ien Dales* was uit bed gevallen.
Ikzelf kwam daar nog eens overheen door te roepen “haal de aardbeving niet in, blijf rechts rijden en probeer de aardbeving met lichtsignalen te waarschuwen”.

Toen kwam het nieuws bulletin van 4 uur…….

*Voor de mensen die zich Ien Dales niet meer kunnen herinneren, zij was destijd onze corpulente minister van Binnenlandse Zaken en is op 10 januari 1994 op 63 jarige leeftijd overleden aan een hartstilstand.

Rob van Someren