In gesprek met: Daniël Dekker [Radio 2]

Daniël Dekker werd geboren op 8 april 1960. Na zijn tijd op de middelbare school werkte hij bij een bank. Zijn radiocarrière begon bij Radio Capitol, maar in 1980 mocht hij aan het echte werk ruiken bij Decibel Radio in Amsterdam. Bij dat station werkte hij samen met onder andere Adam Curry, Jeroen van Inkel en Rob van Someren.

In gesprek met: Daniël Dekker [Radio 2] Al deze dj’s werden pas echt bekend toen ze de overstap maakten naar Hilversum en zo geschiedde het ook bij Daniël. Eerst werkte hij nog voor Radio 10, maar al snel verliet hij dat station om naar de Tros te gaan. Hij werd daar binnen gehaald door radiodirecteur Dick de Winter.

Voor de Tros presenteerde hij op Radio 3 (later 3FM) onder andere de Mega Top 50 en Poster. Sinds een paar weken is Daniël niet meer te horen op 3FM. Maar hij blijft wel voor de Tros op Radio 2 presenteren. Op die zender is Daniël elke werkdag te horen met De Gouden Uren tussen 9:00 en 12:00 uur. Ook staat hij op vrijdagavond achter de microfoon om tussen 22:00 en 23:00 uur Poster te presenteren en op zaterdag van 16:00 tot 18:00 uur met het livemuziekprogramma Muziekcafé vanuit Studio Plantage in Amsterdam. Daarnaast bepaalt hij namens de Tros het beleid van Radio 2 en 3FM.`

– Sinds een paar weken ben je niet meer te horen op 3FM. Hoe is die beslissing tot stand gekomen?

Nou, er waren al langer plannen om het weekend horizontaal te maken. Die plannen dateren al van zeker anderhalf jaar geleden. Ik had toen voor mezelf al bedacht dat ik met de hitparade zou gaan stoppen. Aanvankelijk was de afspraak tussen Florent Luyckx en de andere omroepen om het weekend tot 14:00 uur te horizontaliseren. Dan zou de Mega Top 50 op zaterdag komen tussen 14:00 en 17:00 uur en op zondag zou op die tijd wat anders komen. Maar al snel kwamen Dave Kentie van BNN en ik tot de conclusie dat als je het goed wilt doen, dat het dan ook helemaal horizontaal moet worden. En toen is die beslissing heel snel gemaakt.

Zelf was ik ook wel een beetje klaar met de hitparade. Ik heb die lijst veertien jaar gepresenteerd op Radio 3. Ik ben begonnen op donderdag met de Nationale Hitparade Top 100. Daarna volgden onder andere de Tros Top 100, Mega Top 100 en Mega Top 50. Niet dat ik het niet leuk vind om te doen, maar de hitparade is door de jaren heen heel erg veranderd.

Toen ik met de hitlijst begon, had ik vier miljoen luisteraars. De hitparade deed er ook echt toe. Het was heel erg belangrijk als je op nummer 69 binnenkwam. De importantie van de lijst is heel erg afgenomen, zonder dat hij overigens slechter is geworden. Maar luisteraars komen op een hele andere manier aan hun muziek en vaak niet meer via een cd-singletje.

Dat maakt het programma  minder interessant. En ik zit ook al iedere dag op Radio 2. Dus toen die horizontalisering kwam, heb ik er een punt achter gezet.

– Sprak de muziek in de lijst je nog aan?

Jazeker. En het maakt niet uit voor welke zender je werkt, je moet altijd volgen welke liedjes er populair zijn in Nederland. Ook al werk je bij een gouwe ouwe-zender, je moet het bijhouden. Je moet weten of James Blunt bovenaan staat met ‘You’re Beautiful’ of Guus Meeuwis met ‘Geef Mij Je Angst’.

Maar ik merkte wel aan mezelf doordat ik die liedjes maar één keer per week draaide er een grote afstand ontstond tussen mij en de liedjes. Dat had natuurlijk ook met de lijst zelf te maken, want K3 wordt niet gedraaid op de Nederlandse radio. Ik ben bijna de enige dj in Nederland die K3 heeft gedraaid. Als zij in de top 10 binnenkomen, moet je het wel draaien. Het werd een soort van reservaat, die hitparade. Niet alleen omdat ik het deed, maar ook omdat de lijst zo ontzettend afweek. We hebben daarom inmiddels wel wat aanpassingen gedaan.

Corné doet het momenteel heel erg goed. Na een paar weken is dat nog vroeg om te zeggen, maar voorlopig vind ik de lijst er heel erg op vooruit gegaan. Er zit meer vaart in en we gaan nog meer aanpassingen doen om het binnen het muziekbeeld van 3FM te laten passen. Al moet je daar ook mee uitkijken, want je hebt altijd te maken met wat er momenteel populair is. Platen die niet in het format passen, moet je niet zomaar over gaan slaan. Het is tenslotte een hitlijst gebaseerd op verkoopcijfers.

– Hoe kijk je terug op je tijd bij 3FM?

Het was heel erg leuk. In de zeventien jaar dat ik voor de zender werk, heb ik van alles meegemaakt. Ik ben begonnen in 1988 met enorm veel luisteraars. Ik heb ook de horizontalisering van 3FM meegemaakt, alle programmeringen en de komst van nieuwe talenten. Ik heb de centrale samenstelling van de muziek zien komen. Daar ben ik zelf nog heel erg bij betrokken geweest. Ik heb het marktaandeel zien halveren, maar ook weer omhoog zien klauteren.

Het is echt een hele dynamische radiozender. 3FM bestaat nu al 40 jaar en in die tijd is er heel erg veel kritiek geweest op het station. Dat maakt het ook boeiend, want je moet er altijd weer een antwoord op zien te vinden. Het is ons zeker niet makkelijk gemaakt.

– Je hebt ook een tijdje voor Radio 10 gewerkt. Hoe verklaar je het succes van die zender?

Het is heel erg knap als je met dat technische bereik zo’n marktaandeel kunt bemachtigen. Ze zijn één van de meest constante radiozenders van Nederland. Toen ik daar in 1987 begon , kon ik niet bedenken dat ze er nu zo voor zouden staan. Ik dacht toen wel dat het een succes zou worden, ook omdat het de eerste commerciële radiozender in Nederland was. Dat was ook de reden waarom ik er graag voor wilde werken. Ik kwam van illegale stations en daar was het ideaalbeeld dat je 24 uur per dag radio kon maken. Dat kon bij Radio 10. Ze hebben dit jaar dan ook volkomen terecht een Marconi Award gewonnen ; ook een beloning voor hun trouwe luisterpubliek.

– Hoe verklaar je het succes van je eigen programma, De Gouden Uren?

Dat zit vooral in de programmaformule. Het is een laagdrempelig radioprogramma waar voor iedereen wat inzit. Ook wordt het uitgezonden op een tijdstip waarop veel mensen naar de radio kunnen luisteren. Maar dat is het niet enige waarom het succesvol is. Veel criticasters zeggen vaak dat het makkelijk is om goed te scoren op het tijdstip waar ik zit. Maar zo simpel is het niet.

De Gouden Uren is het best beluisterde muziekprogramma van de Publieke Omroep en één van de best beluisterde programma’s van Nederland. Dat komt natuurlijk niet alleen omdat ik het presenteer, maar het geeft wel aan dat er iets gebeurt in het programma waardoor er zoveel mensen naar luisteren. Je kunt bij mij goede, maar ook slechte platen horen. Het is net alsof je in de kroeg zit met een biertje in de hand en ondertussen meezingt met André Hazes. Het is een heel Nederlands radioprogramma waar luisteraars zich blijkbaar bij thuis voelen.

– Het levenslied is populair in Nederland. Toch is er, met uitzondering van de Tros, heel weinig aandacht voor. Hoe verklaar je dat?

Dat is inderdaad heel gek. Drie maanden geleden waren er 150.000 mensen in het zuiden van Nederland om naar een festival te gaan waar Wolter Kroes, Jan Smit en Frans Bauer optraden. Daar staat dan een klein berichtje van in de krant of op teletekst. Van de artiesten die er te zien waren, worden miljoenen cd’s verkocht. En waarom er niet meer aandacht  op de radio voor is, ik weet het niet.

Het is een vreemde tegenstelling die voornamelijk ingegeven wordt door vooroordelen en commerciële motieven. De opinie is toch dat de meeste mensen dit repertoire niet willen horen. De Publieke Omroep zou zich af moeten vragen hoeveel kijkers en luisteraars die niet meer naar ons kijken en luisteren fan zijn van het levenslied. Daar hoor je niemand over maar ik denk dat het er zomaar een miljoen zijn. En misschien wel veel meer.

– Is het niet een taak van Radio 2 om meer met het levenslied te gaan doen?

Uit heel veel muziekonderzoeken blijkt dat de luisteraars van Radio 2 dat niet willen. Dat begrijp ik ook wel, want ik snap dat je het niet de hele dag wil horen. Maar de kracht van Radio 2 is juist, dat we een heel breed scala aan muziek aanbieden aan de luisteraar. Je ziet ook dat Radio 538 heel slim met muziek omgaat. Ze volgen de wens van de luisteraar en onder andere daarom zijn ze ook marktleider geworden.

Bij Radio 2 ben ik dan ook een buitenbeentje, want ik draai op een tijdstip waarop het kan, eens in de 40 minuten een levensliedplaatje dat je nergens anders hoort. Luisteraars vinden dat ook leuk. Neem nou Frans Bauer. Zijn nummer ‘Heb Je Even Voor Mij’ was één van de best verkopende singles van het jaar. Als je dat afzet tegen de airplay, zie je dat niet terug. Je ziet wel dat het heel vaak omgekeerd is: een nummer krijgt veel airplay, maar wil totaal niet verkopen. Dat geeft aan dat er iets niet goed gaat. Of de onderzoeken deugen niet of er bestaat naast de radio blijkbaar een circuit van verkopen en optredens die zeer succesvol is maar waar de media in Nederland niets mee doet. In beide gevallen moet dit veranderen.

Maar Radio 2 moet zich daar niet vol op gaan concentreren. Ik vind wel dat er binnen de Publieke Omroep een programma moet zijn dat zich puur bezig houdt met levenslied. Net als programma’s met veel livemuziek of veel dansmuziek. Wij willen het wel maken.

– Wat vind je van de kabinetsplannen wat betreft de Publieke Omroep?

Dat is een heel lang verhaal, maar laat ik me tot de grote lijnen beperken: het is het einde van het omroepbestel zoals we dat in Nederland kennen. Ik maak me zorgen om de gevolgen die de plannen hebben voor de radio en televisie in Nederland. Een hoop goede radio- en televisieprogramma’s gaan misschien verdwijnen. Dat zou een heel verkeerde uitkomst zijn van de plannen, want het medialandschap in Nederland zal dan heel erg achteruit gaan.

Aan de andere kant moet er wel wat gebeuren bij de Publieke Omroep. Zoals het nu is, kan het niet nog langer doorgaan. Het kost teveel geld en het is een te log apparaat. Maar de oplossingen van het kabinet zijn te kort door de bocht.

Ik geef even een voorbeeld. Laatst was er een rapport van Rinnooy-Kan waarin werd gesteld dat we onvoldoende jongeren en allochtonen bereiken. Een middel om dat te verbeteren, was het inzetten van FunX, want die blijken daar nu al redelijk succesvol in te zijn. Vervolgens is het voorstel om de etherfrequenties van Radio 4 aan FunX te geven. Maar dat mag dan weer niet. Het is heel tegenstrijdig, want ze willen dat je iets doet, maar je krijgt er geen gelegenheid of middelen voor.

Ook bij 3FM is dat te merken. De zender heeft om in deze markt te kunnen concurreren, gewoon geld nodig. Kijk maar eens naar de campagnes van de commerciële stations. 3FM moet daar wel iets tegenover kunnen stellen. Als dat geld er dan niet komt, moet je niet raar opkijken als het marktaandeel daalt.

Maar om weer even terug te komen op de plannen. Die gaan met name over televisie en daar heb ik minder kijk op. Toch vind ik de publieke Nederlandse televisie, helemaal niet zo slecht. Dat zeg ik niet omdat ik er werk, maar omdat ik dat echt zo ervaar. Het zou jammer zijn als we een aantal hele goede programma’s kwijtraken, puur omdat het geld er niet is.

Dit staat nog los van de discussie of omroepen als de KRO of NCRV moeten verdwijnen. Ik wil daar nog even een voorbeeld van geven: hoeveel leden heeft D66 en hoeveel leden heeft de Tros? Het is misschien wat goedkoop, maar ik vind het raar als mensen als Bert Bakker dingen lopen te roepen over organisaties die vijf keer zoveel leden hebben dan zij. Het bestaansrecht van die partij zou je dan ook wel eens aan de orde kunnen stellen, of we draaien daar de geldkraan eens dicht.

– Gaat het kabinetsplan uiteindelijk doorgevoerd worden of zal het worden afgeblazen?

Nou, er moet nog heel wat gebeuren om de plannen in te laten gaan. En let wel, al dat werk moet gedaan worden voor de verkiezingen van 2007. Er moet dus aardig wat haast worden gemaakt. Daar komt nog bij dat de regeringspartijen het onderling niet eens zijn. Ik moet het dus allemaal nog zien, maar het mag ook niet voort blijven kabbelen. Een dilemma.

Misschien moet er wel gefuseerd worden per net. Zo’n gek idee vind ik dat nog helemaal niet. Laten de omroepen maar samen één net gaan vormen en de bedrijven in elkaar schuiven. Ik neem als voorbeeld even 3FM. Ik vind het niet erg dat wanneer de Tros minder doet op 3FM, we er dan ook minder over te vertellen hebben.

Nu zitten we om de twee weken met alle omroepen bij elkaar om te overleggen over 3FM. Eigenlijk zouden de omroepen twee radiostations moeten kiezen waarover ze wat te vertellen willen hebben. Bij televisie kun je hetzelfde doen. Laat de omroep kiezen voor welk net ze zich hard willen maken en waar ze de beste programma’s aan leveren.

De vergaderingen bij 3FM zouden dan veel makkelijker worden, want je zit er met veel minder mensen. Je kunt dan sneller en daadkrachtiger optreden. En oke, misschien krijgt de Tros dan minder te vertellen over 3FM. Ik lever dan gewoon Edwin Diergaarde en Corné Klijn. Deze heren mogen dan afgerekend worden op hun prestaties en als het niet goed gaat, gaan we overleggen met Florent over hoe het beter kan en in het uiterste geval zullen ze van de zender af moeten.

Bij bedrijven werkt dat ook zo. Presteer je niet, dan vlieg je eruit. Waarom hier niet? Al is het wel makkelijk praten, omdat er nog niets aan de hand is. De politiek wil toch een soort van prestatiecontract en dan kan dit een mooi systeem zijn.

– Hoe erg ben je gebonden aan de Tros?

Ik werk al heel lang bij de Tros, gewoon omdat ik het een fijn bedrijf vind. Het hangt ook van jezelf af. Je hebt mensen die om de twee jaar van baan wisselen, maar als ik het ergens naar mijn zin heb, blijf ik er ook.

– De Tros heeft begin dit jaar met de gedachte gespeeld om commercieel te gaan. Hoe stond jij tegenover die plannen?

Ik begreep het wel, omdat de Tros als mediabedrijf wil overleven. Stel dat de almachtige van internet opeens tegen Radio.NL gaat zeggen dat de voorpagina anders moet en dat in de interviews nog maar vier vragen gesteld mogen worden. Het zou dan voor jullie een optie kunnen zijn om te kijken naar Internet2 of zoiets. Ditzelfde heeft eigenlijk ook bij de Tros gespeeld.

We hebben het onderzocht, maar het is uiteindelijk niet gelukt. Ik sta op zich positief tegenover een commercieel avontuur, want het is nog maar de vraag wat er nu gaat gebeuren. Maar commercieel gaan had te veel risico’s en we vonden het ook daarom niet haalbaar.

– Wat maakt radio maken voor jou zo leuk?

Het begon voor mij met liefde voor muziek. Ik kan geen instrument spelen, maar heb een enorme passie voor muziek. Daar komt nog bij dat het op internet na, het snelste medium is. Als wij met z’n tweeën iets bedenken, kunnen we het over een uur uitzenden op Radio 2 of 3FM.

Dat moet ook blijven. Een tijdje terug begon dat directe wat af te nemen, omdat de Publieke Omroep alles wilde onderzoeken. De spontaniteit verdween en dat is jammer. Radio is juist een explosie van creativiteit van een aantal mensen. Dat maakt het spannend en onvoorspelbaar.

Natuurlijk is ook de reactie leuk. Als ik een plaatje draai, kunnen mensen dat een goede plaat vinden of niet. Vervolgens kunnen ze me ook een sms’je of een mailtje sturen waarin ze vertellen waarom de plaat goed of slecht is. Dat is leuk en het versterkt de interactie van het medium.

Het wonderlijke is ook dat je overal naar de radio kunt luisteren. Ik luister dan ook heel veel. Het eerste dat ik doe als ik thuis kom of ’s ochtends wakker word, is de radio aanzetten. Het is veel leuker dan televisie, want de tv leidt heel erg af. Als je met vrienden bij elkaar zit kun je prima de radio aanhebben, maar met de tv aan is het meteen niet meer gezellig. Dan wordt er niet meer gepraat, maar zit iedereen televisie te kijken. Radio is ook daarom veel socialer dan tv.

– Wat is jouw mooiste radiomoment?

Er zijn een hele boel mooie radiomomenten en niet alleen van mezelf. Als ik de nieuwe Madonna hoor, is dat voor mij al een mooi radiomoment. Dan hoef ik die plaat helemaal niet zelf te draaien, maar als ik hem voor het eerst hoor, vind ik het al een mooi moment.

Ik vind het ook mooi als iemand een goed interview heeft met een artiest of iemand in de studio. Het moment waarop de horizontalisering van het weekend van 3FM van start ging, ik heb er mijn wekker voor gezet. Voor de rest zijn er uiteraard ook veel legendarische momenten, zoals de start van Hilversum 3, maar ook de miljoenste Top 40 om maar iets te noemen.

– Heb je wel eens een enorme blunder gemaakt in je carrière?

Ja, natuurlijk. Er zijn veel momenten waar ik achteraf spijt van heb, maar dat komt omdat ik live radio maak en dus zal iedere radiomaker die momenten wel hebben.

Maar zo ongeveer de ergste blunder was in een nacht op Radio 1 en 2. Die zenders zonden toen nog gezamenlijk uit en Radio 1 is de rampenzender van Nederland. In een nacht was er een zware aardbeving in Nederland die vooral Limburg trof. Ik zat die nacht samen met Van Someren en we waren ontzettend melig.

In Hilversum speelde die aardbeving helemaal niet, dus ik kon niet goed inschatten hoe de situatie in Limburg was. Ik heb toen op de zender geroepen dat Ien Dales uit haar bed was gevallen. Het bleek dus achteraf dat mensen huilend over straat liepen met  kinderen in hun armen. Die mensen zetten de radio aan en op het moment dat ze inschakelden, hoorden ze mij die grap maken. Heel erg pijnlijk en daar heb ik echt wel spijt van.

Heel veel journalisten in het zuiden van Nederland hebben toen ook mijn kop geëist. De week erna heb ik in de nachtuitzending van de Tros mijn excuses mogen maken. Ik had er niet aan moeten denken om dat op donderdag te moeten doen aan het begin van de hitparade. Twee weken later maakte André van Duin trouwens dezelfde grap op tv en kon iedereen er om lachen. Het ligt dus ook heel erg aan het moment waarop je iets doet.

Radiomaken is vooral timing en de momenten goed kiezen. Je kunt ontzettend grof zijn op de radio, maar dan moet je wel goed weten wanneer. Ik weet niet of ik dat goed beheers, vroeger in elk geval niet. Ik zeg nog steeds wel eens dingen waarvan anderen vinden dat ik met die opmerkingen niet op Radio 2 hoor. Het zij zo, ik wil graag mezelf zijn.

– Wat zijn je favoriete platen?

Dat is heel wisselend. Bij dat nummer ‘You’re Beautiful’ van James Blunt dacht ik eerst ‘wie is die vrouw die dit zingt?’. Later ben ik het liedje pas heel erg mooi gaan vinden. ‘Home’ van Michael Bubblé moet echt in de Top 2000 komen, vind ik de mooiste single van dit jaar. Maar ik word ook heel erg vrolijk van ‘Het Land Van’ van Lange Frans & Baas B. Heel erg goed gemaakt.

Er zijn ook een aantal koningen in de muziek die ik bijzonder waardeer, zoals Marvin Gaye. Er is geen zwarte artiest die niet naar Marvin heeft geluisterd. Ook artiesten als Prince en Snoop Dogg hebben dingen van hem afgekeken. Madonna heeft niet alleen veel betekend voor de muziek, maar ook voor jonge mensen.

Deze artiesten hebben echt wat voor de popmuziek gedaan, meer dan The Beatles. Die mannen zijn ontzettend overgewaardeerd, maar daar is op een gegeven moment een soort van hype rond ontstaan. Nirvana is ook heel belangrijk geweest, want door hen zijn er muziekstijlen ontstaan waar we ook nu nog heel veel plezier aan beleven.

– Nederland is momenteel aan het vergrijzen. Hoe zie jij, met het oog daarop, te toekomst van Radio 2?

Zoals je het nu zegt heel goed natuurlijk. Radio 2 is een hele veilige zender met muziek die iedereen kent. We wisselen het af met nieuws en actualiteiten, gepresenteerd door mensen die al heel lang op de radio zijn. Nederlanders houden van betrouwbaarheid en dan zit je bij ons goed. Als mensen bij Frits Spits een verslaggever vanuit Pakistan horen, weten ze dat hij te vertrouwen is. Door de vergrijzing, zullen steeds meer mensen platen van bijvoorbeeld The Beatles willen horen en wij zijn bijna het enige station dat die nummers draait.

Ik vind wel dat Radio 2 soms wat verrassender mag gaan worden. Er mogen ook wel eens dingen gebeuren waarbij je denkt ‘wat flikken ze nou?’. Zelf probeer ik dat af en toe te doen, maar het moet over de hele breedte wat meer gebeuren. Er mag ook wel wat meer gelachen worden op Radio 2. Soms wordt ik er niet heel erg blij van. Spraakmakend mag ook wel, soms  is het wel heel voorspelbaar.

Ik ken bijvoorbeeld dat trillema bij Knooppunt Kranenbarg al uit mijn hoofd voor het gaat beginnen. Altijd een niet te kiezen stelling ertussen en dan duidelijk je eigen mening laten doorklinken wanneer iemand een afwijkend standpunt heeft. Een beetje van “wij zijn correct en slimmer dan jij”.

– Hoe zie je je eigen toekomst?

Ik voel me goed bij wat ik nu doe. Ik zal dus nog wel even muziekprogramma’s blijven maken bij de Publieke Omroep en ook mijn rol als eindredacteur bij de Tros voor Radio 2 en 3FM bevalt me op zich prima. Ik heb nog heel veel lol in mijn werk en dat kan niet iedereen zeggen vrees ik.

Ik plan ook niet wat ik over vijf jaar wil doen. Ik kijk wel naar wat er in 2008 gaat gebeuren bij de Publieke Omroep. Maar dan kijk ik eigenlijk niet alleen naar mezelf, maar vraag ik me af hoe het vanaf dat jaar zal gaan met bijvoorbeeld 3FM. Ik moet het eerst  in de krant lezen voordat ik me goed bedenk dat ik zelf ook nog bij de Publieke Omroep werk en dat er dus voor mij ook nog best wel eens wat kan gaan veranderen.

Ik vind het ook heel erg goed dat er technische veranderingen aan gaan komen en dat ik dat allemaal mee mag maken. Denk aan podcasten, internet en digitale themakanalen. Binnen nu en een paar jaar zullen die veranderingen zich voordoen. Fascinerend is dat. Mensen na mij gaan dit niet meer meemaken, dus ik ben ontzettend blij dat ik nu in deze business zit. Deze veranderingen gaan zich nu zetten voor een langere periode.

– Hoe denk jij dan dat het eruit ziet over vijftien jaar?

Nou, kijk eens naar hoe het nu gaat. Er worden heel veel mobieltjes verkocht waarop het mogelijk is om televisie te kijken. Die techniek zal alleen nog maar beter gaan worden. Jaren geleden werd dat al geroepen, maar nu gaat het ook echt gebeuren. We gaan op een hele andere manier de media consumeren en jongeren doen dat nu al. Vijftien jaar is een hele lange tijd en dan zal echt niets meer als nu zijn.

Jongeren halen al op een hele andere manier hun muziek binnen. Ik was laatst in Londen in de Apple Store. Het is natuurlijk niet zo dat bijvoorbeeld Usher een nieuwe cd maakt en dat de platenmaatschappij zegt dat de kopers al die nummers leuk moeten gaan vinden en dus 30 euro moeten betalen. Zo werkt het niet meer. Via internet kun je alleen de nummers kiezen die je leuk vindt en daar betaal je dan voor.

Datzelfde gaat gebeuren met radio en televisie. Je kunt dan bijvoorbeeld zeggen dat je De Gouden Uren helemaal niets vindt en er dus ook niet naar wilt luisteren. Dan sla je het lekker over en skip je naar iets waar je wel zin in hebt. Het kan dat je het programma later wel wilt horen en dan kun je zelf bepalen wanneer.

Op het gebied van televisie gebeurt dat al met Uitzending Gemist. Die functie gebruik ik nu al heel vaak. Ik ga niet meer in de gids kijken wanneer mijn favoriete programma begint, want ik kan het later altijd nog zien. Met sport kan dat nog niet, maar de rest van de programma’s kun je ook gewoon de volgende dag bekijken. Talpa heeft die service gelukkig ook.

Er komt een generatie nieuwe televisies aan die deze functies aan boord hebben, dan betaal je met je mobieltje en kijk je naar je favoriete film via een breedband verbinding. De mogelijkheden worden eindeloos, ook voor radio. De vraag is natuurlijk wel of al deze technieken voldoende publiek zullen trekken om te overleven. Het aanbod zal groter worden maar ook meer versnipperd.

Bladen als de Linda zouden ook zelf radiostations op kunnen zetten via internet. Ze kunnen een onderzoek houden onder de lezers en als daar bijvoorbeeld uitkomt dat ze Dido en Katie Melua helemaal te gek vinden, dan kun je tegen je publiek zeggen dat je op een internet een station hebt met dat soort muziek.

Algemeen zou je kunnen zeggen dat alle verzamel cd’s aparte radiostations gaan worden. Je krijgt dan stations met kidsmuziek, kanalen met Ierse muziek of een station met 24-uur per dag après-ski. En dan maar zien welke stations echt bestaansrecht hebben. Dat is de toekomst, en die komt nu steeds dichterbij.

Door Joost Strootman.