Karel Oosterhuis maakt net als veel andere deejays zijn eerste radioprogramma op de zolder. Hij is vrij technisch aangelegd en dus bouwt hij zijn eigen zendertje, waardoor al snel de hele buurt mee kan luisteren. Halverwege de jaren ’90 begint hij bij Radio Release. Niet lang daarna stapt hij over naar Energy FM, waar hij te horen is onder de naam Karel de Groot. Samen met wat andere radiodeejays maakt hij ook een half jaar lang wekelijks voor de AVRO op Radio 2 een mini hoorspel. Even later komt Karel terecht bij Omroep Flevoland, waar hij een half jaar lang een Nederlandstalig muziekprogramma presenteert op zondagmiddag.
Sinds 1999 is Karel werkzaam bij het landelijke radiostation Kink FM, waar hij momenteel op zaterdag en zondag het ochtendprogramma ‘Outlaw Classics’ presenteert met alternatieve muziek uit het verleden. Daarnaast is hij sinds 2005 te horen op Nationaal FM waar hij op vrijdagavond tussen 17.00 en 20:00 ‘Overwerk met Karel Oosterhuis’ presenteert. Naast Kink FM en Nationaal FM is Karel momenteel ook nog vaste inval kracht bij de publieke omroep Radio Noord waar hij regelmatig ’De Muziekfabriek’ presenteert.
– Je bent begonnen bij de landelijke omroep Radio 2. Hoe is dat verlopen?
De toenmalige muzieksamensteller hoorde op een dag dat ze in het programma ‘Het Land van Stoop’ gebrek aan materiaal hadden en ze desnoods een item wilde kopen. Dat was natuurlijk een enorme kans voor ons. ‘Het land van Stoop’ was namelijk een fantasieland waar de luisteraar naartoe werd gezogen en ook werd aangespoord te reageren. Iedereen die iets leuks, geks,of bijzonders had bedacht voor het programma kon in principe in de uitzending komen om zijn idee of verhaal te doen en om zo een plekje krijgen in het land.
Wat ontbrak er nog in het land? Juist, een radiostation. Met z’n drieën hebben we zo elke week een minihoorspel gemaakt in de vorm van een radio-uitzending onder de naam ‘StoopFM’. Helaas heb ik geen opnames meer van die uitzendingen, best wel jammer.
– Dus je professionele carrière begon pas bij Omroep Flevoland. Hoe ben je daar terecht gekomen?
Het programma’s maken, dat begon eigenlijk bij de piraten. Via via hoorde ik dat ze nieuwe mensen zochten dus heb ik een demo en brief gestuurd en ik kon op gesprek komen. Toen ze me vroegen wat ik er allemaal van vond riep ik: prachtig, wanneer kan ik beginnen? De agenda werd letterlijk getrokken en ik werd gewoon ingepland om het middag actualiteiten programma te presenteren. Wel bijzonder, omdat ik nog nooit actualiteiten had gedaan.
– Bij Omroep Flevoland begon je dus met het presenteren van een nieuws programma in de middag, waarom ben je daarmee zo snel gestopt?
Actualiteiten presenteren was nieuw voor mij en niet helemaal mijn ding. Uit mijn hoofd heb ik dat maar twee keer gedaan bij Flevoland. Op de zondag was een nieuw programma gekomen: ‘De Nederklinker’. Het programma draaide om Nederlandstalige muziek en cabaret. Dat heb ik een half jaar lang gepresenteerd.
– Je bent tegenwoordig bij drie radiostations te horen. Heb je nog wel tijd voor andere dingen?
Ja, dat gaat allemaal prima. Dat te bedenken dat ik je vragen om 06:20 aan het beantwoorden ben vlak voor dat ik naar mijn reguliere 9 tot 5 baan ga. Heb nog genoeg tijd voor mijn andere hobby’s zoals motor rijden, mijn thuis studio af maken in de garage etc.
– Waar maak je liever radio: bij Nationaal FM, Radio Noord of Kink FM?
Oef, das een moeilijke, want alle drie de zenders hebben iets unieks. Bij Kink FM draai ik geen dijenkletsers en met Ramstein hoef ik bij Nationaal en Radio Noord niet aan te komen. Het is zowel bij Nationaal FM, Radio Noord of Kink FM het leuk om te werken. Ik voel het als een voorrecht om daar op de zender te mogen.
– Wie zijn jouw favoriete DJ’s?
Alfred Lagarde – Behoeft geen uitleg
Arjen Grolleman, wat een geweldig krachtige stem kan die man opzetten.
The Greaseman. Niemand kan zo goed verhalen vertellen en een sfeer neerzetten zo als hij. Heb de man eens gebeld en zijn voicemail ingesproken en verdomd hij belde me terug, hield een gesprekje en had een complete sketch klaar over het Hollandes schaatsen.
– Omschrijf jouw liefde voor muziek eens?
Die gaat heel ver. Tranen biggelen me over de wang als ik Frans Halsema hoor met Voor Haar tot aan Morningwood met Nth Degree. Je kan me ook regelmatig op rommelmarkten vinden terwijl ik in de singeltjes bakken op zoek ben naar juweeltjes.
– Je werkt bij een landelijke, een regionale publieke een regionale commerciële omroep. Hoe zie jij de toekomst van radio?
Persoonlijk denk ik digitaal, het sleutel woord gaat bandbreedte worden. DAB en Internet maken nog meer hun opmars. Streaming live radio luisteren kan nu al op je gsm onbeperkt voor 9.50 per maand bij T-mobile en dat zullen er meer worden en ook goedkoper. De geluidskwaliteit word ook steeds beter. De mobile telefoon gaat steeds meer functies krijgen: agenda, tv, e-mail noem maar op. Zo heb je straks alle zenders over altijd bij je. Lijkt me ook wel leuk voor de marketing afdeling, want zo kan je precies zien wie wanneer luistert.
– Naast radiopresentator ben je ook regelmatig als voice-over te horen.
Klopt, ik spreek thuis commercials in in mijn eigen spreekcel. Binnenkort ga ik verbouwen in de garage. Daar komt een grote spreekcel waar we met minstens twee man in kunnen. Producenten mailen mij een tekst voor een radiospot door en die spreek ik dan thuis in zoals zij het willen. Als het moet maak ik thuis de gehele productie gewoon zelf. Het liefst zou ik er ook een on-air studio maken zo dat ik naast opnemen ook thuis live radio kan maken. Een nog te verwezenlijken jongens droom.
– Wat zou je doen als de Radioschool had bestaan in jouw jeugd?
Dan had ik werkelijk alles op alles gezet om daar bij te komen. Ik denk dat het voor de jeugd nu een stuk makkelijker is om ergens tussen te komen. Er is zo veel meer aanbod van zenders en dus behoefte aan meer dj’s, producers en technici. Soms denk ik dat ik te laat ben geboren. Te laat voor de zeezenders en te vroeg voor de Radioschool. Maar als ik kijk naar wat ik nu doe, dan zou ik dat niet willen missen.
– Naar welke radiostations luister je zelf en wat vind je van de hedendaagse radio?
Ik ben een echte zapper en probeer zo veel mogelijk andere zenders te volgen. Je wilt ook niet bij mij in de auto zitten. De hedendaagse radio is zeer concurrerend, vissen vaak in de zelfde vijver, het moet allemaal strak, niet te veel praten, want dat wil de luisteraar niet.
Er moet iets gebeuren, er moet iets leven, radio is voor mij nog steeds magie. Wat gaat er allemaal uit het doosje komen? Wat gaat die meneer of mevrouw straks doen? Verras me met plaat of een verhaal.
Verder luister ik natuurlijk veel naar Kink FM, Radio Noord en Nationaal FM. Ook onderweg luister ik altijd even naar een lokale omroep, want daar gebeuren soms hele leuke dingen omdat ze daar soms heel veel vrijheid hebben.
– Deze week heb je afscheid genomen bij Nationaal FM, vanwaar deze keuze?
Dat klopt, het nieuws gaat weer snel. Ik ga weg bij Nationaal FM. Het klinkt misschien heel flauw, maar ik geloof dat ik op een andere spreekwoordelijke golflengte zit, Dat heeft me doen besluiten te gaan stoppen deze maand.
Nationaal FM is nu druk op zoek naar een vervanger voor mij. Het was een mooi jaar waarin heel veel is gebeurd. Ik heb er precies 1 jaar en 1 maand radio gemaakt, met veel plezier kan ik melden.
Over het format met Nederlandse muziek, en dan bedoel ik niet Blof en Borsato maar Jan en Zwaan en de Havenzangers, is van alle kanten zo vaak geroepen dat zenders met Nederlandse muziek niet zouden aanslaan en adverteerders weg zullen blijven. Maar ik kan nu uit eigen ervaring vertellen dat Nationaal FM het tegendeel bewijst. Nederlandstalige muziek scoort echt.
Ik weet nog goed toen ik voor het eerst riep dat je kon bellen voor een verzoekplaat, ja zo doen we dat bij Nationaal FM. De telefoon stond meteen rood gloeiend. De luisteraars bij Nationaal FM zijn zeer trouw en dankbaar en dat blijft me zeker bij. Als je liefde hebt voor Nederlands talige muziek en gek bent op radio maken moet je nu zeker een demo sturen.