In gesprek met: Mijke Marsman [City FM]

Mijke Marsman wordt op 9 oktober 1978 geboren in Zwolle. Haar radiocarrière begint al op 5-jarige leeftijd met ‘Radio JP&M’ (ofwel Joost, Pim & Mijke, wat staat voor de namen van Mijke en haar broers). Dankzij de School voor Journalistiek in Utrecht komt ze in 2002 bij de regionale publieke omroep Radio Noord (RTV Noord) in Groningen terecht waar ze drie maanden stage loopt. Na haar eerste stageplek gaat ze opnieuw op stage, maar dan bij Radio M Utrecht. Daar doet ze voornamelijk verslaggeving en daarnaast produceert ze haar eigen reportages. Na deze stage doet ze ook regelmatig de live-verslaggeving op zaterdag voor Radio M.

In 2004 kan Mijke drie maanden stage lopen bij het best bekeken entertainment programma van Nederland: RTL Boulevard. Bij RTL doet ze voornamelijk bureauredactie maar ook het schijven van presentatieteksten behoort tot de werkzaamheden. Eind 2004 is Mijke afgestudeerd bij de School voor Journalistiek in de richtingen radio en televisie. Tegenwoordig is ze producer en programmamaker bij City FM Classic Rock in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. Sinds het najaar van 2004 maakt ze samen met Hans Boelen elke werkdag van 06:00 tot 09:30 in de ochtend een radioprogramma. Daarnaast produceert ze nog diverse andere radioprogramma’s.

– Voor je studie heb je gekozen voor de School voor Journalistiek, is dit een bewuste keuze geweest?
Ja! Voordat ik naar Utrecht kwam heb ik drie jaar in Groningen gestudeerd. Nou ja, gestudeerd. Ik ben daar aan twee studies begonnen, maar ik kon daarin mijn ei niet kwijt. Bovendien woonde ik net op kamers en was ik keihard van het studentenleven aan het genieten. Na drie jaar besloot toch maar om naar Utrecht te verhuizen om Journalistiek te gaan studeren. Werken vond ik nog geen optie toen.

Journalistiek leek me wel een leuke, afwisselende studie waarbij je ook veel buiten het klaslokaal kunt doen. Bovendien leer je daar de vorm, maar je kunt zelf de inhoud kiezen, zodat je het net zo interessant kunt maken als je zelf wilt. Toen ik begon had ik nog geen flauw idee of ik schrijvend journalist of radio- of televisiemaker wilde worden. Nu weet ik dat nog niet eigenlijk, maar ik weet nu wel dat ik geen enorme nieuwsjager ben, maar liever in de hoek van de entertainment zit. Maar alleen maar showbizz is me ook iets té. Ergens daar tussenin dus!

– Vind je achteraf gezien dat je de School voor Journalistiek nodig had om in de media te gaan werken?
Niet echt. Op school leer je een paar basisvaardigheden, zoals video- en audiomonteren. Toch leer je het meeste in de praktijk. In Utrecht moet je de eerste twee jaar alleen schrijven en je krijgt vakken als economie en statistiek. Pas in je derde jaar kun je kiezen voor geschreven pers, tijdschrift, nieuwe media, radio of tv. Ik vind dat de nadruk bij de School voor Journalistiek teveel op ‘zware’ journalistiek ligt.

Ik heb mijn eindexamen volgens mij ook alleen maar gehaald omdat ik eerlijk was. Ik had een paar luchtige radioreportages en een grappig filmpje ingeleverd. Mijn examinatoren vonden mijn onderwerpen wel héél luchtig en wisten niet goed wat ze met me aan moesten. Ze vroegen me waar mijn ambitie lag. Toen heb ik maar eerlijk verteld dat ik het liefste een beetje grapjes maak op de radio.

– Je liep voor het eerst stage bij de Radio Noord, maar je bent daarvoor niet geslaagd. Lag dat aan jezelf?
Wie zou hier geen ‘nee’ op antwoorden? Maar serieus, ik had nooit verwacht dat ze me zouden laten zakken. Eerlijk gezegd weet ik niet zo goed wat er daar allemaal is misgegaan. Ze hebben me volgens mij niet echt de kans gegeven. Ik had in elk geval nooit verwacht dat ze me zouden laten zakken zonder enige waarschuwing. In mijn eindgesprek zeiden ze zelfs dat ik maar beter geen radio kon kiezen als afstudeerrichting. Volgens Radio Nerd was ik niet geschikt voor het radiovak.

– Bij Radio M Utrecht maakte je ook dagelijks eigen reportages, hoe beviel dit en kreeg je hier nog veel begeleiding bij?
Dat was hartstikke leuk! Ik kreeg goede begeleiding en was snel over mijn ‘Radio Noord-trauma’ heen. Ik vind verslaggeving echt één van de allerleukste dingen om te doen. Zoals bijvoorbeeld ‘Voetbalkijken met Mijke’. Voor Radio M maakte ik tijdens het EK 2004 elke dag ergens in de provincie een reportage. Dus ik ging voetbal kijken bij Grieken, Italianen, Portugezen of wie er maar speelden die avond. Dat was echt één groot feest.

– Je produceert nu het dagelijkse radioprogramma ‘Hans Boelen in de ochtend’ op City FM. Hoe ben je bij dit radiostation gekomen en kun je vertellen wat hier allemaal bij komt kijken?
Sorry da’s geheim! Nee geintje. Ik zoek bijvoorbeeld berichten die we kunnen behandelen, ik schrijf de Classic Rock Question, ik neem de telefoon aan, ik haal koffie voor Hans en ik sidekick er ook bij. Eigenlijk zorg ik ervoor dat Hans zich met de techniek en presenteren bezig kan houden. Ach, we beslissen ook onwijs veel samen trouwens.

Ik solliciteerde bij City FM Classic Rock op een functie als producer/filelezer. Ik was bezig met mijn eindexamen en het leek me handig om vast eens te oefenen met solliciteren. Maar ik werd meteen aangenomen! En ik had mazzel want de vaste sidekick van Hans Boelen (Stefan Brau was dat toen) was ineens vijf weken afwezig. Omdat het tussen Hans en mij wel klikte mocht ik invallen als sidekick. Sinds die tijd ben ik eigenlijk niet lang meer weggeweest uit de Ochtendshow. Stefan kreeg zijn eigen programma en dat wilde hij ook liever dan sidekicken dus dat kwam mooi uit. Van echt alleen maar filelezen is het nooit gekomen, er was ooit het plan om de files per provincie te gaan lezen maar nu levert de ANWB de regionale files.

– Wat zou je liever doen, een eigen radioprogramma maken, of diverse radioprogramma’s produceren?
Dan kies ik voor een eigen programma, want alleen produceren vind ik saai. Ik wil het liefst sidekicken of verslaggeving erbij doen, zodat ik niet de hele dag achter hetzelfde bureau zit, maar ook een beetje in de studio kan klooien.

– Wat maakt iemand een goede producer en welke tips zou jij aan beginnende producers geven?
Als producer moet je de deejay helpen. Die moet zich nergens zorgen om hoeven te maken. Of dat nou om de inhoud van de show of het ontvangen van gasten is, een deejay moet vrolijk en relaxed zijn in de studio. Een goede producer brengt die rust en gezelligheid. Maar je mag ook af en toe best streng zijn en een deejay die loopt te klooien op z’n donder geven hoor! Maar geen lijfstraffen hè? Het moet wel gezellig blijven!

– Patrick Kicken zei enkele maanden geleden: “De luisteraar is de sidekick.” Wat vind je daar van?
Een beetje oude koek want Giel Beelen riep dat al veel eerder en die  brengt het naar mijn smaak beter in praktijk. Persoonlijk vind ik de telefoontjes in de ochtendshow van Kicken niet zoveel toevoegen. Wat die luisteraars vertellen kan hij ook in z’n eentje wel brengen. Bovendien vind ik het tot daar aan toe dat Kicken telefoontjes herhaalt, maar hij is dan ook nog eens erg slordig en laat het einde, ‘prettig weekend’ of ‘fijne secretaresse dag’ of zoiets eraan zitten. Maar laatst is me verteld dat dit een gimmick is. Die zal ik wel niet snappen dan. En de kreet ‘Hoeistie’ was in het begin nog wel leuk maar die melkt hij teveel uit naar mijn smaak.

– Wat is jouw favoriete muziek en wie zijn je favoriete deejays?
Ik ben echt wel een rockchick, en niet alleen omdat ik nu bij een classic rockzender werk. Ik heb een brede muzieksmaak maar echt snoeiharde death metal gaat er niet in. Met R&B en house-achtigen heb ik het ook vaak moeilijk. Als ik echt moet kiezen dan zijn mijn favoriete bands: The Beatles, Weezer, The Jayhawks, Daryl-Ann, IOS en The Bloodhound Gang. Mijn favoriete deejay is de man die dit allemaal draait.

– Wie vind je dan slecht en waarom?
Omdat ik zelf geen deejay ben, luister ik ook niet echt op die manier naar andere programma’s. Ik heb natuurlijk wel favorieten en niet-favorieten maar dat kan ik deejay-technisch niet goed onderbouwen. Ik vind sommige deejays erg irritant overkomen. Dat ligt vaak aan de deejay maar dat kan ook aan het programma liggen natuurlijk. Het liefst luister ik naar aardige mensen die zichzelf zijn op de radio. Ik weet dat het een saai antwoord is maar ik geloof er heilig in dat je jezelf moet zijn op zender. Omdat de luisteraar er anders meteen doorheen prikt.

– Heb je naast je dagelijkse radioprogramma ook nog andere werkzaamheden bij City FM. En hoe ziet een gemiddelde werkdag voor jou eruit?
Om half vijf sta ik al naast mijn bedje te trappelen. Tot half tien ben ik in de studio bezig en daarna zit ik op de redactie de volgende ochtendshow voor te bereiden. Ik schrijf veel voor de site en ik maak teksten en zoek informatie voor andere programma’s of speciale acties. Ergens tussen één en twee uur stap ik weer in de auto.

– Naar welke andere radiozenders luister je zelf?
Ik ben een zapper maar ik begin het rondje vaak op 3FM en soms Radio 538. Soms blijf ik ook hangen op Radio 2 of BNR Nieuwsradio. Alles is mogelijk eigenlijk, zelfs Bingo FM!

– Stel dat je een baan mocht uitzoeken bij een bedrijf op het Mediapark in Hilversum. Wat zou je kiezen?
Producer / verslaggever / sidekick / presentator bij een leuke zender met fijne collega’s en een gezellige kantine!