In gesprek met: Micha van Hoorn [3FM]

Micha van Hoorn wordt op 25 januari 1979 geboren. Al vroeg komt hij in aanraking met de radio, want zijn vader werkt bij het toenmalige Hilversum 3. Zijn radiocarrière begint bij het overbekende Radio Wijdemeren, waar zijn luistercijfers van de kaart afschieten. Voor zijn moeder was erg enthousiast.

Inmiddels werkt Micha bij de AVRO en is  hij producer van de ‘Arbeidsvitaminen’ op 3FM. Hij heeft ook een nachtprogramma gepresenteerd, maar dat is inmiddels voorbij.

– Hoe ben je bij 3FM terecht gekomen?
Toen ik Communicatie en Management studeerde, kwam ik na 4 (!) jaar tot de conclusie dat het vakgebied waarvoor je werd opgeleid, in zijn geheel niet aansloot op mijn beeld van de toekomst. Uiteindelijk heb ik besloten om mijn stageperiode aan te grijpen als mogelijkheid in te stromen bij een bedrijf, erachter te komen in wat voor vakgebied ik dan wel zou willen werken en waar mijn talenten lagen. Vervolgens heb ik een aantal open sollicitaties gestuurd naar merken en bedrijven waar ik graag voor zou willen werken, waaronder 3FM.

De Arbeidsvitaminen reageerde en na een gesprek met Debby Toorenaar heb ik zes maanden stage kunnen lopen bij de Arbeidsvitaminen. Ik heb toen met veel plezier kennis genomen van het vak, het vakwerk en de mensen achter de schermen. Bij 3FM hoor je thuis of niet. Daar zit niet zo heel veel tussen. En als je iedere dag met radio bezig kan zijn, leer je het medium ook nog meer waarderen. Ik was dan ook zeer blij dat ik na mijn stage, met dank aan Koop Geersing, aan kon blijven en van assistent producer nu redacteur van het programma ben geworden.

– Jouw vader was al te horen op Hilversum 3, dus het lijkt voor de hand te liggen dat hij een ideale kruiwagen was. Is het ook zo gegaan?
Allebei mijn ouders komen uit de media. Mijn vader was betrokken bij het opzetten van Hilversum 3 veertig jaar geleden, maar is bekender als presentator op Radio 2 en heeft als lid van het Managementteam afscheid genomen van de AVRO. Mijn moeder is nog steeds werkzaam bij de radio, maar dan op Radio 4. Samen hebben ze bijna tachtig jaar voor de AVRO-radio gewerkt.

Uiteindelijk krijg je als kind ongetwijfeld wat mee van hun radio-feel. Ik kwam als baby al bij de AVRO en verdien nu, 27 jaar later, ook mijn brood bij die club. Dit is uiteraard via de officiële wegen gegaan. Meerdere malen heb ik mijn ouders om een helpende hand gevraagd, maar ze vonden dat ik het op eigen kracht moest doen. Achteraf ben ik daar natuurlijk superblij mee, want nu ook ik bij de AVRO werk, voelt het wel speciaal. In de voetsporen van mijn ouders! Toeval of voorbestemming?

– Je bent producer van de Arbeidsvitaminen. Wat houdt dat precies in?
Officieel ben ik redacteur. In praktijk blijkt dat te bestaan uit twee functies. Op de AVRO ben ik bureauredacteur. Bij 3FM ben ik studioproducer. In de studio probeer ik Gerard te ondersteunen, zodat hij zijn werk optimaal kan doen. Koffie halen, bellers screenen, gasten voorproduceren, interviews voorbereiden etc. In theorie praat Gerard de show aan elkaar en doe ik de rest. In praktijk is het een coalitie. Gerard en ik kunnen goed samen. Als ik mijn werk goed doe, hoeft Gerard zich alleen maar bezig te houden met ‘hoe breng ik het op zender’.

Op de AVRO bereid ik het programma van morgen (of overmorgen) voor, samen met Gerard en een stagiair. Met zijn drieën maken we vijftien uur live radio per week. We proberen met ons programma toch een bepaalde energie uit te stralen. Dat vergt vaak de nodige creativiteit want zoveel spreektijd is er niet. Dit proces beheer ik en ik stop er veel tijd in. Verder bemoei ik me inhoudelijk met het programma, onder het motto: het is nu goed, maar hoe kan het beter. En probeer ik de ‘grotere’ thema programma’s die we doen met de Arbeidsvitaminen goed neer te zetten. Locatieweken, dag van de Arbeidsvitaminen etc.

– Je was te horen in de nacht van 3FM. Wat maakt een nachtprogramma zo speciaal?
Een nachtprogramma is speciaal omdat het je springplank is naar dagrotatie. Waarom de gevestigde orde met weemoed terugdenkt aan hun nachttijd is de vrijheid die ze toen hadden. Het gevoel dat je daadwerkelijk luisteraars hebt en met die mensen improviseren is ook wel leuk om mee te maken.

Dat was bij de ‘lokale’ wel anders. Toen maakte ik echt alleen radio voor de medewerkers van dat station en mijn moeder. De kick van een podium hebben is geweldig. Maar de lat ligt hoog. Als je gehoord wil worden, dan moet je wel wat te vertellen hebben. En je krijgt soms ook wel wat voor je kiezen. Respect van de luisteraar moet je verdienen. Als je dat eenmaal hebt, is het ook wel forever, maar het duurt altijd wel even. Eigenlijk bouw je een veel persoonlijkere band op met de luisteraar.

– Waarom is jouw programma gestopt?
Op papier was het een geldkwestie. Toen bekend werd dat ik nooit de Arbeidsvitaminen meer zou mogen presenteren, kon de AVRO niet langer verantwoorden waarom ik een show had. Helaas heeft de AVRO niet dezelfde ambities op 3FM als dat ik die heb. Uiteraard zal mijn talent ook wel een rol hebben gespeeld. Als ik de nieuwe Giel Beelen zou zijn geweest, had een andere omroep me wel behouden op de zender. Ik vind het wel heel jammer. Misschien als ze me meer tijd hadden gegeven? Ik heb er wel heel veel van geleerd.

– Heb je eigenlijk niet zelf de ambitie om op de plek van Gerard te zitten en zo ja, is dat dan niet raar?
De ambitie om de Arbeidsvitaminen te presenteren is er nooit echt geweest. Wel om andere programma’s te doen. De AVRO dacht in mij wel een mogelijke vervanger voor het programma te creëren, maar na één keer invallen toen Gerard een zoon kreeg, was om 12 uur ’s middags al duidelijk dat ik niet de geschikte DJ was voor het programma.

Het blijft toch het best beluisterde programma op 3FM en mijn stijl en stemgeluid in combinatie met geringe liefde voor de 80’s passen niet bij het format van de Arbeidsvitaminen. Sinds ik heb geproefd aan het fenomeen ‘WZ-en’, ben ik ook meer een persoon voor direct contact met de mensen. Hun reactie zien en reageren op wat er gebeurd, vind ik leuker dan studiowerk. De combinatie van voor en achter de schermen , die ik nu heb, is trouwens de ideale situatie. Op deze manier ben ik betrokken bij alle facetten van de radio.

– Gerard Ekdom staat erom bekend dat hij een enorme muziekfreak is. Hoe zit dat bij jou?
Het voordeel van met Gerard werken, is dat je wordt aangestoken met het virus. Hij heeft me laten kennismaken met een aantal ‘krentjes’ die ik anders nooit had ontdenkt. Tegelijkertijd zit je bij 3FM natuurlijk al in de goede hoek. We werken de hele dag met muziek en in die sfeer passen ook bijna alle genres.

Zelf kan ik genieten van “The widow” van Marss Volta of “Lavinia” van The Veils. Ook mis ik geen enkel concert dat Michael Franti geeft in Nederland en ben ik echt fan van de Counting Crows. Ook Nederlandse live-bands als De Dijk, Relax, Krezip en The Sheer zijn te gek. Naar bandjes kijken is dan ook een grote hobby van me. Ik ben blij dat er in Nederland weer een cultuur te vinden is waarin we trots kunnen zijn op Nederlands product. Misschien is het niet helemaal je ding, maar het is wel te gek dat er op de radio nieuwe platen te horen zijn van Van Katoen, Postman, The Sheer, Blof, Anouk, Ali B, Wolter Kroes en Ilse DeLange. Alle genres zijn vertegenwoordigd en allemaal Nederlands product.

Of ik een muziekfreak ben weet ik niet. Wel ben ik blij dat ik zo dicht bij de muziek kan staan. Ik heb zelf eindexamen gedaan in het vak Muziek, vooropleiding Conservatorium afgerond en heb in een bandje gezongen. Via mijn studie heb ik als student/manager bandjes begeleid op hun weg en nu werk ik bij een muziekstation. Muziek loopt als een rode draad door mijn leven Helaas zal ik nooit mijn brood kunnen verdienen met het fysiek maken van muziek. Dat is uiteindelijk natuurlijk het mooiste wat je kan hebben. Als muzikant door het leven gaan.

– Afgelopen week was je te horen als reporter op 3FM tijdens Pinkpop. Hoe was het en heb je iets met festivals?
Pinkpop was te gek! Ik ben blij dat Jan Smeets weer wat heeft weten weg te poetsen van het negativisme van de afgelopen jaren. Het weer zat mee en de programmering was dik in orde.

Radiotechnisch was het één van de beste edities en voor mij was het weer een mooie gelegenheid om met een zender het veld op te gaan en een beetje te freaken met de pinkpoppers. Het directe contact werkt voor mij heel goed en de reacties die je krijgt als blijkt dat je bij 3FM werkt, zijn ook geweldig. Het liefst zou ik alleen maar festivals doen. Gewoon met een zender op je rug alles verslaan wat er om je heen gebeurt met vette bands op het podium.

– Er is momenteel veel te doen rond de Publieke Omroep. Wat vind je van de hele kwestie?
Op zich heb ik geluk. De Arbeidsvitaminen is veel gespaard gebleven. Bij de AVRO zijn wel veel slachtoffers gevallen en ik denk ook dat de politiek zich moet beraden over een ander bestel. Uiteindelijk gaat het om een ‘mindset’. Ben jij klaar voor de toekomst? In de vroegere situatie was de AVRO log en onbestuurbaar. Nu we ‘slank en wendbaar’ zijn is er ook zichtbaar geworden waar onze kansen liggen. Maar die moet je wel willen zien. Vooral de generatie van voor de drooglegging heeft moeite met de nieuwe wereld. Het kan allemaal wel maar niet op de manier waarop je het gewend was.

De publieke zijn te lang te arrogant geweest. De commerciële hebben het niet zo krap, maar ook niet heel breed. Daar heerst een andere mentaliteit. Als het programma niet loopt, ligt het eraf. Hele zenders worden gekilled. Inmiddels hebben we onszelf een spiegel weten voor te houden. Als we alle neuzen dezelfde kant op krijgen, zijn we een zeer solide groep vakmensen die met mooie producten het Nederlands publiek, op alle fronten, kunnen bedienen.

– Wie zijn jouw favoriete deejays?
De ideale deejay is een combinatie van Giel Beelen en Gerard Ekdom. Samen zijn ze op afstand de beste in hun vak. Zeker op dit moment.

– Wat zijn andere dingen die je graag doet naast jouw radiowerk?
Ik werk bij de AVRO ook op de afdeling New Business Development en dat is ook echt gaaf. Helaas moet ik het spannend houden en mag ik er niets over zeggen. Ik ben in ieder geval projectleider van een verhaal dat, als alle puzzelstukjes in elkaar vallen, een grote impact zal hebben op Nederland. Hopelijk zoals BigBrother 1 dat deed.

– Wat wil je nog bereiken?
Een avontuur in het buitenland lijkt me wel een fantastische ervaring.