Mark van der Molen wordt op 7 augustus 1985 geboren in Gouda. Zijn radioloopbaan begint bij RTW FM in Waddinxveen waar hij als redactielid, technicus en regisseur werkt. Ondertussen begint hij met een ROC-opleiding ‘Sound & Vision’. Voor die studie heeft hij stage gelopen bij Studentenradio van de Hogeschool voor Journalistiek in Utrecht en bij Alphen Stad FM.
Bij die zender was hij verantwoordelijk voor het jongerenprogramma ‘YES’. Hij is er geschorst omdat hij een vrouwelijke luisteraar uitfoeterde die het programma niet kon waarderen. Inmiddels is Mark elke werkdag van 17 tot 20 uur te horen als sidekick van Arjen Grolleman in het Kink FM-programma ‘Avondland’.
– Hoe ben je bij Kink FM terecht gekomen?
In augustus 2005 was ik wanhopig op zoek naar een stageplek voor mijn opleiding ‘Sound & Vision’ die ik destijds volgde op het ROC Utrecht. Daarvoor had ik al stage gelopen bij de lokale omroep van Alphen aan den Rijn genaamd Alphen Stad FM (waar ik toen ook een programma voor deed) en Studentenradio op de Hoge School van Journalistiek in Utrecht. Dat beperkte zich voornamelijk tot technische werkzaamheden en het assisteren van studenten die een leuk, objectief itempje moesten opnemen over krakers ofzo. Niet dat het zo’n nare stage was, maar je smacht toch naar iets meer dan alleen maar tien weken lang monteren in de 4-track editor van Dalet zonder plugins.
Maar goed, ik had dus een nieuwe stage nodig en als ik had afgewacht totdat de school wat voor me had opgezocht had ik waarschijnlijk 20 weken lang mogen solderen ergens in de kelder van een cultuurpodium in Tiel. Daarom had ik mijn CV inclusief motivatie doorgestuurd naar diverse stations waaronder Kink FM. Inmiddels had ik nog maar twee weken de tijd en vervolgens kreeg ik een reactie van Kink FM die wel geinteresseerd waren in een kennismaking. Na een week kreeg ik een telefoontje dat ik welkom was voor een stageplek en in september kon beginnen. Naarmate de weken vorderden mocht ik promo’s en jingles monteren en een beetje experimenteren met het inspreken van itempjes. In die 20 weken heb ik uitgebreid kennis gemaakt met Pro Tools en zodoende had ik ook wat kleine sketches voor Arjen Grolleman gemonteerd die goed bevielen.
Op de helft van m’n stage kreeg ik de kans om DJ’s die ziek of afwezig waren te vervangen en soms aan te schuiven tijdens een uitzending van Avondland, waar meteen een duidelijke klik tussen mij en Arjen Grolleman naar boven kwam. Richting het einde van mijn stage zag ik er enorm tegen op om Kink FM te verlaten, maar een paar weken voor het einde (en nog talloze schoolverslagen in het vooruitzicht) kreeg ik een contract aangeboden.
– Wat heb je aan je studie nu je bij Kink FM werkt?
In verband met mijn baan bij Kink FM ben ik ook meteen per direct met m’n opleiding gestopt. Diverse reacties uit mijn omgeving waren: ‘zal je dat nou wel doen’ en ‘wat ontzettend zonde!’, maar laten we eerlijk wezen. Het was een MBO-opleiding gebaseerd op audiovisuele techniek in een gebouw wat de charme had van een gemiddeld kraakpand en daadwerkelijk veel radio-ervaring deed je er natuurlijk niet op. Dus mijn eerste reactie was meteen, terwijl met bloeddoorlopen ogen het kwijl van m’n kin droop: ‘waar kan ik tekenen?’
– In ‘Avondland’ neem je soms extreme stellingen in. Ben je in het echte leven ook zo?
Ik vind niet dat ik zozeer extreme stellingen inneem, maar dat ik gewoon eerlijk ben. Als je jezelf dagelijks op je vingers moet tikken omdat je niet objectief of genuanceerd genoeg bent dan kan je in een programma als Avondland niet presteren. Nuance is op zo’n moment dodelijk. Naast het feit dat het saaie radio oplevert, zullen luisteraars ook minder snel reageren op datgene wat je zegt.
In het ‘echte leven’ ben ik gewoon mezelf, net als op de radio. Ik ga niet een complete radio persoonlijkheid/stem uitschrijven op papier omdat ik denk dat ik daarmee eventueel succesvol zou kunnen zijn. Als tijdens een gezellige verjaardag, terwijl iedereen zit te genieten van z’n appeltaartje, me een foute grap te binnen schiet zal ik mezelf echt niet inhouden omdat ik dan zogenaamd ineens de ideale schoonzoon moet zijn. Niet dat ik op vrijdagavond, op de bank met m’n vriendin, de ene na de andere poep-en-pies grap eruit gooi, maar je begrijpt wel wat ik bedoel.
– Wat moet de luisteraar van ‘Avondland’ voor een gevoel krijgen wanneer hij of zij naar jullie luistert?
Het gevoel dat ze blij moeten zijn dat ze getuige zijn van de uitzending die op dat moment plaatsvindt. Dat klinkt misschien nogal wat melodramatisch, maar wat voor mij het ultieme compliment is, is als mensen tegen me zeggen: ‘Ik ben blij dat ik toch nog inschakelde want ik had dat ene fragment of die ene discussie niet willen missen’. Als mensen het gevoel krijgen dat ze mee willen praten over datgene wat op dat moment gebeurt, ben ik tevreden. Ik zal in ieder geval niet snel proberen luisteraars mee te nemen op een emotionele trip langs de muziekgeschiedenis. Dat is iets wat ik gewoon overlaat aan Arjen Grolleman, die daar in tegenstelling tot mij, wél geniaal in is.
– Kink FM is sinds begin dit jaar bezig om het marktaandeel te vergroten. Wat vind je van de plannen en denk je dat het gaat lukken?
Als kabelstation zal je naarmate de tijd vordert erachter moeten zien te komen waar het plafond is wat betreft de luistercijfers en het marktaandeel. De wijzigingen die het afgelopen half jaar stapsgewijs zijn ingevoerd hebben Kink FM in mijn ogen tot een toegankelijker en beter luisterbaar station gemaakt. Natuurlijk zal je een bepaalde groep trouwe luisteraars wegjagen met het wijzigen en sleutelen aan het format van de zender, maar dat zal je altijd blijven houden om daar vervolgens weer een andere, nieuwe groep voor terug te krijgen.
Ik heb enorm veel vertrouwen in het team van Kink FM als ik zie wat voor passie in het station wordt gestoken op een dagelijkse basis. Het gloednieuwe jinglepakket alleen al is goed genoeg voor een spreekwoordelijke erectie van een paar uur. Je ziet ook dat Kink FM enorm groeit dankzij de betrokkenheid van een nieuwe generatie radiomakers die bij ons binnenkomen via de Klas van 24 van de Veronica Radioschool. Van de Klas van 24 van vorig jaar zijn al meerdere mensen onder gebracht bij radiozenders als 3FM, Q-music en inderdaad: Kink FM. Eind augustus komt er weer een gloednieuwe lichting en ik ben erg benieuwd wat daar tussen zit.
– Een hoe grote radionerd ben je?
Gigantisch. Inmiddels zijn de obsessieve trekjes wel wat afgenomen mede dankzij het feit dat ik er nu veel minder tijd voor heb, maar er waren vroeger dagen dat ik niks anders deed dan radio luisteren en ‘bestuderen’. Van het verzamelen van hitlijsten naar het opnemen van uitzendingen op cassettebandjes tot het bellen naar radioprogramma’s om mijn mening te ventileren. Wat ik al zei, het is inmiddels iets afgenomen, maar ik download verder nog steeds dagelijks talloze Amerikaanse radio programma’s om die in de totaal vier uur durende treinrit te beluisteren en als leermateriaal te aanschouwen. Voor de rest houd ik natuurlijk nog steeds alle radiofeitjes en nieuwtjes in de gaten, maar dat zal uiteraard nooit verdwijnen.
– Welk type radio maak je het liefste?
Als ik heel eerlijk ben zou ik weleens binnen een talkradio format willen presenteren. Helaas is daar op dit moment in Nederland nog steeds geen markt voor en ik zie dat ook nog niet zo snel gebeuren. Godzijdank biedt Kink FM mij genoeg kansen en mogelijkheden om radio te maken in een creatieve en vrije omgeving met daarbij ieder uur een playlist waarvan gewoon 90% van de platen steengoed is en dus geen irritatiefactor worden tijdens je werk.
Ik weet dat het als een enorm cliche klinkt, maar interactie met de luisteraar vind ik ook zeer belangrijk. En dan niet in de trant van: ‘hey, ga je nog lekker stappen vanavond? SMS naar 2222!’, maar daadwerkelijk telefoongesprekken over het gespreksonderwerp van dat moment zodat je in ieder geval kan hóren wie de mening geeft en hoe hij/zij klinkt. Het interesseert mij echt geen reet of Ed uit Zoetermeer die avond naar Bob’s Saloon gaat.
Het type radio wat ik graag maak zou je kunnen omschrijven als personality radio met daarin ruimte voor meerdere co-hosts. Tegenwoordig staan sidekicks/co-hosts of hoe je ze ook wel noemen nogal in een slecht daglicht onder de term ‘lachzakken’, maar in mijn ogen valt of staat een personality show door de sidekicks. Er moet een bepaalde chemistry in de lucht hangen waardoor iedereen elkaar goed aanvoelt en aanvult. De meeste mensen zullen sidekicks bestempelen als een stelletje olijk-kijkende dikkerds die om ieder woord van de DJ in lachen uitbarsten, maar zo zit het echt niet in elkaar.
Daarom is de chemie tussen mij en Arjen Grolleman ook erg leuk, omdat we elkaar prima aanvoelen wat betreft radiomaken. Hij voelt aan wanneer ik met iets leuks probeer te komen en andersom is het net zo. Voor de rest hebben Arjen en ik ook 9 van de 10 keer een compleet andere mening over een bepaald onderwerp waardoor je al snel in een situatie belandt waarbij je elkaar wilt aftroeven met leuke argumenten.
– Wat zou je doen: je huidige baan bij Kink FM of in de avond op Q-music?
Op dit moment zie ik mijzelf absoluut niet werken voor een andere zender dan Kink FM en laten we eerlijk wezen.. bij welke andere zender zou ik in hemelsnaam passen? Ik heb ook persoonlijk totaal geen affiniteit met een andere Nederlandse radiozender. Ik heb bewondering voor wat ze in Nederland aan het proberen zijn met het van oorsprong Belgische merk Q-music, maar ik zie mezelf echt niet die eindeloze, geforceerde vrolijkheid uitstralen 5 dagen in de week terwijl je niks van jezelf kwijt kan.
Als je dit voorlegt aan een DJ van zo’n desbetreffende radiozender zeggen ze allemaal dat ze het zó geweldig vinden en zo’n enorme uitdaging om binnen die 20 seconden spreektijd die ze hebben te proberen de juiste sfeer neer te zetten en over te brengen. Maar mijn theorie is dat ze dat zichzelf continu proberen wijs te maken om te voorkomen dat ze zichzelf iedere avond in slaap moeten huilen.
– Heb je ooit wel eens een enorme blunder gemaakt op de radio?
Natuurlijk zijn er wel eens fouten geweest of dingen die ik beter aan had kunnen pakken, maar de meeste blunders beperken zich tot het instarten van de verkeerde plaat of jingle. Niks wereldschokkends in ieder geval.
Het spijt me.
– Naar welke programma’s luister je graag op de radio?
Het programma waar ik vroeger alleen maar naar luisterde en als een soort dagelijks ritueel beschouwde was toch wel Jensen In de Ochtend uit de oude Veronica FM periode met Edwin Ouwehand, Jeroen Kijk in de Vegte en Jan Paparazzi. Iedere dag was het een verrassing wat er zou gaan komen die ochtend. Van hilarische verhalen of interviews tot aan onverwachte, gestoorde telefoongesprekken met bellers. Naar Robert Jensen luisterde je ook niet voor de muziek, maar voor hem en z’n team. Tot op de dag van vandaag vind ik het een gemis dat hij niet meer op de Nederlandse radio te beluisteren is.
De enige programma’s waar ik rond die periode nog naar geluisterd heb waren de nachtuitzendingen van Giel Beelen, ‘Bad Boyz’ met Bas van Teylingen en ‘Eddo in de Ochtend’ met Edwin Ouwehand en Joost Buitenweg, die rond 2003 in de ochtend zaten op Yorin FM. Niet veel mensen zullen het zich herinneren, maar het was bij vlagen briljante radio. En als je aan het begin van je ochtendshow de theme tune van The Godfather draait kan je bij mij überhaupt al niet meer stuk.
Voor de rest luister ik vrijwel dagelijks naar Amerikaanse ochtendshows zoals The Howard Stern Show en Opie & Anthony. De manier waarop in Amerika ochtendshows worden geproduceerd en gepresenteerd is zo’n enorm verschil met wat wij kennen hier in Europa. Het draait allemaal om personality radio, wat mij enorm aanspreekt. DJ’s die alles met hun luisteraars delen en daardoor een soort soap-effect creëren waardoor je eigenlijk geen uitzending meer wil missen. In Nederland wil dit soort radio nog niet echt aanslaan en genoeg luistercijfers genereren, wat ik erg jammer vind. Waarom mensen anno 2006, een tijd waarin iPod’s en andere persoonlijke gadgets de wereld overheersen, nog steeds zichzelf afhankelijk maken van de radio voor een portie muziek is mij een raadsel.
Maar aan de andere kant is dat natuurlijk ook wel weer de redding voor Kink FM, aangezien wij het natuurlijk moeten hebben van die ene groep luisteraars die met een hart vol liefde voor alternatieve muziek ons uitzoekt om nieuwe muziek te ontdekken.
– Van welke muziek hou je?
Ik kan enorm genieten van loeiharde punkrock, maar een prachtige CD van Ennio Morricone zet ik ook gerust regelmatig op. Wat dat betreft zit ik gelukkig goed op m’n plek bij Kink FM.
– Wat wil je nog bereiken op radiogebied?
Op dit moment ben ik erg tevreden en gelukkig met wat ik tot nu toe bereikt heb in mijn prille radiocarriere, maar als je zou vragen naar mijn ‘ultieme natte droom’ dan ga ik toch voor een succesvolle ochtendshow met een creatief team binnen een niet al te strak format. Ik zie wel wat er gaat gebeuren in de toekomst, maar op dit moment kan ik me niet indenken dat ik Avondland snel ga verlaten. Daar is het veel te leuk voor. Één ding weet ik wel; mocht ik ooit jammerlijk falen in de radio business, dan wordt het voor mij gewoon onkruid wieden voor de rest van m’n leven.