Gertjan van Stralen is geboren op 11 december 1975 in Leeuwarden. Net als zoveel radiomakers was de interesse voor radio er al op jonge leeftijd. In Leeuwarden werkte hij een paar jaar bij de ziekenomroep tot hij in 1995 naast zijn studie aan de slag ging bij de Groninger stadszender OOG Radio. Gertjan was in 1999 voor het eerst op een commercieel radiostation te horen, Rebecca Radio. Een jaar later, na een korte onderbreking in het radiowerk, ging hij naar Radio Flevoland.
Na een jaar Radio Flevoland kwam er in 2001 een plek vrij in de dagprogrammering van Radio Noord. Daar is Gertjan momenteel dagelijks te horen met een eigen radioprogramma en op TV Noord presenteert hij wekelijks een muziekprogramma. Daarnaast is hij ook vormgever van Radio Noord en af en toe voiceover op tv. Ook heeft hij nog één grote hobby, Gertjan FM, zijn eigen radiostation op internet.
– Na een paar jaar ziekenomroep ben je bij OOG Radio gaan werken, wat heb je daar gedaan?
Vooral heel veel presenteren, vlieguren maken. Maar ook koffie halen, muziek uitzoeken, de nonstop muziek schuiven (waar je nu een pc voor hebt) en zelfs de weinige planten water geven. OOG bestond toen uit een kleine club DJ’s die overdag radioprogramma’s maakte voor met name jongeren (in de avonduren was er ruimte voor doelgroepenprogramma’s). In de paar jaar dat ik er gewerkt heb, heb ik bijna elk programma wel eens gepresenteerd. Wie welk programma deed, hing vooral af van collegeroosters.
De leukste shows waren de ochtendshows, de vrijdagavondshow en het studentenprogramma. We draaiden heel veel muziek en wisselden dat af met korte op de stad gerichte info. Het station werkte met een kleine club mensen die met veel passie bezig was. Een groot deel van de mensen die er toen werkte, heeft ook in de radio- en telvisiewereld een baan gevonden.
– Hoe ben je bij Rebecca terecht gekomen?
Heel simpel: door te solliciteren. Op dat moment, het was begin 1999, ging Rebecca de programmering uitbreiden. Er was al wel een gepresenteerde ochtendshow, maar er moesten meer programma’s komen, dus zochten ze mensen. Ik heb, net als heel veel mensen, een bandje gestuurd en werd vervolgens uitgenodigd voor een gesprek. Op 17 mei 1999 presenteerde ik voor het eerst een programma bij Rebecca.
– Hoe was het om een middag programma te maken op Rebecca Radio?
Het was erg leuk om een bij Rebecca te gaan werken. Het was een verademing om –in tegenstelling tot OOG- met werkende apparatuur aan de slag te kunnen in een professionele omgeving. Ik presenteerde samen met de toenmalige programmaleidster ‘Rebeccarazzi’, een na-het-werk-programma waarin nieuws en muziek elkaar afwisselden. We hadden erg veel plezier samen, vooral op de momenten dat de schoonmaakster binnenkwam of er naast de studio heipalen werden geslagen.
– Wat was de dan de reden van je vertrek ?
Ik ben vertrokken omdat Rebecca en ik uiteindelijk minder goed bij elkaar pasten dan dat we in eerste instantie dachten. Toen ik ben aangenomen zijn er afspraken gemaakt over een training die ik zou volgen. Dat ben ik gaan doen, maar al voor ik daar goed en wel mee klaar was, sprak één van de aandeelhouders zijn veto uit en ik kon van de zender verdwijnen. Een vervelend moment als wordt gezegd dat je kunt vertrekken.
– Rebecca heeft inmiddels een complete metamorfose ondergaan. Wat vind je nu van het station?
Ik luister bijna nooit en kan er dus ook niet echt een oordeel over geven. Een zender met alleen maar classic rock heeft niet echt mijn voorkeur, onder welke naam die dan ook uitzendt. Ik houd van variatie in muziekstijlen. Die vind ik daar te weinig als ik wel eens langszap.
– Bij Radio Flevoland heb je een jaar gewerkt, wat heb je daar allemaal gedaan?
Ik heb een middagprogramma gepresenteerd, ‘Goeiemiddag Flevoland’. Elke werkdag van half twee tot vier, een muziekprogramma met een praatje en een plaatje. Daarnaast deed ik ’s ochtends de productie van het programma ‘Zet ‘m op Bob’ (later ‘Espresso’), toen gepresenteerd door Bob van Beeten. Ook heb ik nieuws gelezen, af en toe verslaggeving gedaan en mij met muziek en vormgeving bezig gehouden.
Minder leuk aan Radio Flevoland was de steeds veranderende wind die er waaide. Er werd om de haverklap van alles aan de programmering veranderd. Was gekozen voor een bepaalde koers, dan werd drie maanden later alweer van die koers afgeweken. Maar de collega’s waren erg leuk, met een aantal heb ik nog steeds contact.
– Tegenwoordig werk je bij RTV Noord, onlangs ben je van de middag naar de ochtend verhuisd, waarom?
Ik werk nu bijna vijf jaar bij RTV Noord. Tot voorkort was mijn belangrijkste taak het presenteren van De Muziekfabriek tussen twee en vijf ’s middags. Op een bepaald moment is het prettig om eens iets anders te gaan doen, je bakens te verzetten. Omdat ook een aantal andere mensen van plek veranderen, kan dat nu bij hetzelfde radiostation: toen de kans voorbij kwam om naar de ochtend te verhuizen, heb ik die gegrepen.
– Je presenteert ook een tv programma, wat komt hier allemaal bij kijken?
Veel. Ik ben gewend om in de middag in mijn eentje drie uur radio te maken. Bij het tv-programma dat ik presenteer zijn veel meer mensen betrokken: dat was wel even wennen. Iedereen moet een bepaald onderdeel van het proces voor z’n rekening nemen en je bent dus afhankelijk van elkaar. Dat is anders als je in je eentje werkt, zoals eerder in De Muziekfabriek op de radio. Het tv-programma bestaat uit clips en interviews: we laten voornamelijk nieuwe clips voorbij komen en elke week praat ik met artiesten.
– Je bent ook nog vormgever en muzieksamensteller bij Radio Noord?
Klopt. Ik zoek voor het nieuwsprogramma tussen zes en negen ’s ochtends muziek uit en maak ook muzieklijsten voor mijn programma tussen tien en twaalf. Daarnaast maak ik als vormgever promo’s en jingles voor Radio Noord. Je zult mij dus niet horen klagen over een gebrek aan afwisseling in mijn werk.
– Wat maakt radio (en televisie) voor jou zo leuk?
Wat ik het mooie vind aan radio, is de eenvoud ervan. Er is maar weinig nodig om een leuk radioprogramma te maken. Ik houd ook van het persoonlijke van radio, dat ik heel dicht bij een luisteraar kan komen die op dat moment gewoon met z’n werk, z’n hobby of het huishouden bezig is. Radio is een heel krachtig medium, zeker in een provincie als Groningen waar een heel groot deel van de bevolking naar Noord luistert.
Radio Noord is een station dat diep geworteld is in de Groninger samenleving. Luisteraars zijn heel direct betrokken bij het station, laten duidelijk weten wat ze wel en niet leuk vinden. Het bijzondere aan televisie vind ik de impact die een uitzending heeft: op de gekste plekken (van zwembad tot kroeg tot supermarkt) word ik dan aangesproken over iets wat ik op tv heb gedaan of gezegd.
– Je hebt ook een eigen internet station, waar haal je toch de tijd vandaan?
Gertjan FM is een uit de kluiten gewassen hobbyproject. Sommige mensen vinden het leuk om in hun vrije tijd met een sport of een postzegelverzamling bezig te zijn, ik kies voor bezig zijn met muziek en radio en sleutelen aan websites op internet. Ik ben typisch zo’n klassiek voorbeeld van iemand die van z’n hobby z’n werk heeft gemaakt en het is me nog niet gelukt om een nieuwe hobby te vinden.
– Naar welke radiostations / muziek luister je zelf en wat zijn je favoriete deejays?
Ik ben een echte zapper als het om radio gaat, ik wil zoveel mogelijk verschillende radiostations meepikken. Ik luister regelmatig naar andere regionale omroepen en Amerikaanse radiostations via internet, ik houd in de gaten wat commerciële stations in Groningen doen, maar ook probeer ik Radio 2, Veronica, Radio 1 en 3FM mee te pikken. Ik luister graag naar bv. Rob Stenders, Frits Spits, Gerard Ekdom, Bart van Leeuwen, Jurgen van den Berg.
– Wat wil je in de toekomst nog bereiken?
Een vastomlijnd toekomstplan heb ik niet. Een collega van Radio Noord viert deze zomer zijn 30-jarig jubileum als presentator. Ik kan alleen maar wensen dat ik zolang met radio bezig kan zijn, voor of achter de schermen.