Arlo van Sluis wordt in 1971 geboren op de grens tussen België en Nederland. Al vroeg komt hij in aanraking met muziek en dat betekent dat de pick-up van zijn vader eraan moet geloven. Op zijn achtste begint hij plaatjes aan elkaar te mixen en op zijn vijftiende krijgt hij ervoor betaald wanneer hij in de plaatselijke discotheek achter de draaitafels staat. In 1991 gaat hij voor twee jaar naar Spanje om daar de mensen te vermaken met goede muziek. Terug in Nederland begint hij bij Radio 538.
In 2000 gaat hij weg bij Radio 538 om een dagelijks programma te maken tussen 10 en 13 uur op Noordzee FM. 1 april 2004 stapt hij op zonder dat hij een nieuwe zender heeft. In juli van dat jaar komt het goed, want hij mag aan de slag bij Radio Veronica. Sinds september dit jaar is hij ook daar gestopt en wederom heeft hij geen nieuw station gevonden om voor te presenteren.
– Je bent gestart bij Radio 538 op het moment dat die zender nog in het beginstadium zat. Hoe was dat?
Dat was leuk! Lekker piratensfeertje. Was ook het eerste radiostation waar ik ooit werkte, dus voor mij een goede leerschool. Omdat alles lekker klein was opgezet, kreeg je ook als programmamaker met alle onderdelen van het radiostation te maken. En de sfeer was top! Echt leuke tijd.
– Dacht je vanaf het begin al dat Radio 538 zo succesvol zou worden zoals het nu is?
Ja, want de mensen die bij 538 aan het roer stonden, hadden natuurlijk wel verstand van zaken. Harding kan je wel om een boodschap sturen. Later ook De Zwart, die man is zo super gedreven, dat moest wel goedkomen. Er is hard geknokt voor de etherfrequentie en daarna ging het snel.
– In 2000 gooide je het roer om en stapte je over naar Noordzee FM. Waarom maakte je die keuze?
Bij Radio 538 waren er teveel DJ’s en dan heb je als programmamaker niet zo’n sterke onderhandelings-positie. Bij Noordzee kon ik een goede deal krijgen. En in het begin was Noordzee ook echt een station met groeikansen. In de periode voor Jensen/Gordon hadden ze alles goed op de rit. Duidelijke doelgroep, duidelijke uitstraling, leuk team en goede leiding. Daar was echt niets mis mee. Voor de buitenwereld was Noordzee alleen niet zo sexy als Radio 538, daarom werd die keuze niet altijd begrepen, haha…
– In april 2004 vertrok je bij Noordzee FM. Hoe heb je de periode bij dat station ervaren?
Tja, ik vond het persoonlijk allemaal niet zo vreemd wat er daar gebeurde. Erik had een plan: veel muziek en een paar spraakmakende speerpunten op de dag, met als thema ‘Entertainment’. Dat is natuurlijk helemaal geen slecht plan. Voor het zelfde geld had het gewerkt. Maar het pakte anders uit. Dus ik heb die periode niet als vervelend ervaren. Da’s is gewoon een kwestie van professioneel werken. Sommige programma-makers liepen daar dag-in-dag-uit te klagen. Dat werkt dus niet. Toen ik het uiteindelijk echt zat was ben ik gewoon opgestapt. De reden van mijn vertrek bij Noordzee was dat ik programma moest gaan maken met Sjaak Bral. Er zijn grenzen…
– Waarom heeft Noordzee FM de verwachtingen nooit waar kunnen maken?
Ik denk persoonlijk dat het een ‘alles-of-niks’ situatie was. Het had echt allemaal wel kunnen werken met die entertainment-formule. Noordzee moest iets doen. De etherherverdeling zou de dood van het oude Noordzee geweest zijn, dus tijd voor een radicaal nieuw plan. Misschien was het beter geweest om ook meteen de naam te veranderen. En het was wel erg ‘TV-zonder-beeld’ op het laatst. Radio is toch iets wat je aan radiomensen moet overlaten. En er liepen wel héél veel televisieredactiemensen rond bij Noordzee.
– Even later begin je bij Radio Veronica. Waarom sprak dat station je aan?
Bij Veronica proef je de radiogeschiedenis. Echt een station met gevoel voor radiomaken, en uiteraard een bulk aan ervaring. Er werkten ook veel mensen die ik al kende, dus dan is het vooral leuk. En het is ook een beetje toevallig gegaan. Keertje invallen, en van het één kwam het ander. Plus het feit dat Uunco iemand is die met een gigantische vakkennis met radio bezig is.
– Je bent inmiddels weer gestopt bij Radio Veronica. Waarom?
Tijdgebrek. Ik ben vijf dagen in de week met inspreken bezig, en in het weekend sta ik vrijdag- en zaterdagnacht te draaien. Verder ben ik bij nog een aantal zakelijke initatieven betrokken. Allemaal erg leuk om te doen, maar niet te combineren met een radioprogramma tussen 9 en 12 op zaterdag- en zondagochtend.
– Wil je nog terugkeren op de landelijke radio?
Wie weet. Als er zich een mogelijkheid voordoet, zal ik het zeker overwegen, maar dan moet het wel echt iets interessants zijn. Ik wil er dan ook wel voor kunnen gaan, want een beetje invallen werkt volgens mij ook niet. Je moet wel weten waar een station voor staat en mee bezig is. Een week heeft maar 7 dagen van 24 uur, en ik wil vooral dingen doen waar ik plezier in heb. Maar als er een leuk station een leuk tijdslot aanbiedt, dan ben ik daar best voor te porren.
– Elke werkdag ben je te horen als voice-over van Big Brother. Hoe gaat het inspreken in zijn werk?
Normaal gesproken loop ik de studio in, ligt er een tekst klaar, druk de technicus op START en ga ik inspreken, of de teksten moeten dan nog gemaakt worden. Dan moet je alles bij elkaar zoeken, en meestal stukje voor beetje inspreken. Wel leuk, omdat ik me dan overal nog een beetje mee kan bemoeien, haha.
BB is een leuk project, omdat er vrijwel niets vooraf te plannen is. Je bent afhankelijk van wat er in het huis gebeurt en dat maakt het een beetje spannender dan ‘normale’ televisieprogramma’s.
– Waar moet een goede voice-over volgens jou aan voldoen?
Het belangrijkste van een voice-over is de regisseerbaarheid. Een regisseur heeft een bepaald idee, en dat moet jij als voice-over vertalen in een bepaald geluid. Als een regisseur zegt: ‘Doe het nu eens een seconde sneller, met iets meer gevoel en aan het einde iets meer selling, zonder dat het vriendelijker wordt en de klemtoon meer op het woordje fiets’, dan moet je daar wel mee uit de voeten kunnen. En een beetje goede stem help ook wel, haha…
– Wie vind jij goede voice-overs?
Goed en slecht is een beetje relatief begrip in voice-over land. Je kunt pas zeggen of een stem goed is, als je veel met hem/haar werkt. Iedereen met een beetje goede stem krijgt het er wel op, maar je bent pas goed als de klant na twee takes zegt: dit was oké! Als je een slechte commercial hoort, wil dat niet zeggen dat het inspreker slecht was. Misschien heeft het hele studioteam wel zitten prutsen. In Nederland worden 80% van de commercials en voice-overs gedaan door ongeveer 10 mensen. Die zijn dus goed. Vul zelf het lijstje maar in.
– Wat wil je in de toekomst nog doen?
Gewoon lekker door blijven gaan met wat ik aan het doen ben. Je hoort het niet vaak mensen zeggen, maar ik ben dik tevreden met hoe ik kan leven op het moment. Mijn ambitie is: binnen de dingen die ik nu doe verder groeien. En met mooi weer op het terras van mijn strandhuis zitten…