In gesprek met: Jan-Willem Roodbeen [Radio 2]

Jan-Willem Roodbeen wordt geboren op 20 maart 1977. In 1991 begint hij met het maken van radio bij diverse lokale omroepen. Acht jaar later wordt hij stationsstem van Nederland 2 en is hij te horen als voice-over in verschillende programma’s. In die periode maakt hij ook zijn landelijke radiodebuut bij Radio 5 en als invaller op Radio 2.

Sinds 1 september 2003 is hij elke zondagavond te horen op 3FM met X-Noizz. Ook heeft hij de functie van eindredacteur bij de EO op 3FM en het televisieprogramma JONG. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de radio en tv programma’s van de EO Jongerendag. Vanaf 4 september presenteert hij De Gouden Greep op Radio 2, elke werkdag tussen 19 en 20 uur.

– Sinds 4 september heb je de presentatie van De Gouden Greep overgenomen van Tom Herlaar. Hoe moeilijk is het om hem te vervangen?
De Gouden Greep is voor mij geen onbekend programma. Toen Ron Stoeltie het nog presenteerde viel ik al regelmatig in. Ik hoefde dus niet echt te wennen. Het voelde de eerste week alleen nog wel een beetje alsof ik inviel.

– Wat merken de luisteraars van de wijziging?
Het programma draait nu meer om ‘hoe was je dag’. Via de site schrijven luisteraars over hun belevenissen en geven ze een cijfer aan hun dag. Het gemiddelde van hun cijfers maakt het dagcijfer. De slogan ‘het leukste muzikale afspraakje’ is verdwenen. Daarnaast is mijn manier van presenteren anders dan die van Tom dus daar zullen luisteraars wel even aan moeten wennen. Het tempo ligt wat hoger.

– Je bent op zondag ook op 3FM te horen met X-Noizz, terwijl dat eigenlijk een rustdag behoort te zijn. Is dat niet raar?
Het is ook een enorm rustgevend programma hoor, haha. Helaas wordt nog veel gedacht dat geloven een synoniem is voor regeltjes waar je je aan moet houden. Ik vind belangrijk om een dag in de week even los te komen van de dagelijkse dingen en de zondag is een super relaxte dag, waarop je even toekomt aan andere dingen en familie en vrienden bezoekt. Vanaf een uur of vijf ben ik echt met m’n programma bezig voor de laatste voorbereidingen. Om verder uit te rusten gebruik ik de maandag. 🙂

– Op Wikipedia staat dat je gaat stoppen met X-Noizz. Klopt dat?
Ja, dat klopt. De Gouden Greep is een dagelijks programma op alle avonden en X-Noizz is ook ’s avonds. Ik ben ook graag nog een keer thuis. Miranda van Holland neemt het programma per 1 oktober over. Dan verandert de zondagavond op 3FM.

– In X-Noizz is veel nieuwe muziek te horen, terwijl in De Gouden Greep juist oudere muziek centraal staat. Wat vind je zelf het leukste?
Muzikaal is het inderdaad niet te vergelijken, maar het spreekt me allebei aan. De Gouden Greep is wat braver en X-Noizz behoorlijk stevig. Ik zal die muziek straks wel missen als ik met X-Noizz ben gestopt. Misschien dat ik dan iedere week een uurtje ga freaken op webradio of podcast.

– De EO is de grootste publieke omroep van Nederland qua ledenaantallen, maar heeft geen dagelijks programma op 3FM. Vind je dat niet jammer?
Ja absoluut, maar het heeft geen zin om daarover te zeuren. Uiteindelijk gaat het om de kwaliteit van de programma’s. We willen ons meten aan de dagprogramma’s en leggen de lat hoog. Dan is het een kwestie van tijd en het juiste moment.

– Wat is het werk van een eindredacteur van de EO programma’s op 3FM?
Ik geef leiding aan het team en geef sturing aan de invulling van de programma’s. Daarnaast maak ik deel uit van de 3FM zenderredactie en denk mee in projectgroepen, zoals de eerste Seriouss Request en andere acties.

– Je werkte ook mee aan programma’s als JONG en de EO Jongerendag. Wat deed je precies?
Jong werd door een producent gemaakt en vorig seizoen heeft de EO besloten om het weer in ‘eigen huis’ te maken. Ik mocht leiding geven aan dat proces. We hebben het programma van de redactie tot en met de audio-nabewerking in ‘eigen huis’ gemaakt met een prima resultaat. Dit jaar wordt Jong doorontwikkeld naar een Nederland 3 format.

Twee jaar geleden kregen we de mogelijkheid om de EO Jongerendag live uit te zenden. Ik was verantwoordelijk voor de inhoud en ontwikkeling van het programmaformat. Het ging om  zeven uur live televisie. Het is dan weliswaar geen radio, maar wel één van mijn hoogtepunten. Sowieso een geweldig evenement met 35.000 jongeren.

– Het thema van de EO Jongerendag was dit jaar “Enter The Mystery”. Wat maakt het evenement voor jou zo bijzonder?
De sfeer en saamhorigheid. Denk dat er weinig plekken zijn waar 35.000 jongeren door twee agenten in toom kunnen worden gehouden. 🙂 Ook gaaf dat jongeren dus blijkbaar om meer geven dan alleen het nieuwste mobieltje en scooters. Op zo’n dag merk je dat geloof kracht geeft.

– In jouw leven heb je eigenlijk alleen maar voor de publieke omroep gewerkt. Heb je nooit de behoefte gehad om over te stappen?
Haha, jawel hoor. Bij de publieke omroep heerst een enorme overlegcultuur. Als een goed idee voor de zoveelste keer op een bureau strandt heb ik het daar wel mee gehad. Bij een commercieel station is dat wat slagvaardiger georganiseerd. Daar dient iedereen hetzelfde doel. Dat is aan de andere kant natuurlijk ook wel weer saai.

De Publieke Omroep is uniek in veelzijdigheid. Het gaat er niet alleen om geld en er is ruimte voor projecten die misschien geen geld opleveren maar wel een bijdrage leveren aan de maatschappij. Ik hoop dat de Publieke Omroep nooit verdwijnt. Tot nu toe heb ik er nog geen jaar alleen hetzelfde gedaan en dat past bij me.

– Wat vind jij de beste (christelijke) nummers ooit gemaakt?
Wat een rotvraag, haha. Heb je even? Dat wisselt per dag. Op dit moment speel ik onder andere John Legend – Save Room, Muse – Sing For Absolution, Trijntje Oosterhuis – De Zee, MuteMath – Control, Skillet – Rebirthing, Marvin Gaye – What’s Going On.

– Er is veel te doen over de Publieke Omroep. Hoe ziet jouw ideale omroepbestel eruit?
Los van of het haalbaar is zou ik minder omroepen willen die duidelijker ergens voor staan. Ik vind veel omroepen nu een eenheidsworst en dat is jammer, want juist de verscheidenheid maakt de publieke omroep uniek. De politiek zou zich voor een lange termijn moeten binden aan een invulling van de omroep en daar de middelen voor vrij moeten maken. Door onduidelijkheid over de toekomst wordt het alleen maar lastiger om plannen te maken en te investeren in mensen en programma’s. Ik hoop dat de Publieke Omroep weer snel op lange termijn kan gaan denken. Daar wordt het beter van.

– Wat wil je in de toekomst nog doen?
Een ochtendprogramma op de radio!