In gesprek met: Jos Eggink [Wild FM]

Jos Eggink wordt geboren op 17 oktober 1984 in Apeldoorn. Na een aantal jaren zolderkamerradio, werkte Jos voor een aantal lokale omroepen, waaronder de lokale omroep in Apeldoorn, Deventer en Almere. In 2006 verhuist Jos, om dichter bij zijn studie Communicatiewetenschappen in Utrecht te wonen (“erg onlogisch, ik weet het”) naar Amsterdam, waar hij Wild FM voor het eerst hoorde.

Niet lang daarna besloot hij een demo te sturen, waarna Jos een week later uitgenodigd werd. Precies 5 dagen later presenteerde Jos zijn eerste programma op Wild FM en nu, drie jaar later, werkt hij er nog steeds.

Je hebt Communicatie wetenschappen gestudeerd, wat heeft dat met radio te maken?

Niet heel veel, dacht ik. Radio is een passie, geen aangeleerd kunstje of hogere wiskunde. Hoewel ik het altijd belangrijk heb gevonden om mijn studie af te maken, dacht ik niet dat het me in de radiowereld ooit van pas zou komen. Bij Wild FM kreeg ik de kans om niet alleen radio te maken, maar me ook bezig te gaan houden met het proces eromheen. Sinds een jaar ben ik verantwoordelijk voor alle evenementen die Wild FM doet. Marketingcommunicatie en strategisch inzicht werden ineens belangrijk. Ik merk dat bij alles wat ik daarvoor doe, dus ik ben blij met mijn achtergrond.

Wat voor soort evenementen moeten we aan denken?

Als radiozender moet je daar zijn waar je doelgroep is; in het land, of in ons geval, in Noord-Holland. Ik probeer de concepten Wild on Tour (de deejays van Wild FM in kroegen en discotheken) en ons nieuwe concept Club Wild zo goed mogelijk door Noord-Holland te verspreiden. Het gaat mij hierbij om een unieke beleving; de DJ’s moeten doen wat het publiek wil en er moeten extra redenen zijn om bij die feestjes te zijn. Zo gaven we al eerder voor ongeveer 8000 euro aan kleding en parfums weg door het op het hoogtepunt van de avond uit het dak te laten vallen. Dat zijn dingen die bij blijven. Denk je eens in: je gaat naar een feestje, betaalt 15 euro, je ziet de beste DJ’s en je neemt voor 50 euro aan kleding of wat dan ook weer mee naar huis, dat is toch gaaf?

Zijn het alleen maar feestjes die je organiseert?

Nee. Er zijn veel gelegenheden waar je als radiozender bij moet zijn en zichtbaar moet zijn. Vieringen van belangrijke feestdagen in Noord-Holland bijvoorbeeld. Zo stonden we eerder op een afgeladen Waagplein in Alkmaar, waren we aanwezig bij veel kermissen en zijn we deze zomer weer te vinden voor vakantiegangers op Texel. Ook komt Koninginnedag er weer aan, dan ben je niet weg te denken als radiozender. De afgelopen jaren hebben we door middel van guerilla-marketing onszelf op Koninginnedag geprofileerd. Een DJ-bus, DJ’s erop en het feestje was er. Dit jaar wordt het groter. We zijn druk bezig met 1 van de pleinen in Amsterdam. Kijk, ik heb veel respect voor zenders als Radio 538 en SLAM!FM. Zij zijn gewoon rotsvast aanwezig in Amsterdam. Dat moet je niet willen beconcurreren, dus komen wij met een eigen, uniek evenement. Zo maken we de dag gezamenlijk tot een feest.

Terug naar de radio. Wat spreekt je zo aan bij Wild FM?

Wild FM is een zender in opbouw. We bestaan nog maar een jaar of 5 en dat is best kort. Ik denk dat Wild FM in die tijd al een unieke positie heeft weten te bemachtigen in het radiolandschap. We zijn toch een beetje de underdog, maar dat zorgt juist voor sympathie. Wij schakelen snel, begrijpen onze doelgroep en richten onze presentaties en acties hier op in. Natuurlijk maken we nog fouten, maar we leren. Samen komen we verder, met soms minimale middelen. Daarvan leer je improviseren. Niet alles is vanzelfsprekend, je baant je eigen weg. De inhoudelijke voorwaarde is hitradio. Minimaal gelul, de meeste hits. Dat is pittig, want je moet voor iedere korte spreek spitsvondig en to-the-point zijn. Je hele verhaal in een intro van 9 seconden. Ik hou daarbij van interactie. Als dat daar ook nog eens inpast, vind ik het helemaal een kick.

Heb je voorbeelden?

Absoluut. Ik vind Wessel van Diepen de absolute koning van hitradio. Stoer, strak, mysterieus en erg geestig. Ik luister graag zijn shows terug. Vooral de beginjaren van 538 met Ruud de Wild in de ochtend zijn uniek. Je hoort gewoon dat ‘ie nog niet wakker is, maar dan nog klinkt het cool. Ik vind, van de huidige generatie, Jurjen Gofers (SLAM!FM) een hele goeie jock. Strak uitgedachte spreeks, mooie uitspraak, goed gebruik van vormgeving. En Mark Labrand (Radio 538). Ik durf hem wel de prins van de strakke radio te noemen. Mooie opbouw in zijn presentaties, goeie stem en humor. Ja, en Evers natuurlijk. Die man weet hoe je een gelikt magazine maakt op de radio. Consistent. En dat is gewoon knap.

Van wat voor muziek hou je zelf?

‘Alles’ is afgezaagd om te zeggen, toch? Ik heb een lichte voorkeur voor house en dance, krijg er energie van. Ik draai ook regelmatig, dus ik hou het goed bij. R&B, niet te diep, vind ik ook erg lekker. Mag best een beetje cheesy zijn. Ik geloof ook erg in de combinatie van house en urban. Wat DJ Chuckie bijvoorbeeld doet is een goed voorbeeld. Zonder dat we het allemaal doorhebben, werkt die gast wel samen met P. Diddy, Will.I.Am en Lil’ John. David Guetta doet dat ook erg goed. Voor de relaxmomentjes en in de auto: Jack Johnson, Michael Buble, Robbie Williams, Keane. Heerlijk! Ik kan net zo genieten van onbekende muziek op 3FM, als van de hits.

Wat denk jij dat de toekomst is van radio?

Ik ben er, ik denk wij allemaal, niet bang voor dat radio snel verdwijnt. Het zit in onze natuur dat we verbonden willen zijn, verbonden met de actualiteit. iPods kunnen dat niet. Er zijn maar weinig mensen die zich niet kunnen identificeren met een radiostation. En in de toekomst wordt dat alleen maar makkelijker. Met de verlenging van de etherfrequenties is ook de deal gekomen om geld te investeren in digitale radio. Straks kan ieder radiomerk een aantal subzenders lanceren, eigenlijk wat iedereen al een beetje doet via internet, maar dan ook in de ether. Zo blijft, met een kleine technische aanpassing, radio beschikbaar waar je ook maar wilt. In de auto, op het bureau en tijdens het hardlopen. Hoe dan ook, radio en de interactiviteit daarvan, blijft mensen de motivatie geven om door te gaan.

Welke radiostations doen het goed, vind je?

Ik vind dat Radio 538 nog steeds erg goed snapt wat het overgrote deel van de luisterbevolking wil. Lachen met Evers, goeie acties en mooie sub-brands met Dance Department en Juize. SLAM!FM houdt zich, vind ik, binnen het moeilijke kavel ook nog steeds erg knap staande. 1 brok energie. 3FM is de wolf in schaapskleren. Ik denk dat zij in 2010 een ‘serious’ probleem gaan worden voor de huidige top, de DJ’s zijn toegankelijk, ‘the boys next door’. Ik denk dat Nederland van die stijl houdt. BNR Nieuwsradio mag van mij ook best aandacht krijgen. Scherpe programma’s, scherpe presentatoren. Zoals talkradio zou moeten zijn.

Denk je dat de huidige onwikkelingen in de politiek invloed zullen hebben op het Nederlandse radiolandschap?

Hoewel ik vind dat Plasterk de voorgaande jaren zich heeft ingezet om het bestel meer pluriform te maken, denk ik dat het goed is dat het kabinet is gevallen. Voor zover ik heb begrepen stond het op de planning om te kijken naar de uitbreiding van publieke frequenties. Ik hoop dat Van Bijsterveldt, als zij zich mag buigen over dat onderwerp, echt pas op de plaats maakt. Ik vind dat de publieke omroep, ten nadele van commerciele regionale en landelijke omroepen, teveel frequentieruimte heeft. Ik ben van mening dat zenders als Radio 2 en 3FM er zeker toe doen, maar er zijn publieke initiatieven waaraan ik erg twijfel

Wat wil je nog bereiken?

Ik realiseer me dat ik momenteel tot regionaal niveau ben gekomen. Daar ben ik al erg gelukkig mee. Daar had ik 10 jaar geleden nog niet van durven dromen. Bij Wild FM zit ik goed. Ik heb van Dave Leusink toch de kans gekregen om twee shifts op een dag te doen. Het is een leuke, eigenwijze club mensen met doorzettings- en uithoudingsvermogen.

Ik weet dat ik van radio hou en natuurlijk is het de ambitie van elke radiomaker om het maximale uit zichzelf te halen. Dat is in mijn ogen wel de stap van regionaal naar landelijk. Het is niet aan mij om te beoordelen of ik dat niveau heb. Ik zal er in ieder geval alles aan doen om voor het hoogst haalbare te gaan. Ik ben nu 25, zo goed als afgestudeerd, en ik geloof dat ik, of het nou voor of achter de microfoon is, de radiowereld voor mijn 67e niet gedag wil zeggen!

Jos Eggink

 

Kijk ook in het Dossier :In Gesprek Met.