Bijna driekwart van de Nederlanders is geabonneerd op een omroepblad. Het is voor de meeste mensen de belangrijkste bron voor de programma’s op radio en tv. Als die gegevens voor iedereen vrijkomen overweegt 20 procent het abonnement op de rtv-gids op te zeggen.
Uit een landelijke steekproef van Trendbox blijkt dat vooral lezers van de omroepbladen van de AVRO, TROS en KRO van plan zijn het abonnement te beeindigen, als ook andere bladen de gegevens gaan publiceren. Meer dan 60 procent van de ondervraagden blijft trouw aan zijn omroepblad.
Bijna 30 procent van de ondervraagden is het meest geinteresseerd in een programmablad als bijlage of magazine bij een dagblad. Van de dagbladabonnees die ook een abonnement op een omroepblad hebben, overweegt 35 procent de gids op te zeggen als hun krant met een gratis rtv-blad komt. Vooral lezers van De Volkskrant, De Telegraaf en de regionale dagbladen zijn hierin geinteresseerd.
Van de mensen die geen abonnement op een krant hebben zegt 14 procent dat een gratis rtv-gids aanleiding kan zijn een dagblad te kopen. In september bepaalde de Nederlandse Mededingingsautoriteit dat de omroepen het monopolie op de programmagegevens kwijtraken. Zij moeten die tegen betaling ook aan derden beschikbaar stellen. De NOS en de publieke omroepen zijn tegen de uitspraak in beroep gegaan. De Telegraaf verstrekt sinds enkele weken een gratis bijlage waarin de televisieprogramma’s naar genre zijn gerangschikt. De NOS en de publieke omroepen hebben de krant voor de rechter gedaagd. Zij vinden dat De Telegraaf het auteursrecht schendt.