Geweldchip kan een instrument zijn

Een geweldchip kan een instrument zijn om jongeren minder met gewelddadige beelden te confronteren. Maar enige zelfregulering door de tv zou ook op zijn plaats zijn. Dat zei minister Korthals van Justitie in een reactie op het rapport van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) over geweld.

Korthals is ervan overtuigd dat gewelddadige beelden op televisie van invloed zijn op het dagelijks leven. Volgens hem zou de anti-geweldchip voor de televisie (die het beeld automatisch uitschakelt bij donderend geweld) een preventieve rol kunnen spelen. Maandag kondigde staatssecretaris Van der Ploeg al aan dat de omroepen volgend voorjaar zelf maatregelen zullen nemen tegen uitzending van extreem geweld en seksuele uitspattingen op vroege uren van de dag.

De RMO constateert dat geweld in onze samenleving een groeiend probleem is. De Raad maakt zich vooral zorgen over plotselinge uitbarstingen van agressie, zogenoemd ‘ontladingsgeweld’. Dit gebeurt veelal onder invloed van alcohol en drugs. Toename van geweld in de privesfeer en door (vooral) allochtone jongeren verontrusten de Raad evenzeer.

De RMO pleit er verder voor agressie tegen politie-agenten en geweld tegen burgers die ingrijpen in ruzies en bij vandalisme zwaarder te bestraffen. Vergrijpen van minderjarigen dienen snel en overtuigend te worden beboet. Ook ouders moeten voor die vergrijpen aansprakelijk kunnen worden gesteld.

Staatssecretaris Vliegenthart van Welzijn onderstreepte de mening van de RMO over het geweld in onze samenleving. Ze zei dat in ons land jaarlijks vijftig kinderen om het leven worden gebracht. “Onder welke omstandigheden dat is gebeurd, hoe hulpverleningsinstanties daarop reageren en welke lessen eruit te trekken zijn, is nog lang niet duidelijk”, zei Vliegenthart. Ze kondigde aan hiernaar aanvullend onderzoek te laten doen.

Minister Korthals van Justitie stelde verder vast dat steeds vaker wapens worden gebruikt bij het slechten van ruzies. “Het is meer en meer een onheilspellende gewoonte onder met name mannelijke jongeren geworden om wapens bij zich te dragen. Zogenaamd om zichzelf te verdedigen. Een dwaze opvatting”, oordeelde hij. De minister kondigde aan dat ‘een dergelijke desastreuze wapenwedloop’ doorbroken dient te worden. “Liever bloedneuzen als conflicten uit de hand zijn gelopen dan ernstige verwondingen door messen of kogels.” (Eindhovens dagblad)

Gerelateerde berichten