“The sky is the limit” bij Wehkamp

Het begint met een exclusieve kerst-cd, thuis met de muis samen te stellen. Waar het eindigt, weet niemand. “The sky is the limit”, zeggen ze bij Wehkamp. Deze week ging op Wehkamps website www.wehkamp.nl een nieuw winkeltje open. Selekt-CD heet het.

Stel op die site je eigen cd samen met twaalf nummers en maak er een leuk hoesje bij met een zelfverzonnen titel. De prijs? 39,95 gulden.
Selekt-CD bevat nu zevenhonderd liedjes en muzieknummers. Op artiest, genre en titel kun je zoeken. ‘Genre: kerst’ bijvoorbeeld levert een lijst van 386 liedjes op. Van elk nummer is een fragment van dertig seconden te horen.

Heel veel Bach, maar ook Boney M., Bonny St. Clair en het Kamper Mannenkoor. Maar mooi geen White Christmas van Bing Crosby, toch de absolute hit in dit genre, en geen Happy X-Mas van John Lennon en Yoko Ono.Want multinationale platenmaatschappijen als EMI en Polygram laten het nog afweten. Die overwegen zelf via het Internet verzamel-cd’s aan te bieden. Niettemin verwachten ze bij Wehkamp volgend jaar minstens 100.000 en als het meezit 200.000 muzieknummers in het bestand te kunnen tanken. Onder meer van Dureco, Dino Music en Arcade/CNR/Koch, waarmee Wehkamp samenwerkt. Deze partijen betalen voor de rechten aan auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra, die zich in deze opzet kan vinden.  Waarom doet Wehkamp, sinds 1995 actief op Internet, dit? “Omdat de media volop in ontwikkeling zijn. Bijblijven is niet voldoende, we willen een voorsprong nemen”, verklaart directeur E. Laseur.

“De consument wil meer aan de knoppen zitten, zelf zijn product vormgeven. Selekt-CD is de eerste stap in die richting.” De muzikale boodschappenmand moet breed worden. Van Marianne Weber tot Astrud Gilberto. En van Bach tot Strauss. Want, zo erkent woordvoerder H. Oosterhuis: “Ons aanbod bepaalt of het een succes wordt. We hebben geen flauw idee hoe hard het gaat lopen. Maar onze verwachtingen zijn redelijk hoog gespannen.” (Eindhovensdagblad)

Gerelateerde berichten