Muziekstad Didam draait de knop om.

Enkele weken geleden meldde de RadioWereld dat de lokale omroep uit Didam commercieel ging. Na aanleiding van dit bericht “van het bestuurslid Edwin Ursinus” bleken er veel feiten niet duidelijk te zijn.

HitRadio Muziekstad vertelde ons verhalen waar niet veel van klopte, daarom zijn we op onderzoek uitgegaan, geruchten vertelde ons dat de omroep zelfs twee keer door de RDR (Radiocontroledienst) uit de lucht was gehaald maar de RDR kon dit niet bevestigen.

Na aanleiding hiervan en vragen bij de gemeente Didam is duidelijk geworden dan er ook lokale omroepen zijn die de regels aan hun laars lappen wat we zeer betreuren. Vandaag schreef de Gelderlander het volgende bericht.

De Didamse lokale omroep Muziekstad zendt al enige tijd niet meer uit.
De omroep heeft geen nieuwe plek kunnen vinden voor de zendmast en ook zouden er problemen zijn om voldoende inkomsten bijeen te krijgen. De mast op het dak van cooperatie Agruniek kan niet langer worden gebruikt omdat de zender het luchtverkeer stoort. Op voorspraak van de Didamse wethouder Ted Kok zou de zendmast op het politiebureau kunnen worden geplaatst, maar daarvan heeft de lokale omroep geen gebruik gemaakt.

Kok zegt zich verder niet meer in te zullen spannen voor het voortbestaan van de lokale omroep. ‘Ik heb mijn best gedaan’, verklaart de wethouder. ‘Als het niet van twee kanten komt, houdt het voor mij helemaal op.’ Kok heeft de indruk dat de lokale omroep niet alleen technische problemen heeft, maar ook financiele problemen vanwege het gebrek aan reclame-inkomsten. De eigenaar van het pand aan de Wilhelminastraat in Didam, waar de studio is gevestigd, zegt over de afgelopen maand nog geen huur te hebben ontvangen.

De lokale omroep heeft op dit moment volgens de Kamer van koophandel twee bestuursleden, Edwin Ursinus uit Terborg en Henri Gerritsen uit Doetinchem, die beiden niet reageren op een verzoek om commentaar. Wethouder Ted Kok heeft vanavond een gesprek met beide bestuursleden. Hij verwacht dat de lokale omroep zal stoppen.

In 1995 kwam de lokale omroep ook in de problemen toen een grote groep bestuursleden en vrijwilligers opstapte. Van het oude bestuur probeerden twee bestuursleden de omroep weer enig aanzien te geven om het vertrouwen van de adverteerders te winnen. Dat was nodig, zei een van hen, ‘omdat de opgestapte vrijwilligers de omroep een slechte naam hadden bezorgd.’ De 21 opgestapte vrijwilligers en bestuursleden zeiden op hun beurt dat ze geen ruimte kregen om de omroep nieuw leven in te blazen.

De lokale omroep kwam acuut in de problemen toen de zendmast drie maanden geleden moest verdwijnen van het dak van cooperatie Agruniek aan de Parallelweg.

Het bedrijf kreeg twee keer een inval van de Radiocontroledienst omdat de zender het radioverkeer tussen vliegtuigen en de luchtverkeersleiding stoorde. ‘Ook kwamen ze te pas en te onpas het bedrijf binnen; dat gaf onrust’, zegt directeur Guus Luwenthal. ‘Als die problemen er niet waren geweest, hadden ze gewoon door kunnen gaan. Geen enkel probleem.’ De lokale omroep heeft vier jaar gebruik gemaakt van de silo’s van Agruniek. (Gelderlander)

Gerelateerde berichten