Amerikanen zappen en surfen simultaan

Een groeiend aantal consumenten in de Verenigde Staten maakt gelijktijdig gebruik van de televisie en de PC. “Multitasking”, zo noemt onderzoeksbureau Media Metrix dit merkwaardige fenomeen.

Uit een in maart gehouden onderzoek blijkt dat 36,6 miljoen huishoudens in de VS inmiddels over een PC beschikken. Van dat aantal staat in 19 miljoen huishoudens de computer in dezelfde kamer als het televisietoestel. In het overgrote deel van die woningen (18,1 miljoen) staan PC en TV ‘soms of altijd’ – wat nogal een verschil maakt – tegelijk ingeschakeld. In september vorig jaar werden 16,4 miljoen van de toen nog 35 miljoen PC’s simultaan met de TV gebruikt.

Onderzoeker Bruce Ryon wijst er fijntjes op dat de veelbesproken ‘convergentie’ van computer en televisie nog ver weg is. Slechts 2 procent van de PC-bezitters kan op de computer Tv-programma’s weergeven. De consument heeft echter zelf een oplossing voor het gebrek aan integratie bedacht: de twee apparaten worden gelijktijdig, maar onafhankelijk van elkaar gebruikt. De gebruiker houdt bijvoorbeeld in de ene hand de afstandsbediening om van Tv-kanaal naar kanaal te ‘zappen’, terwijl de andere hand het PC-toetsenbord beroert om E-mail op te halen, elektronisch te bankieren of te websurfen, aldus Media Metrix.

Gerelateerde berichten