Helmer Koetje vindt Limburgse fusie in orde

Limburg heeft een nieuwe regionale omroep: L1 Radio en TV. Het is een samenwerkingsverband tussen het commerciële station TV 8 en de publieke zender Omroep Limburg. De twee zenders deelden tot nu toe een en hetzelfde kanaal, maar dat bleek een beetje teveel van het goede.

Aan Helmer Koetje, voorzitter van het Commissariaat voor de Media, de vraag waarom de toezichthouder deze fusie tussen commercieel en publiek heeft toegestaan.

Koetje: “Als het om een echte fusie ging, zouden wij de constructie niet hebben goedgekeurd. Dat zou namelijk betekenen dat publiek geld wegvloeit naar commerciële doelen. TV 8 heeft zich opgeheven. Daarvoor in de plaats hebben de aandeelhouders van TV 8 samen met de Omroep Limburg een productiebedrijf opgericht, dat programma’s maakt voor de regionale publieke omroep.”

Is zo’n productiebedrijf geen prachtige dekmantel voor een commerciele zender om te profiteren van de kijk- en luistergelden?
Koetje: “Er is niets nieuws aan de hand. Andere regionale en lokale omroepen zoals AT5, TV Rijnmond en TV West kennen ook allemaal productiebedrijven waarin commerciële ondernemingen participeren als geldschieters en risicodragers. Bij AT5 is dat PCM, bij TV West Wegener Arcade en bij TV Rijnmond Eneco en het Rotterdams Dagblad. In Limburg is VNU de participant in het productiebedrijf. Het enige verschil is dat de VNU tot voor kort de eigen commerciële zender TV 8 exploiteerde, maar die is nu dus opgeheven.”

Het productiebedrijf van L1 Radio en TV gaat winst maken. In strijd met de mediawet?
Koetje: “Nee, want artikel 57 van die wet zegt dat het publieke omroepen is toegestaan nevenactiviteiten te verrichten en winst te maken, als ze bijvoorbeeld participeren in een productiebedrijf Op landelijk niveau hebben we al eens een vergelijkbare situatie gehad toen de NOS ging deelnemen in het commerciële bedrijf René Stokvis Producties en de TROS in GB-tv. Overigens gelden voor de verdeling van de winst weer de strikte regels van de mediawet, die in artikel 5 5 zegt dat de publieke omroep niet dienstbaar mag zijn aan het maken van een meer dan normale winst door derden. Zo is in Limburg vastgelegd dat maximaal 40 procent van het batig saldo mag gaan naar de aandeelhouders. De rest moet worden gestoken in de programma’s.”

Worden nu ook landelijk de deuren opengezet voor privaat-publieke fusies, die geen fusies mogen heten? Is het voorstelbaar dat Rupert Murdoch de Limburgse constructie gebruikt om zijn zieltogende zender Fox te laten fuseren met laten we zeggen de TROS?
Koetje: Jk ga op concrete mogelijkheden niet in. Als de vraag zou zijn: kunnen een publieke en commerciële zender participeren in een gezamenlijk op te richten productiebedrijf, dan is het antwoord: onder voorwaarde van de artikelen 5 5 en 57 ja. Als een commerciële omroep in die constructie zelf doorgaat met tv-programma’s uitzenden, dan zal het commissariaat die samenwerking ze ker niet op voorhand goedkeuren Elke constructie wordt op zijn eigen merites beoordeeld.

Gerelateerde berichten