Kijk en luistergeld

Nederlanders hoeven binnenkort geen kijk- en luistergeld meer te betalen. Het kabinet schaft morgen hoogstwaarschijnlijk de omroepbijdrage af. De publieke omroep wordt voortaan betaald uit de inkomstenbelasting. Die gaat heel licht omhoog. Gevolg van de maatregel is dat het Rijk straks direct over de financiering van de publieke omroepen gaat. Dat verklaren bronnen rond het kabinet.

Het kabinet Kok II kondigde in het regeerakkoord al aan de omroepbijdrage te willen fiscaliseren. De belastingdienst zou die goedkoper kunnen innen dan de Dienst Omroepbijdragen, die nu het kijk- en luistergeld van ruim 190 gulden per huishouden per jaar ophaalt. De Dienst Omroepbijdragen inde in 1998 1,4 miljard gulden bij ruim 6 miljoen huishoudens. Het innen van het geld en de opsporing van zwartkijkers kost jaarlijks zestig miljoen gulden. De belastingdienst kan hetzelfde doen voor veel minder geld, was de gedachte van het kabinet. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten