Ruim twee weken na de laatste formatwijzing van NoordzeeFM begint duidelijk te worden hoe het station is gaan klinken.
Het station heeft de aanval op Sky Radio ingezet met veel ‘softe’ muziek en weinig presentaties. Noordzee lijkt zelfs iets rustiger te klinken dan Sky. Het station richt zich duidelijk op de commercieel aantrekkelijke doelgroep van boodschappende vrouwen in de leeftijd 25-40. De formatswijzing kwam overigens op hetzelfde moment als de bekendmaking van het nieuws dat SBS een aandeel van 50% procent in Noordzee FM nam, maar beide zaken lijken los van elkaar te staan.
Programmering
In de programmering is veel veranderd. Thorwald de Geus (inmiddels programmaleider) verhuisde van de middag naar de ochtend en is de enige disc-jockey van Noordzee die nog live presenteert. Opvallend in zijn programma is dat het tempo en de manier van presenteren veel sneller en ‘heftiger’ zijn dan in de andere uren. Peter Teekamp ‘voice-trackt’ van 9 tot 14 uur, waarna Marcel Vermeer vanuit de computer de dag volmaakt tot 19 uur. De overige uren bevatten geen presentaties.
De overige presentatoren zijn van de zender verdwenen. Jan Rietman, die het ochtendprogramma deed, zou al na de zomer bij Noordzee FM vertrekken, maar mocht zijn spullen eerder pakken dan gepland. Ook Bob van Dam, Albert Jan Sluis (overigens pas in dienst) en Jeroen Kimmel zijn niet meer te horen bij Noordzee. Opvallend is dat Jomanda wel is gebleven (zondagavond 20-21 uur).
Neergaande spiraal
De vraag is of het nieuwe format werkt. De luistercijfers van Noordzee FM bevinden zich al tijden in een neergaande spiraal en het lijkt moeilijk om het tij te keren. De naam ‘Noordzee’ staat slecht te boek en de doelgroep die met het nieuwe format wordt beoogd, wordt al ruimschoots bediend.
Opvallend is dat enkele dagen na de formatwijziging uit de luistercijfers van Intomart over mei en juni bleek dat Noordzee juist op de goede weg was. Het station was met 0.3 procent gestegen. Vorige maand steeg Noordzee FM ook al met 0.1 procent.
Van RNI naar Noordzee FM
De formatwijzing van vorige maand was zeker niet de eerste en zal waarschijnlijk ook niet de laatste zijn. Noordzee FM begon in 1992 als Radio Noordzee Nationaal (we laten de zeezendertijd als Radio Noordzee Internationaal even achterwege) en draaide in die tijd vooral veel Nederlandstalige ‘kwaliteitsmuziek’. Toen concurrent Holland FM succes kreeg met het ‘populaire’ format, stapte Noordzee ook over op wat plattere muziek en ging de concurrentie aan. Noordzee kwam als winnaar uit de strijd, maar dat was niet vreemd, aangezien Noordzee via de FM te beluisteren was en Holland FM via de middengolf.
Later volgen nog een aantal kleine wijzigingen, waarna op 1 januari van dit jaar het roer weer rigoreus om ging. Radio Noordzee (Nationaal was al verdwenen) werd Noordzee FM, de muziek werd moderner en presentatoren als Hans van der Togt en Conny van den Bosch moesten het veld ruimen. Ondertussen bleven de luistercijfers dalen.
SBS
Misschien kan SBS licht aan het einde van de tunnel brengen. SBS brengt veel geld en de nodige expertise mee en kan misschien de redding zijn voor Noordzee. Voorwaarde daarvoor is waarschijnlijk wel dat SBS een meerderheid van de aandelen in handen krijgt. Een nieuwe (forse?) formatwijziging ligt dan voor de hand, evenals een naamswijzinging. En zo wordt Radio Noordzee Internationaal, via Radio Noordzee Nationaal, Radio Noordzee en Noordzee FM, misschien wel SBS Radio. (M)