Mobiele telefoons zorgen voor torenhoge schulden

De enorm gestegen verkoop van mobiele telefoons levert de incassobureaus steeds meer werk op, omdat het aantal onbetaalde rekeningen fors oploopt. Volgens de Nederlandse Vereniging van Incasso-ondernemingen (NVI) loopt het bedrag aan openstaande rekeningen op tot ongeveer f. 50 miljoen op jaarbasis bij onder meer telecom-aanbieders als KPN, Libertel en Telfort.

NVI-secretaris mr. R. van der Starre, werkzaam bij het incassobureau Intrum Justitia uit Den Haag, is helemaal niet verbaasd over het miljoenenbedrag. Hij schat dat elk jaar weer zo’n 80.000 gebruikers hun rekening niet betalen. De gemiddelde vordering loopt op tot zevenhonderd gulden per persoon. Sommigen hebben zelfs een schuld van f. 5000. ‘Waarschijnlijk hebben die mensen erg veel met het buitenland gebeld.’

Het aantal opdrachten van de telecomsector om de schulden te innen heeft ‘een enorme boost’ gekregen, vertelt Van der Starre. De schuldenberg is verdeeld over alle lagen van de bevolking, hoewel de lagere sociale klassen er meer last van hebben. Op termijn groeit die berg nog meer, want draagbare telefoons zijn nog maar relatief kort op de markt. Met zorg kijkt de secretaris ook naar Internet. Steeds meer mensen kunnen producten kopen met creditcards. Van der Starre is ervan overtuigd dat over een paar jaar de incassobureaus hier eveneens aan de slag moeten. De vorderingen zullen daarbij net zo hoog oplopen als bij de telecomsector, zo meent hij.

Meer schulden betekent meer werk voor de incassobureaus, maar leuk vinden ze het niet, beweert voorzitter P. Schnellen. ‘We straffen de mensen een beetje af. Is niet gezellig, geld raakt mensen emotioneel.’ Soms wordt hij er wanhopig van. ‘Dan kom je jongelui tegen met een schuld van f. 80.000. Dat is bijna niet meer te incasseren.'(ANP / gelderlander)

    Gerelateerde berichten