Er is een grote kans dat de Omroepbijdrage niet op 1 januari kan worden afgeschaft, terwijl iedereen vanaf dat moment wel 1,1 procent toeslag moet betalen in de loon- en inkomstenbelasting. Voor de sociale minima zou dit in januari leiden tot een koopkrachtverslechtering van 0,8 procent. Staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) heeft de Tweede Kamer gewaarschuwd dat uitstel van de afschaffing van de Omroepbijdrage enorme gevolgen zal hebben.
Het kabinet wil de bijdrage met ingang van 2000 verwerken in de belastingen, omdat de inning door de Dienst Omroepbijdragen te omslachtig en te duur is. De inning kost nu 60 miljoen gulden per jaar. Het plan loopt echter grote vertraging op, doordat Van der Ploeg in juli van dit jaar door de rechter is gedwongen het plan eerst voor advies voor te leggen aan de ondernemingsraad van de Dienst Omroepbijdragen (DOB).
Dat advies is op zijn vroegst over vier weken te verwachten. Bovendien is de kans klein dat de or positief zal adviseren. “Dan moet de zaak wel heel positief uitvallen voor het personeel,” zegt voorzitter E. Scheper van de OR. “Op dit moment zijn vooral de personele gevolgen volstrekt onduidelijk. Het zal een verschrikkelijk groot probleem zijn om alle werknemers van de DOB op tijd aan werk te helpen bij de belastingdienst.” Ook de behandeling van de plannen door de Tweede en Eerste Kamer heeft grote vertraging opgelopen. De OR heeft alle fractiespecialisten bestookt met gegevens over de volgens hem rampzalige gevolgen van de plannen.
OR-voorzitter Scheper: “Ik vraag mij heel erg af of de Kamers het wel redden voor 1 januari.” Wanneer het niet lukt de wetten voor 1 januari gereed te krijgen, ondervinden de burgers daar volgens Van der Ploeg de gevolgen van. Zij moeten dan gewoon de omroepbijdrage blijven betalen, terwijl ook de belastingen worden verhoogd. “Dit zou leiden tot een niet voorziene lastenverzwaring voor burgers van 1,4 miljard gulden. Daarmee zou de koopkrachtverbetering voor met name de laagste inkomens fors lager uitvallen (sociale minima min 0,8 procent).” Het probleem kan worden opgelost door de belastingverhoging een half jaar later in te voeren, maar ook daaraan kleven volgens Van der Ploeg onoverkomelijke bezwaren. (Rotterdams Dagblad / MediaNed)