Filter in tv tegen reclame

Toestel schakelt over zodra er commercials zijn ! ! !
Volgend jaar wordt reclamevrij televisie kijken in Nederland mogelijk. Er komt dan een apparaatje op de markt, waardoor het tv-toestel bij reclameboodschappen automatisch overschakelt naar een zender waar op dat moment geen reclame is te zien. De ’televisie-fee’, zoals deze Duitse vinding is gedoopt, is zo groot als een pakje sigaretten en gaat in de eenvoudige uitvoering ongeveer 110 gulden kosten.

In Duitsland jaagt de ’televisie-fee’ de commerciële tv-zenders nu al de stuipen op het lijf. Drie grote stations, waaronder de gigant RTL, hebben bij de rechter een gevoelige nederlaag geleden. Hun eis de uitvinding te verbieden omdat het voortbestaan van de zenders daardoor zou worden bedreigd, werd vorige week afgewezen. De gepatenteerde ontdekking werkt op basis van signalen, die via een radio- of tv-zender met landelijke dekking de ether in worden gestuurd.

In de praktijk betekent dit dat tien medewerkers van het bedrijf in Koblenz voor een grote wand met beeldschermen zitten. Zodra er tussen 08.00 uur en 02.00 uur reclame wordt uitgezonden of het desbetreffende programma wordt hervat, drukken zij op een knopje waarmee de signalen worden geactiveerd. Als de reclame is afgelopen, komt hierdoor het eerste programma weer in beeld.

“Holland staat hoog op onze prioriteitenlijst”, zegt directrice Petra Bauersachs van TC Unterhaltungselektronik, dat de televisie-fee op de markt brengt, desgevraagd. “Het enige wat wij nodig hebben, is een zender die het signaal doorgeeft. Dan is ook dat gebied binnen drie maanden reclame-vrij. Wij mikken voor Nederland op de eerste helft van volgend jaar.” Directeur Cees Vis van de Stichting Ether Reclame (STER) denkt niet dat kijkers op grote schaal zullen kiezen voor de ’televisiefee’. Het valt volgens hem wel mee met het aantal mensen dat reclame vervelend vindt. Tijdens een reclameblok haakt gemiddeld twintig procent van de kijkers af, maar daarna komt een groot deel weer terug bij het onderbroken programma. “Als het apparaat wel een doorslaand succes zou worden, is dat rampzalig. Dan verdwijnt de hele commerciële omroep en een deel van de publieke omroep.” (Algemeen dagblad)

    Gerelateerde berichten