Jambers filmt studenten

Paul Jambers gaat een jaar lang twintig studenten volgen in al hun doen en hun laten. Het resultaat wordt een langlopende reportagereeks, De studentenjaren gaan voorbij . Die komt volgend jaar op antenne bij VTM en loopt zo goed als het hele academiejaar 2000-’01 door.

Met De studentenjaren gaan voorbij wil het productiehuis van Jambers een beeld schetsen van het Gentse studentenleven. De studie, de colleges, het blokken, de examens. Ook het vrijetijdsleven komt aan bod: uitgaan, relaties, contact met de ouders. De cameraploeg zal erbij zijn als de studenten deelnemen aan dopen, cantussen, debatten, culturele en politieke activiteiten.

Paul Jambers: ,,Het wordt een gigantisch project. Een viertal regisseurs, evenveel redacteuren, een kernploeg van een achttal mensen ter plaatse en dan nog een montageploeg. Het project bezorgt voltijds werk aan tien tot vijftien mensen.”

,,We gaan een jaar lang twintig mensen volgen. We zijn al aan het filmen, maar zoeken nog volop studenten. Even dachten we de reeks nu onmiddellijk te doen beginnen en te laten meelopen met het huidige studentenseizoen. Maar voor de verhaallijn is het beter dat we eerst veel vastleggen en later monteren. De studenten nu al in beeld brengen, houdt ook het risico in dat ze zich te snel gaan gedragen als Bekende Vlamingen.”

Studenten die willen meewerken, moeten ingeschreven zijn aan de universiteit of een hogeschool in Gent – eerstejaars of anderen, de studierichting heeft geen belang. Ze moeten bereid zijn zich een heel jaar lang te laten volgen door een cameraploeg. In alles wat ze meemaken: zowel thuis, op hun kot, op de universiteit en ,,in alle situaties die de producent nodig acht”.

Jambers: ,,Ik verwacht voldoende mensen te vinden die op vrijwillige basis meewerken. Ik sluit niet uit dat we hen aan het einde van de rit op een of andere manier kunnen tegemoetkomen. We zoeken uit wat juridisch kan. Maar echt betalen, is uitgesloten. Het brengt de geloofwaardigheid van de reeks in het gedrang. De realiteit mag niet worden beïnvloed.”

Waarom Gent en niet Leuven? Jambers heeft getwijfeld. ,,Leuven is natuurlijk een schitterende studentenstad, maar Gent heeft nog zo veel meer te bieden. Het aanbod is er breder. De studentenpopulatie is groter, net als de kans dat studenten in contact komen met andere sociale groepen.” (De Standaard / Rudy Tollenaere)

    Gerelateerde berichten