KPN heeft de advertentiecampagne voor haar internetprovider Het Net aangepast naar aanleiding van kritiek van telecomwaakhond Opta vorige week.
De Opta plaatste toen vraagtekens bij een zinsnede uit de advertentiecampagne van KPN waarmee de eigen gratis internetdienst Het Net in de markt wordt gezet. KPN stelde in die advertentie “een uitstekende en vooral snelle toegang” tot internet te garanderen, “met de laagste kans op ‘in gesprek’, iets dat lang niet alle gratis aanbieders kunnen zeggen.”
Volgens de Opta wekte KPN daarmee de indruk de eigen internetdochters te bevoordelen, evenals providers die via KPN toegang bieden tot het internet. Het telecombedrijf ontkende dat toen.
De tekst in de krantenadvertentie van KPN voor Het Net wat betreft de toegang luidde gisteren summier: “Het Net garandeert goede toegang tot het internet.”
“We hebben de tekst aangepast, puur vanwege alle commotie die er is ontstaan na de uitspraken van de Opta”, geeft een KPN-woordvoerder toe. “Maar de tekst klopte als een bus. Als andere providers ook net zoveel investeerden in goede modems en dial-in netwerken zouden zij net zo’n hoge kans van slagen hebben bij het inbellen op het internet als wij. Bovendien vallen de bevoegdheden van de Opta buiten deze kwestie.”
Gisteren had de telecomwaakhond nog een uitspraak voor KPN in petto. De grootste aanbieder van telefonie in Nederland moet haar tarieven voor het verstrekken van abonneegegevens aan derden fors verlagen. KPN rekende daar ƒ0,85 per aansluiting voor. Vanaf nu mag de telecomaanbieder daar niet meer dan een halve cent per aansluiting voor rekenen.
Dat bepaalde de Opta naar aanleiding van een klacht van Denda Multimedia.
Dit Oldenzaalse bedrijf brengt telefoongidsen op cd-rom uit en wilde daarom bij KPN telefoongidsgegevens kopen. KPN rekende daar in eerste instantie ƒ0,95 per aansluiting voor. Na een aantal rechtszittingen daalde dit bedrag naar ƒ0,85. Dat was in de ogen van Denda nog steeds te prijzig, waarop het twee jaar geleden naar de Opta stapte. Eind vorig jaar stelde de Opta dat het redelijk tarief voor het verstrekken van abonneegegevens minder dan een cent per
aansluiting zou zijn.
Vervolgens stapte Denda naar de Haagse rechtbank. Die hield echter geen rekening met het oordeel van de telecomwaakhond omdat het een voorlopig karakter had. De uitspraak van gisteren is wel een definitief oordeel van de Opta. “Een oordeel met status”, aldus een woordvoerder van de toezichthouder.
“We zijn uitermate tevreden dat er nu eindelijk een oordeel is”, zegt Niels Menko, directeur van Denda Multimedia. “Deze zaak heeft twee jaar geduurd. Dat de Opta de kosten zo verlaagd scheelt ons veel geld. Met zeven miljoen aansluitingen kostte het maken van een cd-rom voor ƒ0,85 per adres bijna ƒ6 miljoen. Dat is teveel om een cd-rom te maken. Een halve cent per aansluiting kan wel uit.”
Denda bracht eerder een cd-rom met telefoonnummers uit die in China door typistes uit telefoonboeken van KPN was overgetypt. “Dat was toen goedkoper”, zegt Menko.
KPN moet van de Opta binnen twee weken het complete bestand aan Denda leveren. En dat voor een prijs die niet hoger is dan een halve cent per aansluiting.
“We zijn het niet eens met de uitspraak van de Opta”, aldus de KPN-woordvoerder. KPN gaat in beroep bij de Opta. “We kunnen aantonen dat onze kosten hoger zijn dan een halve cent per aansluiting. 85 cent vinden wij een redelijk bedrag.” (Telegraaf)