Stads omroep Doetinchem of Optimaal FM

Doetinchem en Hummelo & Keppel zijn 2 gemeentes in de achterhoek van Nederland. De gemeentebesturen van deze gemeenten zullen zeer binnenkort een keus moeten maken.

Zij hebben de opdracht het C.V.D.M. (Commissariaat voor de Media) te adviseren wie de vergunning krijgt om 5 jaar lang te mogen uitzenden in deze gemeenten als lokale omroep.
Zij hebben keuze uit twee omroepen, dit zijn :
Stichting Stads omroep Doetinchem en Hummelo & Keppel.
Stichting Optimaal FM (Gendringen, Bergh, Wisch en Wehl).

Optimaal FM
Helaas zegt men bij het C.v.d.M. dat een omroep niet meer dan 4 gemeenten mag hebben, alleen in een bijzonder geval en dat is er nu niet, want er is nog een omroep die de vergunning opeist.

Op de zender van Optimaal is ook dagelijks te horen dat men te ontvangen is in plaatsen waar men helemaal niet representatief voor is. Als voorbeeld nemen we Doesburg, dit is een uitzendgebied van Favoriet FM (lokale omroep uit Zevenaar op 94.0 FM).
In de Gelderlander zetten ze advertenties waarin men vertelt dat ze ook in plaatsen als Hummelo te ontvangen zijn, officieel heeft Optimaal helemaal niets met Hummelo te maken. De rede hiervan is dat men ook adverteerders wil trekken buiten het uitzendgebied.
Alleen de luisteraars worden hierdoor maar misleid, Optimaal FM brengt bijna geen nieuws uit Doesburg, en Favoriet FM uit Zevenaar wel natuurlijk.
Op de site van LRN.NL (lokale Reclame Nederland) is te lezen dat men ook ver buiten het officiële uitzendgebied te ontvangen is. Lokale Reclame Nederland is een landelijke verkoop-organisatie welke voor de ‘boven-lokale-adverteerder’ combinatiepakketten aanbiedt vanuit één centraal aanspreekpunt.
Tevens staat hier een kaartje waarop te zien is hoe groot het gebied van Optimaal is.

Stads omroep Doetinchem en Hummelo & keppel
Dit is een geheel nieuw initiatief van o.a. een aantal mensen uit Doetinchem die in het verleden bij verschillende radiostations hebben gewerkt. Dit initiatief van “Stichting Stads omroep Doetinchem en Hummelo & Keppel” die een half jaar geleden officieel bij het CvdM een zendvergunning heeft aangevraagd voor de gemeenten Doetinchem en Hummelo & Keppel, wil voor deze gemeenten lokale programma’s gaan verzorgen met een totaal andere aanpak dan de vorige twee lokale omroepinstellingen (LOD en RTVD/Marconi/IJsselstad).

Commissariaat voor de Media
Het C.v.d.M. heeft er drie maanden over gedaan om tot deze uitspraak te komen. Het heeft lang geduurd voor deze uitspraak kwam, in verband met de vakantie periode. Het C.v.d.M. ziet “nog” geen zwaarwegende gronden om in een vroegtijdig stadium de door Optimaal FM in gang gezette procedure te stoppen, wat niet te begrijpen is. Deze omroep, die al in de hele achterhoek te ontvangen is heeft deze vergunning helemaal niet nodig. Als zij toch die vergunning krijgen, zijn ze ook nog eens een zware concurrent voor de regionale Omroep Gelderland in deze regio en dat zou Omroep Gelderland wel eens grote problemen kunnen opleveren omdat zij dan adverteerders kunnen kwijtraken.

Afgelopen zomer raakte Radio IJsselstad, (lokale omroep voor Doetinchem) in de problemen. Er was een schuld van bijna anderhalve ton. Het bestuur welke “niet” in de nieuwe stichting (Stads omroep Doetinchem en Hummelo & keppel) is vertegenwoordigd heeft de laatste 10 medewerkers toen vertelt dat men wilde stoppen. De laatste medewerkers werden toen bedankt voor hun inzet van de afgelopen jaren.

Optimaal en het oude IJsselstad wilde nog een eventuele fusie aangaan, maar dit is niet doorgegaan. Geruchten waren o.a. dat Optimaal FM de schulden wilden overnemen en betaalde al enkele openstaande rekeningen van Radio IJsselstad, wat opzich wel erg raar is.

Tijdens de zitting bij het C.V.D.M. kwam er heel veel verzet van andere lokale omroepen in de achterhoek tegen het voorstel van Optimaal FM. Een samengaan van Optimaal en IJsselstad zou volgens die omroepen leiden tot een veel te dominante positie voor Optimaal FM, die momenteel uitzendt in de gemeenten Gendringen, Bergh, Wisch en Wehl, dus de hele achterhoek.

Vooral Radio Ideaal uit Hengelo / Zelhem kantte zich fel tegen de plannen van Optimaal FM, dat zelfs expansiedrift werd verweten. De reactie van Optimaal FM was, dat het gebied Doetinchem en Hummelo & Keppel aansluit op het uitzendgebied van Optimaal FM.

Ook nu al is Optimaal FM in Doetinchem en Hummelo & Keppel te ontvangen. Ook nu al haalt de omroep adverteerders uit die gemeenten en ver daar buiten dus lokale omroepen in de buurt hebben hier grote problemen door. Als Optimaal FM voor 6 gemeentes gaat uitzenden is er voor andere lokale omroepen uit de buurt inclusief Omroep Gelderland namelijk geen eerlijke concurrentie meer. Ook de volgende regionale/lokale omroepen verklaarden zich fel tegenstander van een huwelijk tussen Optimaal FM en IJsselstad.

Omroep Gelderland
De Lindenboom Aalten / Dinxperlo,
Slingeland FM Winterswijk,
Favoriet Zevenaar / Didam / Doesburg
Stadsomroep Doetinchem (Nieuwe omroep)

Beslissing
In plaats van de beloofde vier weken heeft het Commissariaat na de zitting drie maanden de tijd genomen om een beslissing te nemen die geen beslissing is. De gemeenteraden van Doetinchem en Hummelo & Keppel zijn nu gevraagd door het Commissariaat of ze bezwaar hebben tegen de door Optimaal FM aangevraagde gebiedsuitbreiding.

Hebben die gemeenten bezwaren dan moet het plan van Optimaal door het Commissariaat voor de Media officieel worden afgewezen, want zij moeten de eindbeslissing nemen Daarna zal de nieuwe Stads omroep Doetinchem en Hummelo & Keppel de kans krijgen om een lokale omroep te gaan bedrijven. (M)

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email