Fiscalisering omroepbijdrage levert minder op

Het afschaffen van de omroepbijdrage levert slechts 30 miljoen gulden per jaar op in plaats van 60 miljoen. Dat is de conclusie van KPMG Bureau voor Economische Argumentatie, dat in opdracht van de NOS een onderzoek deed naar de kabinetsplannen.

De publieke omroepen worden na de fiscalisering betaald via een rijksbijdrage uit de algemene middelen. Het kabinet stelde dat daarmee een jaarlijkse besparing werd gehaald van f 60 miljoen. Daar gaat volgens KPMG de helft vanaf doordat de omroepbijdrage, die van tevoren wordt betaald, straks geen rente van f 30 miljoen meer oplevert.

Volgens het rapport levert de fiscalisering in het eerste jaar zelfs helemaal niets op, omdat het kabinet 30 miljoen gulden heeft gereserveerd voor de overgang van het personeel van de Dienst Omroepbijdragen naar de Belastingdienst. In 2001 is daar nog eens 15 miljoen voor opzij gezet. Het kabinet wil de besparingen die het afschaffen van de omroepbijdrage oplevert, gebruiken voor de jeugdzorg. (ANP/Wanadoo)

    Gerelateerde berichten