Gods woord per telefoon duurder

In de concurrentiegolf die telecomland overspoelt is geen detail te klein. KPN Telecom moet de
prijs voor telefonische kerkdiensten flink opschroeven na een klacht van een concurrent bij
telefonie-agent Opta. Zieke en gehandicapte gelovigen gaan daardoor binnenkort driehonderd
procent meer betalen voor de kerktelefoon.

De kerktelefoon bestaat al zeker 75 jaar. Meer dan zeventigduizend zieke en gehandicapte gelovigen maken gebruik van de mogelijkheid om via een telefoonlijn op zondag toch te luisteren naar de kerkdienst vanuit een kerk naar keuze in de buurt, of elders in het land. Een aansluiting kost ongeveer zeven gulden per maand.

KPN biedt de dienst al jaren ver onder de kostprijs aan. ”De kerktelefoon is historisch zo gegroeid,” zegt een woordvoerster. ”Voor ons hoeft de prijs echt niet omhoog. Het hoort er gewoon bij.”

Concurrent Kabelfoon vindt dat onacceptabel, want zo is er geen concurrentie mogelijk. Kabelfoon
stapte daarom naar telecomtoezichthouder Opta.

Het Naaldwijkse Kabeltelefoniebedrijf heeft een vergelijkbare dienst. Het geeft op zondag dertien
kerkdiensten uit de Naaldwijkse regio door aan zijn zestigduizend kabelabonnees. Die dienst wil het wel – commercieel – uitbreiden. ”Dat kan niet als KPN onder de kostprijs werkt,” zegt een woordvoerder van Kabelfoon. ”Daarom hebben de klacht bij Opta ingediend. Die heeft de klacht toegewezen, dus KPN moet de tarieven opschroeven.”

Opta zit een beetje met de zaak. ”Het is maatschappelijk niet acceptabel,” meent de woordvoerder. ”Maar toch hebben we besloten dat KPN de tarieven moet verhogen – geen sympatiek besluit. Er was wel een mogelijkheid om dit te voorkomen, maar de overheid wilde aan zo’n constructie niet meewerken.”

KPN moet de tarieven dus verhogen. Daarvoor moet het een tariefsvoorstel indienen bij de Opta, maar dat heeft het telecombedrijf nog niet gedaan. Als het aan de telecomagent ligt hoeft dat ook niet direct. Kabelfoon kan Opta echter dwingen zo’n tariefvoorstel op te leggen. Kabelfoon: ”Het
ligt in de lijn van de verwachting dat we doorzetten.”

Hoewel het in totaal om een totaalbedrag van niet meer dan twintig miljoen gulden gaat, houdt de
zaak de gemoederen steeds breder bezig. Er zijn de afgelopen maand zelfs Kamervragen over gesteld. De SGP wil dat de regering ingrijpt. Staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat
wil echter niets aan de komende tariefsverhoging doen. (Parool)

    Gerelateerde berichten