Het leest uiteraard niet als een vlot geschreven roman, toch is het nuttig om eens enkele besluiten van het Commissariaat voor de media (CVDM) uit te pluizen. Iedereen kent de instelling bij naam, iets minder personen weten te vertellen wat die organisatie allemaal doet, nog minder mensen zijn op de hoogte van de besluiten die daar worden genomen. Een blik achter de schermen, of anders nog: een poging tot overzicht van de besluiten die werden genomen op 16 november 1999. Voor alle duidelijkheid: een aantal zaken werden weggelaten wegens het ontbreken van details.
OMROEP LIMBURG
Het Commissariaat besloot de bijdragen aan de provincie Limburg ten behoeve van de radio- en televisie-uitzendingen van de regionale omroep definitief vast te stellen op respectievelijk 771.000 en 2.817.000 gulden. De vergoeding voor de radio heeft enkel betrekking op het editiestelsel. Tevens besloot het Commissariaat de vergoeding voor de bestuurskosten van de provincie definitief vast te stellen op 44.600 gulden. Even opletten nu! Het gaat om de bedragen die werden goedgekeurd voor het jaar… 1998!
RTV OOST
De provincie Overijssel krijgt voor de regionale radio en televisie RTV Oost respectievelijk een bedrag van 391.766,26 gulden en 3.983.617,54 gulden. Tevens besloot het Commissariaat de vergoeding voor… 1998 in de kosten van het radio-editiestelsel, alsmede voor de bestuurskosten van de provincie definitief vast te stellen op 771.000 en 44.600 gulden.
NEVENACTIVITEITEN LOKALE OMROEPEN
Het CVDM ziet ook toe of radio-omroepen wel alles volgens de wettelijke regels der kunst doen. Klachten worden onderzocht, waarna wordt geoordeeld of iets al dan niet mocht. Zo werden de Stichting Lokale Omroep Groesbeek, de Stichting Omroep Heiloo, de Stichting Radio Helden, de lokale Omroep Hoogeveen, de vereniging Lokale Omroep Katwijk, de stichting Lokale Omroep Nijkerk en TV Omroep Valkenburg van alle schuld wit gewassen. Hun diverse vermeende overtredingen bleken niet in strijd te zijn met de wetgeving terzake.
ZENDTIJD-KABELZAKEN
De Stichting Radio/Televisie West-Friesland kreeg toelating om te gaan uitzenden ‘door middel van een omroepzender’. Lees: ze krijgen een plaatsje in de ether. Ook mogen hun programma’s te horen zijn in de gemeenten Andijk, Drechterland, Medemblik, Noorder-Koggenland, Obdam, Opmeer, Stede Broec, Venhuizen, Wervershoof, Wester-Koggenland en Wognum… ‘door middel van een omroepnetwerk’. Lees: ze krijgen een plaatsje op de kabel.
HAPPY RADIO EN MAXIMAAL MULTIMEDIA
Happy Radio Hoeksche Waard en Maximaal Multimedia kregen toestemming om als commerciële omroepinstelling programma’s te verzorgen of (en dat is een niet onbelangrijke aanvulling)… te doen uitzenden. Dat impliceert immers dat Happy en Maximaal opdrachten kunnen doorgeven aan derden.
SANCTIE VOOR STICHTING OMROEP GELDERLAND?
Aan duidelijkheid laat het volgende niks over, voor iemand die het grote media-wetboek op zijn nachtkastje heeft liggen tenminste: Het Commissariaat besloot om de Stichting Omroep Gelderland uit te nodigen voor een hoorzitting in verband met het voornemen tot het opleggen van een bestuurlijke boete van in totaal 12.000 gulden, wegens overtreding van artikel 138d van de Mediawet, artikel 43b, eerste lid, juncto artikel 41a, eerste lid, onder b, van de Mediawet, en artikel 43b, eerste lid, juncto artikel 50, achtste lid, van de Mediawet.
GLASSTAD MAG JAARREKENING NIET INZIEN VAN RTZL
Het verzoek van de heer G.W. Boogaard, voorzitter van Radio Glasstad, om toezending van de afschriften van de jaarrekeningen 1997 en 1998 van de Stichting Radio Televisie Leerdam Zederik (RTZL) werd geweigerd. Dit om een onevenredige benadeling van RTZL te voorkomen.
(BH / CVDM / RadioVisie)