Het CDA wil van de televisiezender AT 5 een publieke omroep maken. PvdA-staatssecretaris Van der Ploeg van Cultuur moet zich volgens het CDA-Kamerlid Atsma daarvoor inspannen.
Burgemeester Patijn liet vrijdagavond in het AT 5-programma Duivels weten zich vierkant achter het plan voor verzelfstandiging van de zender te zullen scharen. Deze week bleek dat de raad van commissarissen van AT 5 niet wil dat de stadsomroep deelneemt in een zender voor de hele provincie. De provincie Noord-Holland wil dat AT 5 op den duur volledig opgaat in de nieuwe zender, maar daar voelt AT 5 zelf niets voor. De zender dreigt daardoor drie miljoen gulden aan provinciale en gemeentelijke subsidies mis te lopen.
Patijn liet vrijdagavond weten de bezwaren van AT 5 te delen. Dat heeft hij commissaris van de koningin J. van Kemenade ook gezegd, vertelde hij in Duivels.
D66-wethouder Bruines van Cultuur gaat bij Van der Ploeg pleiten voor het zogenoemde Zuid-Hollandse model. In die provincie maken zowel TV-Rijnmond als TV-West zelfstandig provinciale uitzendingen.
Atsma roept de staatssecretaris op zich met de crisis te bemoeien. Zijn partij wil voorkomen dat AT 5 van de kabel verdwijnt. Het CDA-Kamerlid: ”AT 5 dreigt de speelbal te worden van commerciële belangen. De positie van de 75 werknemers en de inhoud van de zender worden daardoor onzeker.”
De fracties van D66, VVD en PvdA in de Tweede Kamer vinden, in tegenstelling tot het CDA, dat provincie en gemeente de problemen vooralsnog zelf moeten oplossen. Het voortbestaan van de lokale zender is hun verantwoordelijkheid, vinden alledrie de paarse partijen.
Over de manier waarop de provincie de laatste tijd met de zender is omgegaan, is de D66’er Bakker overigens slecht te spreken: ”De provincie Noord-Holland maakt er wel een rommeltje van.” Hij staat in principe niet negatief tegenover omvorming van AT 5 tot een publieke omroep, maar vindt het nog veel te vroeg om daarover te praten.
PvdA-Kamerlid Van Zuylen wijst erop dat de problemen niet zijn opgelost als AT 5 een publieke omroep wordt. Gedeputeerde Staten hebben maar één zendmachtiging voor de provincie te vergeven. Zij ziet niet in waarom AT 5 niet zelfstandig zou kunnen blijven binnen een nieuw te vormen provinciale omroep. De gemeente zou de benarde financiële positie van AT 5 bovendien kunnen verlichten door de subsidie te verhogen.
De VVD’er Nicolaï ziet niets in een ‘publiek’ AT 5. Hij vindt dat gemeente en provincie er alles aan moeten doen om uit de impasse te komen: ”Het zou toch te dol zijn als ze hier niet uit komen.” (Volkskrant)