Commerciële Vara offert radio op

De Vara lijkt bereid de radio op te offeren aan een commercieel tv-avontuur. Blijft de omroep toch radio maken, dan zal de programmering sterk worden uitgekleed.

Dat heeft Vara-voorzitter Vera Keur meegedeeld op een besloten bijeenkomst met radio-medewerkers. Zij liet daarbij doorschemeren dat het nog helemaal niet zeker is dat de Vara radioprogramma’s blijft maken als de omroep uit het publieke bestel stapt.

Vanaf volgend jaar mogen commerciële zenders alleen nog radio maken als ze een plekje in de ether bemachtigen. Daarvoor worden de FM-frequenties bij opbod verkocht. Een commerciële Vara zal het dan waarschijnlijk afleggen tegen kapitaalkrachtige zenders als Sky-Radio, Radio 538 en Radio 10 Gold. Publieke omroepen krijgen hun frequenties zonder te betalen.

Mocht de Vara er toch in slagen een radiofrequentie in de wacht te slepen, dan moet het station vooral goedkoop worden geëxploiteerd. De nadruk komt in dat geval te liggen op muziek en korte nieuwsprogramma’s, meent Keur.

Haar mededeling is slecht gevallen bij de Vara-medewerkers van Radio 1 en 5. ,,We hebben Keur met enige verbijstering aangehoord. Het is een klap in ons gezicht. We zien dit ook als een diskwalificatie van het werk dat we nu doen”, zegt een programmamaker. ,,Keur benadrukte dat het bestuur zich nu nog slechts oriënteert op een toekomst buiten het publieke bestel. Maar haar boodschap was duidelijk: voor kwalitatief goede radio is dan geen plaats meer”, zegt een andere radiomaker.
De makers van programma’s als ‘Punch’, ‘1 op 1’ en ‘Ophef & Vertier’ hebben het Vara-bestuur opgeroepen het behoud van journalistieke radio als voorwaarde te stellen bij beslissingen over de toekomst.

In een brief die Keur gisteren aan haar medewerkers stuurde, negeert zij deze wens. Volgens haar trekken zich nu al donkere wolken samen boven de publieke radio. De Raad van Bestuur van de NOS legt de radiomakers steeds meer aan banden, meent Keur.

,,Ik denk dat weinig luisteraars weten hoe groot de invloed van de NOS nu al is op de inhoud van onze programma’s.” Zo mag de NOS een veto uitspreken over programmavoornemens en wenst de NOS veto-recht te krijgen over presentatoren op radio 1 en 5, meent Keur. ,,Juist deze ontwikkeling is een regelrechte bedreiging van het voortbestaan van Vara-radioprogramma’s.” (Trouw)