PvdA-fractieleider Melkert wil dat de Vara binnen het publieke bestel blijft. De nieuwe omroepwet moet ‘bespreekbaar’ zijn, vindt Melkert. ”Het is niet uitgesloten dat de wet moet worden veranderd. De kroonleden menen dat het publieke bestel op losse schroeven staat als de Vara vertrekt. Dat is een signaal dat de politiek niet kan negeren.”
Melkert reageert naar aanleiding van de brief die vijf onafhankelijke kroonleden van de raad van toezicht van de NOS schreven aan het ministerie van OCW, de NOS en de Vara. In de brief pleiten de vijf kroonleden voor een wijziging van de omroepwet (voluit: Concessiewet). De kroonleden, onder leiding van oud-PvdA-politicus W. Meijer, noemen het ‘dramatisch’ als de Vara uit het publieke omroepbestel zou stappen.
Melkert: ”De toekomstige publieke omroep moet gebaseerd zijn op pluriformiteit en gedragen worden door de omroepen. De balans moet goed zijn. Is die balans verkeerd, dan is het niet uitgesloten dat de wet moet worden aangepast.”
Het CDA is blij met Melkerts uitspraken. De partij hoopt zaken te kunnen doen over aanpassing van de Concessiewet. VVD en D66 zeggen er geen problemen mee te hebben als de Vara ‘commercieel gaat’.
”Bij de discussie over de Concessiewet is het duidelijk dat de VVD en D66 zich weinig gelegen laten liggen aan de onafhankelijkheid van de omroepverenigingen. Van hen hoeven de publieke omroepen geen steun te verwachten,” zegt CDA-woordvoerder J. Atsma.
Een voorstel waarmee het CDA de steun van de PvdA probeert te werven, betreft de samenstelling van de raad van toezicht van de NOS. Het CDA wil daarin vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties benoemen. Deze raad van toezicht nieuwe stijl moet volgens het CDA het NOS-bestuur kunnen benoemen en ontslaan.
Staatsecretaris Van der Ploeg (Media) is tegen wijzigingen in zijn wetsvoorstel, dat in januari in de Tweede Kamer zal worden besproken. (Parool)