,,Elke radio zou in theorie tegen racisme moeten zijn”
Zaterdag 18 december gaat in Antwerpen Multipop, Radio against racism de ether in. ,,Een primeur”, glunderen de initiatiefnemers. ,,Multipop wordt de eerste kleurenradio van Antwerpen. De eerste zender die bruggen slaat tussen de verschillende culturen in de grootstad.”
One world, one radio, Multipop. Zo klinkt de jingle van de gloednieuwe zender op frequentie 102.2 MHz in Antwerpen. Met deze radiozender willen de initiatiefnemers de strijd aanbinden tegen de onverdraagzaamheid en de xenofobie. Dat gebeurt niet alleen in het nieuwsaanbod maar ook in de muziekprogrammatie.
VTM-journalist Kris Borgraeve, hoofdredacteur van Multipop, is formeel. ,,Ik hoor u al denken: Radio against racism, is dat niet een beetje politiek gekleurd”, zegt hij. ,,Mijn antwoord is: ja en neen. De strijd tegen het racisme is niet meer dan een bevestiging van wat al in de algemene plichten van de journalisten is opgenomen. Daaronder vind je de plicht om geen racistische boodschappen te verspreiden, de rechten van de mens te eerbiedigen en de plicht om elke formulering die etnische groepen zou kunnen benadelen, te vermijden.” Met andere woorden: ,,Elke radio zou in theorie tegen racisme moeten zijn. Wij, met Multipop, benadrukken dat en bekennen in die zin kleur.”
Multipop wordt een unicum in België genoemd. Toch is het idee niet zomaar uit de lucht komen vallen.
,,In de jaren zeventig gaf Voice of Peace in Israël het voorbeeld”, weet Dagmar De Beukeleer, de voorzitster van de vzw Multipop. ,,Er werden boodschappen uitgezonden voor de vrede en de verdraagzaamheid tussen Israëli’s en Palestijnen. Tegelijk was het een van de populairste radiostations van Israël.”
Concreet zal Multipop in opinieprogramma’s geen standpunten brengen van extreem-rechtse figuren, zoals de gekozen van het Vlaams Blok. Ook zal de zender niet elk nieuwtje over die partij verslaan. ,,Enkel wanneer het een maatschappelijke relevantie heeft”, zegt Kris Borgraeve. ,,En dan zullen wij steeds de andere zijde aan het woord laten.”
Borgraeve wil ook dat allochtonen en vreemdelingen via Multipop hun verhaal makkelijker kwijtkunnen. ,,Wij zullen al sneller iemand van de Marokkaanse Federatie aan het woord laten”, zegt hij. ,,Hetzelfde geldt voor de Afrikaanse of joodse gemeenschap. We lanceren ook een oproep naar de verschillende gemeenschappen: ‘Kom maar af’. We kunnen nog veel mensen gebruiken om nieuwe ideeën en projecten te lanceren.”
Voorlopig telt het Multipop-team 44 vrijwilligers van verschillende origine.
Een belangrijke troef van Multipop is het aanbod wereldmuziek. Overdag zal de nadruk op westerse muziek en de verwesterde allochtone muziek liggen. ’s Avonds is er meer aandacht voor de verschillende doelgroepen. Er is bijvoorbeeld een wereldmuziekprogramma Afrikil en een Gaymagazine. Want Multipop wil niet alleen de verdraagzaamheid tussen autochtonen en allochtonen in de hand werken, maar ook een betere verstandhouding tussen hetero’s en homoseksuelen bewerkstellingen.
Allochtone organisaties en de homoverenigingen in Antwerpen hebben de zender het allerbeste toegewenst. Maar het blijft verrassend dat een multiculturele zender in een stad als Antwerpen geen specifiek Arabisch muziekprogramma heeft. De Marokkaanse en de Turkse gemeenschap, die toch de twee belangrijkste vreemdelingengemeenschappen in Antwerpen zijn, krijgen – voorlopig – geen prominente plaats in de programmering. ( De Standaard / Nadia Dala )