Van 31 december 12.00 uur tot 1 januari 12.00 uur staat Radio 1 uitgebreid stil bij de Millenniumwisseling. De NOS, NPS, VPRO en de TROS verzorgen een 24 uur durend programma vanuit Studio aan de Amstel in Amsterdam. In het programma wordt de jaarwisseling over de hele wereld verslagen. Beginnend in Nieuw-Zeeland en op 1 januari 12.00 uur eindigend bij de Samoa-eilanden. Voor de verslaggeving worden correspondenten ingezet van het Radio 1 Journaal en Wereldnet, het Radio 5 programma van de VPRO.
De presentatie is in handen van Chris Kijne, Djoeke Veeninga, Jellie Brouwer, Diane de Coninck, Mieke van der Wey, Peter de Bie en Clairy Polak.
Er zijn 24 tijdzones. Ieder uur komen 5 � 6 Nederlanders uit een bepaalde tijdzone aan het woord die iets vertellen over de eeuwwisseling in hun stad of land. De bijdragen geven een zo gevarieerd mogelijk beeld van de millenniumwisseling. In het ene geval een verslaggever met een mobiele telefoon op een enorm feest in Rio de Janeiro en op een ander moment een Nederlander die in zijn eentje op IJsland de nieuwe eeuw ingaat.
Einde der tijden
Israël zal binnen het programma een bijzondere positie innemen. In Jeruzalem komen rond de eeuwwisseling veel mensen samen die geloven dat het einde der tijden zal aanbreken. Vanwege het speciale karakter wordt daar een eigen verslaggever op afgestuurd. Die zal vooraf enkele reportages maken en zal natuurlijk ook live verslag doen van de gebeurtenissen in Jeruzalem.
Dorpsfeest
Naast de buitenlandse ‘portretjes’ wordt in het programma rechtstreeks verslag gedaan vanaf verschillende locaties in Nederland om een zo divers mogelijk beeld te geven van hoe de Nederlander oud en nieuw viert. Zo is er een verslaggever aanwezig bij een dorpsfeest in Zwiggelte (Drente), het asielzoekerscentrum in Leersum, een feest in Gouda voor Marokkanen, een gemiddelde straat in Arnhem en het feest op de Dam in Amsterdam. Ook zijn er verslaggevers ter plekke waar mogelijk iets bijzonders te gebeuren staat, zoals de geboorte van de eerste millennniumbaby in een kraamkliniek in Amsterdam, het crisiscentrum in Den Haag en het Dijkzigt Ziekenhuis in Rotterdam.
Alleroudsten
In het programma worden reportages uitgezonden over de noodscenario’s die klaarliggen bij een elektriciteitscentrale en bij de Postbank. Minister van Boxtel doet verslag van de oefening met het noodscenario die het Kabinet onlangs heeft gehouden. Er wordt aandacht geschonken aan de voorbereidingen op de Millenniumwisseling in de Pauluskerk in Rotterdam, bij het Leger des Heils en in Berlijn en London. Vijf Nederlandse wetenschappers geven hun mening in een column over de belangrijkste wetenschappelijke vindingen in deze eeuw en over wat zij op hun vakgebied verwachten van de komende eeuw. Ook is er een zestal portretten gemaakt van de alleroudsten van Nederland, variërend tussen 98 en 108 jaar.
Tijdens de Millenniumwisseling zelf wordt geprobeerd om contact te krijgen met Nederlandse militairen in Kosovo en met de commandant van het fregat HM Van Galen.
Quiz van de eeuw
Het programma bevat een aantal terugkerende onderdelen. Een daarvan is een quiz met 24 vragen over de afgelopen eeuw. Ieder uur wordt één vraag gesteld. De antwoorden kunnen worden ingezonden via Internet en de winnaar zal in het laatste uur van de uitzending bekend worden gemaakt. Tevens geeft ieder uur een bekende Nederlander aan welk boek hij of zij mee zou nemen naar de volgende eeuw, en waarom. Ook is er elk uur een cabaretier te horen.
Gedurende de uitzending ontvangen de presentatoren enkele gasten in de studio. Cultuurfilosoof Kees Paling geeft zijn visie op de Millenniumwisseling en de invloed die dat heeft op mensen, bisschop Punt en Nico Terlinden discussiëren over de toekomst van de christelijke religie, de heer Rosenthal van het Crisis Onderzoeks Team spreekt over crisisbeheersing en ook burgemeester Patijn van Amsterdam is te gast.
Tenslotte zal ook muziek een prominente rol krijgen in het programma. Een aantal muziekcoryfeeën, onder wie Wim Bloemendaal, Corné Klijn en Angelique Stein is gevraagd een speciale millenniumkeuze samen te stellen.
Naast de verslaggeving van alle feestelijkheden wordt in het programma natuurlijk ook het nieuws gevolgd, zowel over normale gebeurtenissen als over eventuele calamiteiten.
Behalve op Radio 1 is het programma ook rechtstreeks te beluisteren via Internet. Het adres vind u natuurlijk onder de kop van dit bericht. (NOS)