Muziekpiraterij en illegale verspreiding van cd’s en MP3’s kost de platenmaatschappijen jaarlijks meer dan 4,5 miljard dollar. Het illegaal aanbieden van MP3’s op Internet is de grootste boosdoener. Deze ontwikkelingen zullen meer druk zetten op ontwikkelingen die legale verkoop van digitale muziek mogelijk maken, om zo snel mogelijk een veilige markt te garanderen.
Het probleem van de piraterij is dat de georganiseerde misdaad een vinger in de pap heeft, zo stelt Adrian Strain van de IFPI. Deze organisatie vertegenwoordigt wereldwijd de muziekindustrie. Volgens hem is de illegaliteit op z’n hevigst in de Oekraïne, Hong Kong, Polen en Zuid-Oost Azië. Ook is er een grote stroom van illegaal gedrukte cd’s van Zuid-Oost Azië naar Zuid-Amerika, door Strain op een waarde geschat van zo’n 3,5 miljoen dollar.
Strain benadrukt dat het hier niet gaat om kopiërende scholieren, maar om misdadigers die landen uitzoeken waar de wetten eenvoudig te omzeilen zijn. De IFPI dringt bij de Europese Commissie aan op strengere straffen voor overtreders, en striktere regels voor cd-producenten.
Illegaliteit in online muziek is vanaf dag één een probleem geweest. De muziekindustrie ontwikkelt momenteel het Secure Digital Music Initiative (SDMI), wat de verspreiding moet beveiligen en legaliseren. Een beveiligd muziek-Internet zal de drempel voor de traditionele industrie om muziek via het web aan te bieden aanzienlijk verlagen, wat een flinke impuls voor de online verkoop kan betekenen.
Strain ziet de toekomst niet somber in. ‘Piraten kunnen vrij eenvoudig worden opgespoord via het web. Rechtzaken in Frankijk, België, Amerika en Zwitserland hebben aangetoond dat we ze kunnen aanpakken.’ Wel moet er snel actie komen; momenteel herbergt het web zo’n honderd miljoen illegale tracks. (MediaCentral)