De mobiele telefoon wordt steeds meer een verlengstuk van het menselijk lichaam. Zeker nu de toepassingen in een steeds sneller tempo worden verruimd. Daardoor gaan we steeds minder praten door het mobieltje, want we kunnen er ook snacks mee scoren, garagedeuren mee openen, e-mailen en straks zelfs ermee afrekenen en foto’s en videofilmpjes maken en versturen.
In Nederland zijn bijna 7 miljoen mensen in het bezit van wat de alleskunner moet worden; een persoonlijk bezit dat misschien ooit wel het paspoort vervangt. Zover willen de telecomkenners – nog – niet gaan, maar dat er de komende jaren veel nieuwe snufjes aan de gsm worden toegevoegd weten ze zeker.
De jongste gebeurtenis in telecomland is de komst van het zogeheten WAP, ofwel Wireless Application Protocol. Hierdoor kunnen aangepaste internetpagina’s op het scherm worden weergegeven. ,,Daarmee is het mobiele internet gecreëerd”, zegt KPN-woordvoerder Michel Hueber. Maar er is meer op komst.
Het Finse telecombedrijf Sonera is ver gevorderd met de voorbereiding van allerlei nieuwe toepassingen. Het bedrijf heeft technologie ontwikkeld die de uitvoering van financiële transacties via de mobiele telefoon volledig beveiligt, het zogenoemde Smarttrust. Daardoor gaat het telefoonverkeer een deel van het geldverkeer overnemen, weet Henk Buurman van Sonera Nederland.
Maar er kan nu al meer. Zo kunnen via het gsm-netwerk al wasprogramma’s worden gedraaid. Daarvoor heeft de Italiaanse fabrikant Ariston speciale wasmachines op de markt gebracht. Over ruim een jaar is dat ook mogelijk in Nederland. Er zullen snel nog meer huishoudelijke apparaten via de mobiele telefoon te bedienen zijn, belooft Ariston. Zo wordt het mogelijk om de videorecorder op afstand te programmeren.
Siemens heeft samen met NetCom in Noorwegen een proef afgerond om snacks via de mobiele telefoon uit een automaat te halen. De kosten worden via de telefoonrekening verrekend. ,,De consument wil met zo weinig mogelijk spullen zo veel mogelijk kunnen doen”, zegt Buurman. Volgens Siemens-manager Roeland van Wezel is één van de grootste obstakels het voorstellingsvermogen van de mensen. ,,Dat is vaak nog niet zo ver, terwijl wij technisch in principe al een heleboel kunnen.”
Internet en het mobiele netwerk zullen op den duur volledig met elkaar versmelten. Zo wordt het mobieltje een electronische agenda en tegelijkertijd de afstandsbediening voor televisie en video. Voor de freaks zijn er op internet websites beschikbaar waarop staat hoe je sommige mobiele telefoons ook kunt verbouwen tot ook een afstandsbediening.
Probleem was altijd de snelheid om informatie naar en van de mobiele telefoon te verzenden. Door de komst van het zogeheten GPRS-systeem eind dit jaar, dat staat voor General Packet Radio Services, wordt de snelheid aanzienlijk verhoogd; sneller dan het huidige ISDN. En met de komst van het UMTS-netwerk in 2002 (universal mobile telecommunication systeem), ook wel derde generatie telefonie genoemd, wordt de snelheid nog meer opgevoerd. De multimediale mogelijkheden zijn dan onbegrensd.
,,Dan sta je bijvoorbeeld in Stockholm en zoek je een visrestaurant. Je mobieltje weet precies waar je bent en waar zo’n restaurant zich bevindt. Vervolgens wordt op je mobiel aangegeven hoe je naar dat resuarant moet lopen”, licht Siemens-directeur Kees Smaling toe. Een andere mogelijkheid is om foto’s en videobeelden te versturen die je kunt maken met het toestel zelf. Maar ook is het mogelijk om muziek te downloaden via je mobiel en die ook via het apparaat af te luisteren.
Voorlopig is dat allemaal nog toekomstmuziek, maar de mogelijkheden zijn over ongeveer vier jaar praktijk, schat Siemens in. Met al deze nieuwe toepassingen wordt het alleen steeds moeilijker om de al zo kleine telefoon handzaam te houden. De toetsen kunnen wel kleiner worden gemaakt, maar de maat van de menselijke hand blijft hetzelfde. ,,Vingers kun je niet kleiner maken. Er moet een gebruiksvriendelijkere interface komen”, zegt woordvoerder Ron Schuermans van het Belgische Lernhout & Hauspie, gespecialiseerd in het ontwikkelen van software voor spraakherkenning. ,,De stem is daarin de toekomst. Over ongeveer vijf jaar zal de menselijke stem de toegangspoort naar internet zijn.” Volgens Siemens zelf de gateway tot alle toepassingen (Planet)