Pokémon megahit bij kinderen

De opmars van het videospelletje Pokémon, het bijbehorende speelgoed en de televisieserie is in ons land niet meer te stuiten.

De Pokémon-hebbedingetjes zijn zo populair onder de jeugd vanaf zeven jaar dat onder andere het speciale spelletje voor de Game Boy van Nintendo al maanden nauwelijks te verkrijgen is. Sinds de videogame op 12 oktober in ons land werd gelanceerd moet zelfs het merendeel van de tijd ‘nee’ worden verkocht. Sommige winkels hanteren wachtlijsten van enkele weken.

Volgens Nintendo gaat het hier dan ook niet om een korte rage maar een vastgenagelde trend waar jong Nederland de komende jaren nog volledig van in de ban zal zijn. “Dit is een spel waar de kinderen voorlopig niet op uitgekeken raken. Het spel duurt heel lang en is pas afgelopen als alle 150 Pokémon-poppetjes zijn gevonden. Je kunt hierbij ook de figuurtjes ruilen met andere bezitters van het spelletje. Bovendien komen er op den duur ook nieuwe versies op de markt”, aldus product-manager Frank Rittinghaus. Nintendo verkocht alleen al de afgelopen twee maanden 115.000 Pokémon-spelletjes voor de prijs van 79 gulden per stuk.

Televisie
Pokémon is de verzamelnaam van 150 wezentjes, waarvan de avonturen ook ieder weekeinde te volgen zijn via televisie op Fox Kids. Volgens de omroep is het programma een absoluut megasucces. “We zijn in september begonnen met uitzenden en nu al is Pokémon ons het best scorende programma. In het weekeinde om acht uur in de morgen kijken tussen de 80.000 en 100.000 kinderen. We hebben zelfs ooit een top gehaald van 160.000 kijkers”, aldus woordvoerder C. Kos.

Het spel en het programma komen oorspronkelijk uit Japan, een land dat met de Furby en daarvoor de Tamagotchi al eerder de hele speelgoedwereld op zijn kop zette. In het land van de rijzende zon is Pokémon al een paar jaar zo populair dat er inmiddels al meer dan 1500 aanverwante artikelen te koop zijn. Alleen al in Japan en Amerika werden van het spel tot nu toe 18 miljoen exemplaren verkocht.
De trend zet zich in ons land onverminderd voort. “Het spelletje is echt letterlijk niet aan te slepen. We krijgen per week steeds een aantal zendingen binnen en die proberen we dan zo gelijk mogelijk over het land te verspreiden. Maar eenmaal in de winkels is het zo weer uitverkocht. Dat geldt overigens voor heel de wereld en daarom is het ook voor ons moeilijk om er aan te komen”, aldus Rittinghaus. (Telegraaf)

Gerelateerde berichten